Need odavad prillid töötavad põhimõtteliselt samamoodi nagu Google Cardboard: võtad oma (Androidiga) mobiili, paned selle vastavasse sahtlisse, kuhu on suunatud kaks okulaari ja vaatad poolitatud ekraanilt kolmemõõtmelist, pead pöörates suunda muutvat pilti. Just samamoodi, nagu oleksid ise pildi sees, kirjutab AM.ee.

Shinecon on aga paarikümne euro eest teinud korraliku peavarustuse, mitte papist kokkuvolditava “prototüübi”, mida Google siiamaani ametlikult Eestisse ei müügi. Kuid pole hullu, Hiinast saab korralikumaid kui papist prille sama raha eest.

Karbist välja

Igati soliidne karp peidab endas virtuaalprille, mille läätsed on kaetud kilega ja Bluetoothiga töötavat laetava akuga pulti.

Tegemist on universaalpuldiga, mida saab Bluetoothi abil ühendada ükskõik mis seadmega ja mis töötab mobiili puldi või juhtimiskonsoolina, või VR prillide kaugjuhtimispuldina. Arvutiga ühendades saab seda samuti kasutada mängimiseks või Powerpointi slaidide eemalt edasi-tagasi kerimiseks.

Vaata ka Gearbesti karbist-välja-videot:

VR-prillidel on krõpsudega reguleeritavad rihmad, mis käivad üle ja ümber pea. Läätsede kaugust ehk silmavahet saab reguleerida ning teravust reguleeritakse samuti telefonisahtlit kahest külgedel asuvast pöördnupust lähemale-kaugemale liigutades.

Prillidel pole seega midagi puudu või viga võrreldes teiste virtuaalprillidega, võiks ehk olla veel Google´i papist Cardboardil küljes olev magnetiline valikunupp, kuid seda asendab edukalt kaasasolev Bluetoothi-pult.

Telefon sisse

Telefonisahtel silme ees kinnitub ülevalt magnetiga. Natuke see sahtel logiseb, sest teravustamiseks liigutatakse sahtlit ette-taha ja siinid pole just kõige jäigemad.

Hea lisavõimalus on eemaldada väline kaas, nii et kaamera ees avaneb avaus, kust saab kasutada ka Microsofti Hololensi sarnast täiendatud reaalsust kaamerapilti mingi virtuaaldetailiga täiendades.

Telefon surutakse vedruklambrite vahele ja siin peab vaatama, et need klambrid ei vajutaks mobiili küljel olevaid nuppe. Mõned telefonid, mille sisselülitus. ja helivaljuse nupud on paremal üleval lähestiku, võivad mitte sobida selle peavarustusega.

Siis võib veel proovida asetada mobiili sahtlisse nii, et need nupud jääksid allapoole. Allküljel nimelt on telefoni haarav klamber vastu telefoni keskmist osa ja jätab ülemise-alumise serva vabaks.

Katsetame prille Sony XPERIA vanema mudeliga ja nupud sellel õnneks ette ei jää. Just5 Freedom X1 nupud jäävad aga ette ja sellel Läti telefonil on ka veel üks oluline puudus – puudub magnetsensor. Seega Läti võimsa nutitelefoniga VR prille kasutada ei saagi.

Proovitud sai ka Windows Phone´iga ja ehkki äppide poes on virtuaalreaalsuse äppe, ei hakanud neist ükski normaalselt tööle.

Androidiga XPERIA on küll natuke aeglane, kuid töötab virtuaalreaalsuses. Sissejuhatuseks tasub alla tõmmata Google Cardboard – see on sissejuhatav äpp, millega saab proovida põhilisi virtuaalreaalsuse funktsioone:

ekraanitõmmis

3D graafikana silme ees hõljuvat ülalolevat menüüd saab tabada pead pöörates. Kui täpp, mis on peaga juhitav, tabab menüü ikooni, tuleb välja valimiseks vajutada puldil start-nuppu.

Valida saab peaga Tutoriali, mis õpetab: "tagasinupuks" on pea kallutamine paremale.

Virtuaalreaalsus – mida seal üldse teha?

Cardboardi demomenüüst järgmine on Google Earth – see mobiiliäpp oskab virtuaalprillide jaoks maailma paigutada sinu ümber nii nagu asuksid ise selle sees.

Google Earth kuvab maastikuprofiile, tuntud hooneid (isegi lasnamäe paneelmajad on seal kolmemõõtmeliselt välja joonistatud) ja kui pead pöörad, pöördub vastavalt ka maailm sinu ümber, nii et saad vaadata uude suunda.

Järgmine praktiline rakendus – Tour Guide viib kasutaja Versailles' lossi. Kõik on nagu päris ekskursioonil: giid soovitab vaadata vasakule ja paremale, räägib, mis ümberringi näha ja juhatab edasi.

Kui Versailles's käidud, võib vaadata omasalvestatud sfäärvideoid, mis tulevad välja kasutaja Google'i kontolt. Kui neid pole, siis liigu edasi – järgmise menüünupu alt näeb kontoomaniku sfäärfotosid Google'i teenusest Photo Sphere. Siiski mitte päris kõiki, vaid kümmetkonda viimast. Iga uus sfäärfoto tuleb ette Start-nuppu vajutades.

