Meie mail saab selleks olema Z3+, millega paari nädala jooksul tutvust tegin. Mida peidab + uue mudeli nime taga? Loe edasi ja see selgub peagi, kirjutab AM.ee.

Välimus

Kui Z3 ja Z3+ kõrvuti panna, siis esimese hooga ei pruugi neil vahet tehagi. OmniBalance'i disainikeel pole kuhugi kadunud ja on läbinud pisikese uuenduskuuri.

Telefon on veelgi õhemaks saanud, olles nüüd 6,9 mm paksune. Esi- ja tagakülge katavad klaaspaneelid ning küljeraam on tehtud metallist.

Telefon on saadaval mitmes eri toonis ja vastavalt värvivalikule on erinevat tooni nii tagaosa kui ka raam. Eesmisele klaasile on tehases peale pandud ka kaitsekile.

Kuna tegu on vee- ja tolmukindla telefoniga, pole kuskile kadunud ka klappidega suletavad avad. Z3+ puhul on neid järgi jäänud küll ainult üks – SIM-kaardi ja mälukaardi jaoks, kusjuures klapi all on üks pesa, kuhu kaardid sisestatakse plasthoidiku abil jadamisi.

Silmapaistev muudatus on ka laadimisdoki ühenduse puudumine. Uuel mudelil pole seda sellepärast, et laadimisava on tehtud veekindlaks ning selle kate üldse ära kaotatud. Juhtnupud on tavapäraselt paremal küljel, lisaks eraldi nupp kaamera käivitamiseks.

Käsitseda on uut telefoni suhteliselt mugav tänu sihvakale kujule. Peopesas püsib samuti mugavalt, kuna küljed on kumerad. Tagumisel poolel on näha, et metallraami servad jäävad veidi kõrgemale klaaspinnast, et klaaspinda kaitsta. Samas tuleb miinuspoolelt ära märkida asjaolu, et käes hoides on niimoodi metallraami terav serv ka tuntav.

Sisu

Sony on jäänud vanade liistude juurde ja kasutab vanematelt mudelitelt tuttavat kasutajaliidest. Küll on see läbinud värskenduskuuri seoses Android 5.0 tulekuga – jah, juba karbist võttes on Z3+ uue versiooniga Lollipop.

Jaapani tootja on leidnud hea tasakaalu puhta Androidi ja juurdepandud lisavalikute vahel. Menüü ülesehitus on lihtne ja loogiline, kõik vajalik on kergesti leitav. Peale selle on hoitud Androidi uue versiooni puhtaid disainijooni, mida on meeldiv näha ja kasutada.

Uue versiooniga on lisatud mitmeid uusi mugavusvalikuid, kuid ka vanad ja tuntud pole kuskile kadunud.

Nii on võimalik topeltkoputusega ekraanil telefoni unest äratada ja kõnele saab „targalt“ vastata, tõstes telefoni kõrva äärde (kusjuures selle esimese võimaluse kasutamisega tasub olla ettevaatlik, kuna oli juhuseid, kus telefon end ise taskus lahti lukustas).

Isikupärastamiseks saab alla laadida erinevaid teemasid ja minirakenduste kuvamine pole kuskile kadunud.

Uute lisadena on võimalik näiteks koduekraanil nüüd ikoonide suurust ise muuta, samuti on võimalik ekraani kuva vertikaalsest horisontaalseks keerata. Eraldi menüüst on võimalik määrata nüüd rakenduste märguannete kuvamise lubamist.

Kiirus

Z3+ on kasutusele võtnud Qualcommi uusima ja võimsaima Snapdragon 810 seeria protsessori.

Palju on olnud juttu sellest, et nimetatud protsessor on aldis ülekuumenemisele ja see murekoht pole mööda läinud ka Sony uuest lipulaevast. Telefoni ülemine tagumine pool kuumeneb tõesti märgatavalt, kui ressursimahukaid tegevusi teha (mängimine on siin parimaks näiteks).

Enda paarinädalase testperioodi jooksul siiski kuumenemisega seoses väga suuri etteheiteid teha ei saa – kuigi ülemine pool kuumenes märgatavalt, üksi rakendus oma tööd tegemata ei jätnud, midagi ette hoiatamata ei sulgunud ning üleüldine jõudlus ei kannatanud samuti.

Kui puhtalt jõudlusteste aluseks võtta, siis võrreldes Z3-ga on võimsust juurde tulnud (AnTuTu: Z3 – 40432 vs Z3+ - 49041), kuid mingeid suuri erinevusi mudelite võimekuse vahel pole. Üleüldine kasutuskogemus on tipptelefonile omane ja kogu operatsioonisüsteem jookseb murevabalt, on särtsakas ja reageerib kiirelt.

