Keegi ei vajanud korraga enam kella oma käe peale, sest taskus olevast mobiiltelefonist oli hulga uhkem aega uurida. Käekellad jäid sestpeale pigem staatusesümboliks, kirjutab Digitest.ee.

Nutikellad aga ähvardavad kõnetorusid kättemaksuga, s.t, taskupõhja pagendamisega. Okei, see oli nüüd väike liialdus, aga hea nutikell vähendab märgatavalt vajadust pidevalt oma tarka kõnetoru näppida.

Enne Samsungi nutika ajanäitaja proovimist olin ma nutikellade suhtes üpris skeptiline ja pidasin neid samasugusteks mänguasjadeks nagu ka esimesi puutetundliku ekraaniga nutitelefone.

Nagu ajalugu näitas, olin ma totaalselt eksiteel. Sama lugu on ka nutikelladega. Peale nädalat koos Samsung Gear S-iga olen kindel, et nutikaid ajanäitajaid ootab suur tulevik. Ja seda hoolimata minu ebasümpaatiast Samsungi ja tema tooteideoloogia vastu.

Tavalised kellad (v.a hinnalised staatusesümbolid) muutuvad peatselt samasugusteks arhaismideks nagu on tänapäeval füüsilise klaviatuuriga telefonid.

Välimus

Kuna Samsung Gear S jõudis minuni ilma pakendi, laadija ja muu selliseta, siis ei saa ma sellel teemal pikemalt peatuda.

Esmapilgul ei avaldanud kella välimus mingit muljet. Võiks isegi öelda, et oli suhteliselt ilmetu nagu enamus Samsungi toodangust.

Aja jooksul aga tekitas ta mitmesuguseid allusioone. Alatest 1970ndate aastate ulmefilmide esteetikast ning lõpetades animafilmiga Wall-E. Viimasega oleksidki paralleelid vast kõige täpsemad – valge plastik tume ekraan ja sinine tuluke.

Kui hr Roonemaa (ajakiri Digi) oli ennast Geariga suhteliselt tobedalt tundnud, siis minul sellist probleemi ei tekkinud. Tegelikult isegi täitsa edev oli.

Võite kindel olla, et teie ilma ajukahjustuseta tuttavad märkavad seda ajanäitajat üpris ruttu. Samuti võib Gear S olla suurepäraseks vestluse alustajaks ka võõras seltskonnas.

Foto: Digitest.ee

Samsung Gear S on muljetavaldavalt pirakas. Hetkel on see vaieldamatult suurim nutikell. Aga see, mis tundub ebaproportsionaalselt suur hapral naisekäel, näeb igati asjakohane välja maskulliinsel mehekäel. Nagu näiteks selle testiloo autori omal.

Hoolimata kella suurusest osutub kellarihm minu suhteliselt keskmist mehemõõtu randmele pisut lühikeseks. Mitte kasutuskõlbmatult lühikeseks, vaid ebamugavalt lühikeseks, nii et õhtul kella kergendustundega käe pealt võtan ja laadima panen.

Kuna Gear S-i kellarihmapikkuseid esialgu valida ei saa, siis ei saa ma seda ka soovitada ühelegi üle keskmise randmeläbimõõduga isikule. Isegi keskmise randmega inimesel soovitaks enne ikka pikalt järele mõelda, kas on just sellist nutikella vaja või leiab mõne pikema rihmaga mudeli.

Tegu on ereda näitega, kuidas täiesti tühine ja hõlpsasti parandatav füüsiline puue võib toote globaalsele müügiedule saatuslikuks saada, sest see, mis sobib suurepäraselt peenekondilistele asiaatidele, on ebasobiv näiteks põhjamaisele viikingile.

Jämedakämblalistel jääb üle vaid oodata, kuni Samsung või mõni teine tootja hakkab Gear S-ile pikemaid kellarihmasid tootma. Arvestades aga Androidiseadmete lisaseadmete nappusega, ei saa seda juhtuma ilmselt enne, kui kellad massilise populaarsuse on võitnud.

Kella kasutajaliidesed by default vastavad Samsungi ettekujutusele luksuslikkusest ja heast maitsest. Meie maitsed siina aga kahjuks kokku ei lange. Õnneks aga ei näe need siiski ka päris näotud ja maotud välja.

Tarkvara

Kuigi Samsung pole suutnud üllatada millegi täiesti uuega, on tarkvara meeldivalt intuitiivne ja nobe. Saan kella hakata kasutama ilma eelneva kasutusjuhendiga tutvumata, samuti leiab kell ise kiiresti telefoni ja loob temaga ühenduse. Muidugi minu eelneval nõusolekul.

Tarkvara oli mõistatavatel põhjustel tüüpiliselt samsungilik, s.t väiksem koopia Touch Wizist. Õnneks ei lase kella piiratud parameetrid siin Samsungi täiel rinnal vallatleda.

Saadaval on põhifunktsioonid nagu telefon, kontaktid, e-kirjad, kaardid (navigatsioon), terviserakendus S Health, Nike fitness-rakendus, meediapleier, uudised, S Voice, häälmemo ning isegi Opera veebilehitseja.

Tõsi küll, näiteks veebilingi aadressi sisestamine veebilehitseja otsinguribale võib tömpsõrmede jaoks olla paras probleem, sest võite ette kujutada kui tilluke klaviatuur telefoniekraanil välja näeb. Samas on see teatava harjutamise juures täiesti võimalik.

