Miks on igal pool traadita hiired, millel peab vastuvõtja arvuti USB-pesasse pistma, aga väga vähe pakutakse Bluetoothiga osundajaid, mis ei hõiva vastuvõtjaga üht USB-porti? Küsimus on tavaliselt hinnas, kirjutab AM.ee.

Kui aga tellime Hiina poest (Gearbest), pole hind enam probleemiks. CPI Bluetoothiga ja lisanuppudega hiir maksab alla kuue dollari ja selle raha eest võiks küll muretseda endale mugava reisihiire, mis lihtsalt töötab sisse lülitades.

Bluetoothiga hiire plussid ja miinused nn juhtmeta hiire ees

+ Bluetoothiga hiir ei hõiva üht USB-pesa, töötab ilma vastuvõtjata

+ Bluetooth töötab paremini ka kaugelt, seda on mugav kasutada näiteks presentatsioonihiirena ja projektoriga

+ Võimalus kasutada USB-pesata mobiilseadmete (tahvlite, nutitelefonide) ja nutitelerite juhtimiseks

+ Lihtne kasutada mitme seadmega (pole vaja füüsilist vastuvõtjat USB-pesades ümber tõsta)

– Bluetoothiga hiire paaritamine arvutiga on tunduvalt keerulisem kui tavalise ühenda-ja-kasuta wireless hiirega

– Bluetoothiga hiir on tavaliselt kallim (sisaldab litsentsitasu jm)

– Valik on oluliselt väiksem kui wireless hiirtel

– Bluetooth-hiire andmeülekanne on aeglasem (ehkki see hiire kiiruses väga märgata pole, kui just nõudliku mängurihiirena ei kasuta)

Hiina hiir: mida oodata?

CPI hiire paaritamine on, nagu arvata võiski, keerulisem kui tavalise Wireless hiirega. Alla tuleb vajutada mõlemad põhinupud ja rullikunupp ning samal ajal põhja alt hiir sisse lülitada. See on keerulisem kui pulkadega söömine.

Arvuti tunneb siiski hiire üsna kohe ära ja rohkem probleeme pole. Hiirt sisse-välja lülitades taastatakse ühendus hetkega.

Mängurihiireks on see siiski liiga kerge ja liiga väike. Kuid väiksuse juures häirib see, et brauseris edas-tagasi minemise nuppudest eespoolne (miskipärast tagasi eelmisele lehele minemise nupp) on liiga kaugel ees, nii et normaalselt hiirt käes hoides pöidlaga selleni ei ulatugi.

Kui aga nihutada hiir nii sügavale peopessa, et pöidlaga küljenupuni ulataks, jäävad hiire pealmiste nuppude vajutamiseks sõrmed liiga konksu.

Sisse käib kaks akut ja nende tööiga pole veel lõppenud - mõned nädalad kestab kindlasti, kas ka mõned kuud, nagu parematel-kallimatel Logitechi hiirtel, seda näitab aeg. Kasutajate hinnangutest selgub, et kaks kuud saab ühe AA kompektiga hakkama.

Efektidest on hiire küljel punased LED-ribad, mis kulutavad akut siis, kui hiir liigub. 5 minuti möödumisel paigalolekus lülitub hiir välja ja aktiveerub uuesti hiirenupul klikkides.

DPI on lülitatav rulliku kõrval asuvast nupust 800 - 1000 - 1200 - 1600 ja tõepoolest on hiir tundlikumates seadetes väga kiire ja tunde järgi ka üsna täpne.

Rullik on sakkidega ja seda ei saa lülitada sujuvale kerimisele. Küll saab Windowsi standardseadetest ilma erilisi draivereid installimata määrata, kui palju rullik lehekülge edasi kerib.

Pind, millel hiir töötab, peaks olema tavaline lauapind - puit või laminaat, liiga ühtlasel või klaaspinnal ei taha hiir hästi töötada.

Foto: AM.ee

Kas osta või mitte?

Reisile ja seljakotti kaasa maksab ehk osta, kuigi tundub, et siis peaks ka hiiremati või värvilise paberi hiire alla kaasa võtma.

Kui tegeled kujundusega, mängid kiireid ja graafilisi mänge, kasutad suurt ekraani ja oled paikne, siis pigem mitte (on ju väga häid ja soodsaid RF või juhtmega hiiri). Aga mis seal salata - alla 6-dollarise ostu kohta on siin hiirt küll.

TEHNILISED ANDMED
Arvutihiir CPI Wireless Bluetooth Mouse E-Y05-B3-101
Hind: 5,3 eurot (Gearbest)

Hiire ühendustüüp: Bluetooth 3.0
Eraldusvõime (lülitatav): 800 DPI,1000 DPI,1200 DPI,1600 DPI
Kaal: 66 g
Mõõtmed: 11,3 x 7,2 x 3,5 cm
Nuppe: 6