Selliseid “mullipilte” saab näiteks teha äpiga Google Camera, pildistades vastavalt juhendamisele üles kõik enda ümber. Tarkvara paneb selle kokku sfäärfotoks.

Virtuaalprillidega aga tuleb alles välja tõeline selliste piltide ilu: pead pöörates ja enda ümber vaadates on illusion, et asud ise sündmuskohal, väga ehe. Eriti, kui telefon on kirka ja selge ekraaniga ning protsessor kiire.

Foto: AM.ee

Miks peavalutabletid?

Nüüd aga probleemi juurde, mis virtuaalreaalsusse sukeldujat kindlasti vaevama võib hakata. Need on natuke ebameeldivamad kui 3D-prillid.

Nimelt peab mobiil, millega tehismaailma vaadata, olema ülikiire. Ei aita niisama heast ja kiirest telefonist. Graafika peab kohe väga kiire olema, sest igasugune venimine ja jõnksutamine pead pöörates hakkab kiiresti ajule ja tasakaaluorganitele mõjuma.

Kümneminutiline seanss virtuaalmaailmas ajab südame pahaks, kui telefon on aeglane. Eriti mõjub see istudes ringi vaadates: kaela kukla taha väänates ja jõnksutava pildiga võib kiirelt saada ebameeldiva peavalu ja iivelduse. Seega – vaata virtuaalreaalsust püsti, kui saad end vabalt pöörata, mitte ära vääna kaela.

Püsti olles peab meeles pidama, et ümberringi on endiselt alles päris-maailm. Nii nagu väike laps kõndimist õppides, nii võib ka virtuaalprillidega tehisümbrust imetlev kasutaja oma pea, jalad ja käed ümbritsevate asjade vastu ära lüüa. Seega kasuta prille piisavalt avaras kohas, kus pole ohtu end ära lüüa.

Kas ja mida tasub virtuaalprillidega teha?

Virtuaalprillide jaoks on YouTube´is sfäärvideod koos panoraamheliga, mis kostab stereoklappidest just sellisest suunast, kuhu suunas oma pea pöörad.

Sfäärvideoid on üles võetud kontsertidel ja põnevates looduslikes kohtades, kuid kõige paremini peapööritust esilekutsuvad on igasugused ameerika mägedel kihutamised.

Väga efektne on ka Google Street View vaatamine. Mine enne mobiili prillisahtlisse asetamist Street Viewga huvipakkuvasse kohta ja tõmba prillid pähe. Üks mullipilt läbi virtuaalprillide ütleb rohkem kui tuhat tavalist pilti.

Nii saab ringi rännata igal pool maailmas, kuhu Google´i autod on jõudnud kaardistama (ja ka siseruumides). Edasiliikumine käib nii: suuna pilk soovitud sihtkohta ja jälgi noolenuppu, mis hõljub tänava kohal.

Kui see on soovitud järgmises kohas, vajuta start-nuppu ja vaatepunkt hüppabki edasi järgmisse kohta. Virtuaalrännak on niimoodi tõesti nagu päris – puhu ventilaatoriga sooja kõrbeõhku või tee midagi muud kohaloleku-efekti suurendavat, mängi kasvõi kõlaritest džunglihääli vms.

On siis virtuaalprillidel mõtet?

On, ja tegelikult ikka ei ole ka. Kuna need siin on nii odavad, siis miks mitte neid VR-prille igaks juhuks omada ja oma mullipilte efektselt sõpradele näidata. Juba on ka esimesi VR-mänge, mis virtuaalprillidega on lahedad.

Kuid enamasti on see praegu ikka veel edevuse ja põnevuse värk: proovida, olla esimene ja näidata teistele ka.

Tulevikus võib-olla oleks ka tööks hea neid kasutada mingeid ruumilisi projektide 3D renderdusi vaadates, või kui sfäärfotod ja -videod tõesti juba massiliselt ka perekonna-albumitesse jõuavad. Ja muidugi saab VR-prillidega hästi vaadata ka 3D filme.

PLUSSID

+ Kaasas tasuta Bluetooth-pult
+ Reguleeritav teravus ja silmavahe
+ Soodne hind

MIINUSED

- Koostekvaliteet on keskpärane: natuke nagiseb, logiseb
- Pehmed vahtkummist ääred on küll esialgu mugavad, kuid pikemalt kasutades umbsed
- Puudub magnetiline nupp prillide küljes nagu Cardboardil
- Prillid ei mahu hästi ära. Vaid väiksemate prilliraamidega saab vaadata

TEHNILISED ANDMED
Virtuaalprillid VR SHINECON
Hind: 19 eurot (Gearbest)

Sobivus: sobib 6–8,2 cm laiusega nutitelefonidele
Reguleerimine: silmavahe ja fookuskauguse häälestamine. Nõrga prilliga kasutajad saavad vaadata ka ilma prillideta
Pearihm: reguleeritav kolmest kohast
Mõõtmed: 96 x 137 x 190 mm

Bluetooth-pult, mis tuleb tasuta kaasa:
Bluetoothi versioonid: alates Bluetooth v 3.0
Leviala: 2-10 m
Aku: Li-ion, 3,7 V, 180 mA
Tööaeg: 40 tundi
Protsessor: ARM968E-S core
Laadimine: microUSB, alla 200 mA
Ühilduvus: iOS, Android, PC jt
Mõõtmed: 33 x 13 x 73 mm