Enam ei ole haruldane, kui mõni Eesti idufirma saab investoritelt korraga miljoneid eurosid. Kaudselt on kosmilisena tunduvatel summadel otsene mõju ka meie majandusele, kirjutab Kiip.ee.

Otsustasime võtta kokku viis enim investorite raha kaasanud Eesti idufirmat 2015. aastal.

5. Bondora (4,7 miljonit eurot)

Edetabeli avab otselaenamise platvorm Bondora, mis on tegutsenud juba kuus aastat, kuigi teenust hakati turundama alles 2013. aasta alguses.

Bondora pakub laenuteenuseid laenajate ja investorite vahel, jättes mängust välja pangad.

Eestlaste loodud firma edu jäi silma ka USA fondile Valinor Management, kes süstis tänavu veebruaris omalt poolt 4,7 miljonit eurot. Lähitulevikus kavatseb Bondora laiendada teenuse terves Euroopa Liidus toimivaks ning huvitatud ollakse ka USA turust.

4. Lingvist (7,4 miljonit eurot)

Nutikat keeleõpet pakkuv Lingvist on tehnoloogiahuviliste vaateväljas olnud mullu oktoobrist alates. Idufirma arendab maailmas unikaalse tarkvara, mis lubab õpetada keeli vaid 200 tunniga.

Lingvisti muudab eriliseks õppemetoodika. Õpitavad sõnad põhinevad suuremahulise keelekorpuse statistilisel analüüsil ja õppetükid on matemaatiliselt optimeeritud, kohandudes reaalajas iga kasutaja õppimistehnika ja -kiirusega.

Süsteemi arendamist toetasid tänavu 7,4 miljonit euroga jaapanlased.

3. Pipedrive (7,8 miljonit eurot)

Suurte ambotsioonidega väikestele meeskondadele arendab müügitarkvara Pipedrive.

Firma kasvuks vajalikud 7,8 miljonit eurot kaasati neljalt välismaiselt investeerimisfondilt. Koos tänavu saadud süstiga on firma kaasanud kokku 12,2 miljonit eurot.

Pipedrive kavatseb raha toel edasi kasvada, laiendada oma ülemaailset kliendibaasi, panustada tootearendusse ja turundusse.

2. Skeletontech (9,8 miljonit eurot)

Äpimaailmast tõsisema asjaga tegeleb Skeleton Technologies Group OÜ: arendab ja toodab superkondensaatoreid.

Superkondensaatorid on keskkonnasõbralikud ja kuluefektiivsed energiasalvestid, mis sobivad ülisuurte energiakoguste talletamiseks.

Skeleton alustas Eesti teadlaste väljatöötatud patenteeritud superkondensaatorite tootmise arendamist 2009. aastal.

Tänavu suvel omandas ettevõttes 9,8 miljoni euro eest 10% osaluse AS Harju Elekter.

1. TransferWise (48 miljonit eurot)

Kes ei teaks eestlaste uueks Skype’iks peetud TransferWise’i? Piirideülest nn pangateenust pakkuv TransferWise on tegutsenud juba mitu aastat.

Juba kolmanda raundiga tõstis ettevõtte investorite rahakotist endale 48 miljonit eurot. C-ringi investeeringuga läksid kaasa Richard Branson, Peter Thiel, Index Ventures, IA Ventures ja Seedcamp.