Windows’i kasutaja perspektiivist vaadates on erinevate Linuxi-versioonide suurimaks probleemiks programmide haldamine.

Ubuntu Jaunty Jackalope’i (9.04) versioonis on programmide haldamine jagatud nelja rakenduse vahel: lisa/eemalda programme, Synaptic paketihaldur, uuenduste haldur ja tarkvaraallikate haldur. Lisaks on veel Gdebi nimeline rakendus Debian Linuxi-versiooni .deb tarkvarapakettide haldamiseks ja Computer Janitor kasutuseta programmide ning mittevajalike tarkvarajuppide elimineerimiseks. (Ubuntut arendatakse Debian Linuxi-versiooni baasil.)

Kõigil nelja eesmärk on teha kasutajale uue tarkvara paigaldamine ja haldamine kergeks. Kuigi need kõik on suhteliselt lihtsasti kasutavad ja pisukese pusimisega peaks neist aru saama igaüks, ei anna nende kasutusmugavust Windows’i programmide uuendamise ja lisamise kergusega võrrelda.

Ubuntu arendajate plaan on koondada kõik eelpoolnimetatud ühtsesse lihtsalt käsiteldavasse App Centre’i haldurisse. Oktoobrikuisest versioonist leiab juba App Centre esialgse versiooni, millel on lihtne ja põnev kasutajaliides programmide leidmiseks, paigaldamiseks ja eemaldamiseks.

Uudsel halduril on tõenäoliselt:

  • uus nimi;
  • graafiline “peasissekäik”, kus tarkvara on jaotatud kategooriatesse ja alamkategooriatesse. Ilmselt eraldi on välja toodud menukamad rakendused;
  • kiire ja tõhus otsing;
  • tarkvarapakettide funktsionaalsuse kohta saab halduris lihtsalt mõistetava ülevaate;
  • interaktiivne demo, kuidas paigaldatud rakendusi käivitada;
  • senisest paremad turvameetmed.
Linuxi erinevad distributsioonid on viimaste aastate jooksul kasutusmugavuselt edasi arenenud ja kuigi pisikeste, aga kindlate sammudega pälvib operatsioonisüsteem üha rohkem tähelepanu. Kui Windows’i operatsioonisüsteem uueneb üle aastate, siis Ubuntu, Fedora ja OpenSUSE versiooniuuenduste samm käib poole aasta kaupa ning iga uus versioon on kaasa toonud olulisi täiendusi.

Selleks, et Linux muutuks hõlpsasti kasutatavaks viimasegi tavakasutaja jaoks pole enam palju vaja. Kirjeldatud ühtne programmide haldur võib osutuda selleks vajalikuks sammuks.