Kuna Samsung pidavat tegema tõsist tööd arendajatega, siis on saadaval suurel hulgal spetsiifilisemat tarkvara, mille käsitlemisega me siin hetkel tegelema ei hakka. Tõenäoliselt ületab hetkel saadaolev valik niigi algaja kellakasutaja soove ja vajadusi.

Foto: Digitest.ee

Kasutamine

Manuaali puudumine pani proovile selle, kuivõrd intuitiivne on kella ja selle kasutajaliidese haldamine, aga kokkuvõttes tulin sellest välja võitjana. Kuigi mõned küsimused siiski jäid.

Samsung Gear S-i võib kasutada täiesti iseseisvalt, kuid selle parimad omadused tulevad siiski välja alles koos sellega kokkusobiva (mõistagi Samsungi) nutitelefoniga.

Kella kasutamisel telefonina on kaks võimalust. Esimese puhul ühendatakse kell Bluetoothi abil (Samsungi) telefoniga ning kogu kõneliiklus suunatakse siis telefoni pealt kella.

Teise võimalusena võib kella kasutada ka täiesti eraldi telefonina, kasutades eraldi kõnekaarti. Kuuldavasti olevat sellisel juhul parem ka kõnekvaliteet.

Samas aga sobiks Samsung Gear S hästi inimesele, kes on üle keskmise pühendunud tervisespordile. Teatavasti tänapäevased kobakad tahveltelefonid eriti hästi spordiriiete tasku ei mahu.

Tõstes aga SIM-kaardi ümber telefonist kella sisse, olete maailmaga kenasti kontaktis ka jooksu- või suusarajal. Spordiradadest eemal aga võite telefoni ühendada kellaga Bluetoothi abil.

Kella kasutamine telefonina oli igatahes probleemitu. Paraku aga ei saa käekella juures eriti suuri kõlareid kasutada, mis tähendab, et kõlarirežiimil helinivoo ei saa olla eriti valju või kvaliteetne. Samas näiteks autos istudes saab kella abil kõik jutud kenasti ära räägitud.

Foto: Digitest.ee

Kõne-, meili- ja SMS-teavitusi kella peale saada oli üpris mugav. See lubas telefonil häirimatult taskus puhata, kuni seda tõepoolest vaja läks. Samas aga pole see tänapäeval enam midagi erilist, sellega saavad hakkama kõik nutikellad.

Samuti oli tore teada oma fitness-edusamme, millest Samsung Gear S varmalt teada andis. Mul on siiani meeles, kuidas kella viled ja kellad huilgama pistsid, kui ma esmakordselt täitsin S Healthi eeldatava päevanormi – 10 000 sammu.

Tuleb küll tunnistada, et hiljem, kui mul päevanorm täitmata jäi, siis mõjusid telefoni koputused minu südametunnistusele kergelt häirivate ja tüütutena. Aga enese karistamiseks ma neid siiski välja ei lülitanud. Vähegi vastutustundlikuma isiku puhul oleks neist meeldetuletustest aga kindlasti abi.

Esmakohtumisel kellaga oli selle tagaküljele kinnitatud väike valge "padjake", mille funktsiooni ma esmapilgul kohe ära ei jaganud. Lähemal uurimisel selgus, et tegu oli kella laadimisdokiga.

Kui doki eemaldamine kellast oli suhteliselt valutu, siis selle kinnitamine kella külge oli kuidagi ebamäärane, s.t ei käi mingit konkreetset klõpsu vms ning tekitas jätkuvalt teatavat ebakindlust, et midagi kella või doki juures puruneb.

Teise pisikese ebakohana häiris mind siiski teatav ebaintuitiivsus, mille jälile ma nädala jooksul ei jõudnudki.

Mulle väga meeldis kella ekraani omadus püsida n-ö unerežiimil ja aktiveeruda alles siis, kui seda vaja oli (s.t, kui käsi üles, rinna kõrgusele tõsta).

Mingil hetkel aga see režiim kadus jälgi jätmata, ilma, et oleksin eelnevalt mingeid sätteid muutnud ning pidin ülejäänud aja 24/7 leppima traditsioonilise kella numbrilauaga.

Foto: Digitest.ee

Kokkuvõtteks

Nagu ma juba sissejuhatuses mainisin, siis suutis Samsung Gear S nädala aja jooksul põhjustada minu 180-kraadilise meelemuutuse.

Saulusest sai Paulus ja minust tuline nutikellade pooldaja. Hoolimata minu üle keskmise skeptilisusest Samsungi suhtes.

Tegu on 100%-lise mugavusseadmega, kuid mida muud olid ka esimesed nutitelefonid. Täielik funktsionaalsus on neil välja arenenud alles aastatega.

Sama saatus ootab ka nutikellasid või siis tegelikult ilmselt valdavat osa kellasid. Samsung Gear G on esimene suur samm selles suunas, et nutikell võiks liikuda massidesse. Eks ole sellelgi omad väikesed kiiksud, kuid need ei ole eriti häirivad.

Oleks ma hetkel Samsungi nutitelefoni kasutaja, siis ei kõhkleks ma hetkegi, vaid siirduks esimesel võimalusel poodi ja soetaks endale Samsung Gear S-i, sest tegu on küpse ja kasutuskõlbliku tootega, mille enesele soetamist võin julgelt soovitada.