Ekraan

Z3+ ekraan kasutab endiselt IPS LCD-tehnoloogiat nagu ka tema eelkäija. Samuti pole muutunud ekraanipaneeli enda suurus ning selle resolutsioon (5,2 tolli, 1920x1080 piksilt). Kui

vanale mudelile sai selles vallas kiidusõnu jagada, siis selle koha pealt ei erine ka uus mudel. Ekraanikuva on selge, värvid kirkad ja tasakaalus. Väga meeldiv on ekraani kõrge heledustase, mis suvise päikese all telefoni kasutamist hõlbustab.

Z3+ puhul on ekraani kaitsmiseks sellele peale pandud ka kile, mida eelmisel mudelil ei olnud.

Telefoni enda ekraan on muidu õlihülgava kihiga, kuid kummalisel kombel kaitsekile seda pole. See aga võib ekraani pinnast jätta oluliselt kehvema mulje, kui ta tegelikult on – nii jääb kilele iga väike näpujälg ning rasukübe.

Õnneks on selle vastu rohi olemas, kuna kile saab ka hõlpsalt eemaldada.
Foto: tootja

Kaamerad

Tagumiselt küljelt leiab vana tuttava 20,7-megapikslise kaamera, millel on ka LED-välk ja automaatne fokuseerimine.

Kaameral on mitmeid pildistamisrežiime, mille vahel valida, ja lisaks on neid võimalik ka eraldi alla laadida. Vaikimisi pildistatakse automaatrežiimis, kus kasutatakse 8 MP resolutsiooni.

Lisaks oskab kaamera vahet teha erinevatel stseenidel ja teeb oludest olenevalt automaatse valiku (maastikuvõte, makrovõte jne). Et maksimaalse resolutsiooniga pilte teha, tuleb manuaalne režiim valida. Seal on võimalik ka pildivalikuid (iso, valgustasakaal jm) ise timmida.

Pildikvaliteet on tasemel ja kes otsib omale just selleks otstarbeks nutitelefoni, siis peaks Z3+ kindlasti kaaluma. Ei tasu ka unustada, et tänu veekindlusele saab Sonyga pildistada näiteks vee all ja küljel asuv kaamerapäästik muudab selle tegevuse eriti mugavaks.

Siin on paar proovipilti - kliki pildil ja näed originaali: 1 ja 2.

Aku

Akuga on uuel mudelil kummalised lood. Nimelt on Z3+ puhul aku mahtu vähendatud disaini, täpsemalt telefoni paksuse arvelt.

Ehk võrreldes Z3-ga on küll seade muutunud küll peenemaks, kuid sellega on mahutavus kukkunud 3100 mAh-ilt 2930 mAh-ile.

Isikliku kasutuskogemuse võrdluse põhjal võib öelda, et uuem mudel kestab veidi vähem, mis ju tegelikult numbreid vaadates üllatus pole.

Siiski on vahe minimaalne ja poolteist päeva kasutust igati tubli tulemus. Menüüst saab valida ka mitme režiimi vahel, mis akukestust vajadusel veelgi pikendavad.

Kokkuvõtteks

Kogu uue mudeli olemuse saab tegelikult kokku võtta ühe sõnaga – värskendus. Miks toimivat asja ikka muuta.

Nii on küll Z3+ juures eelkäijaga erinevusi, kuid pigem on need kosmeetilised. Disainilt on uus mudel ikka sama pilkupüüdev kui tema eelkäija, sisu poole pealt on sisse viidud kohustuslikud uuendused: uuem protsessor, suurem sisemälu.

Z3+ on väga hea nutitelefon, selles pole kahtlust. Aga ka Z3 on seda siiani.

PLUSSID

+ pilkupüüdev disain
+ kvaliteetsed koostematerjalid
+ vee- ja tolmukindlus

MIINUSED

- ülekuumenev protsessor
- telefon muutus peenemaks aku mahutavuse arvelt

TEHNILISED NÄITAJAD
Nutitelefon Sony Xperia Z3+
Hind: 699 eurot (Frog.ee)

Ekraan: 5,2-tolline IPS LCD, 1920 x 1080
Operatiivmälu: 3 GB
Protsessor: Qualcomm Snapdragon 810
Graafikakiirendi: Adreno 430
Kaamera: 20,7 MP, autofookuse ja LED-välguga
Operatsioonisüsteem: Android 5.0.2
Sisemine välkmälu: 32 GB, microSD kaardi pesa
Ühenduvus: MicroUSB 2.0, Bluetooth, NFC, WiFi
Aku: 2930 mAh Li-Ion, Quick Charge 2.0
SIM: nano-SIM
Muu: tolmu- ja veekindel (IP68)
Värvivalik: must, valge, pronks, heleroheline

TESTIDE TULEMUSED

* Geekbench 3: 1071 (Single-Core), 3529 (Multi-Core)
* 64bit AnTuTu 5.7: 49041
* PCMark Work Performance: 4743
* 3Dmark Ice Storm Unlimited: 20327
* Quadrant Standard: 25863
* Vellamo:
- Metal: 1311
- Multicore: 2194
- Android Webview Browser: 2973
- Chrome Browser: 3609