Inimeste asemel asub tööd tegema IBMi Watson Exploreri platvormil põhinev süsteem. IBM iseloomustab Watson Explorerit kui "tunnetuslikku otsingu- ja sisuanalüüsi platvormi, mis on võimeline mõtlema nagu inimene ning analüüsima ja tõlgendama kõiki andmeid, sealhulgas struktureerimata teksti, pilte, heli ja videot."

Fukoku Mutual Life Insurance usub, et tehisintellekt tasub end ära vähem kui kahe aastaga. See installeeritakse juba sel kuul ning süsteemi sisseseadmise hinnaks on 200 miljonit jeeni ehk umbes 1,6 miljonit eurot. Watson Exploreri ülalpidamiskulud on ümmarguselt 115 000 eurot aastas.

Kindlustusfirma kontekstis on Watson Explorer võimeline kiirelt lugema tuhandeid meditsiinilisi dokumente ja raporte, võtma arvesse inimeste haiguslugusid ja kõike muud, mida on vaja arvestada elukindlustuse väljamakse suuruse arvutamisel.

Eelmisel aastal tegi Fukoku Mutual väljamakseid väga palju - tervelt 132 000. Ehkki summade arvutamiseks kuluvat aega suudab tehisintellekt oluliselt vähendada, peab väljamakse siiski saama kinnitatud lihast ja luust inimese poolt.

On märgiline, et just elukindlustustega tegelevad firmad on Jaapanis tehisintellekti värbamisest huvitatud. Riigi elanikkond kahaneb ja vananeb ning väljamaksete arv kasvab, teisalt on Jaapani näol tegemist tugeva tegijaga robottehnoloogia vallas. Üks üle-eelmise aasta raport Nomura instituudist hindas, et aastal 2035 teevad robotid riigis juba pooli töid.

Varasemalt on Jaapanis Watsonil põhineva süsteemi juba kasutusele võtnud kindlustusfirma Dai-Ichi Life Insurance, ehkki nemad ühtki inimest lahti ei lasknud. Samuti kindlustusteenust pakkuv Japan Post Insurance on sarnasest sammust huvitatud.

Kõik, mis seotud Jaapani ja tehisintellektiga, ei kulge samas alati õlitatult. Üksvahe oli sealsetel teadlastel plaan arendada robot, mis oleks piisavalt intelligentne, et sooritada edukalt maineka Tokyo ülikooli sisseastumiseksam. Selgus, et see pole siiski võimalik - tehisintellekt ei ole võimeline vastama küsimustele, millele vastamine eeldab võimet väga laia valdkondade spektri ja seal leiduvate tähenduste seast õigeid valida.