Mõistagi on nendeks kaheks tegevuseks kahed erinevad klapid. Muusikakuulamiseks on omad klapid, mängimiseks aga teised. Mis siis, et enamik mu muusikakuulamisklappe on varustatud ka mikrofoniga, kirjutab Digitest.ee.

Mänguriklappide helikvaliteet pole olnud muusika kuulamiseks minu aastate jooksul ärahellitatud kõrvadele lihtsalt piisavalt hea. Seda enam, et ma ei kuula mitte lihtsakoelist popmuusikat, vaid pigem klassikalist, jazzi või etnomuusikat. Ühesõnaga helindeid, mille juures detailid suurt rolli mängivad.

Seda suurem oli minu skepsis, kui sain enda kätte testimiseks Roccat Renga mänguriklapid. Kuigi tootja ise rääkis oma kodulehel stuudiokvaliteediga helist, siis pidasin seda tavaliseks turunduslobaks. Ning kui läbinisti aus olla, siis pean seda siiani.

Ometi aga suutis Roccat Renga mind tõeliselt üllatada. Positiivselt üllatada.

Roccat Renga saabus minu juurde tüüpilises roccatilikus sinimustas karbis. Karbis on kilepakendis Tähtis Dokument (Important Document), mida ma näppima ei hakanudki, klapid ja väike lisakaabel. Klapid on minimalistlikult mustad, väärikalt jämeda helesinise kaabliga. Üldmulje jääb igati positiivne.

Klapikaabel hargeb lõpus kaheks, üks 3,5“ ots kõrvaklappide ja teine 3,5“ ots mikrofoni jaoks. Lisaks klappidele ja salapärasele dokumendile on karbis lühem kaablijupp, millega saab klapi- või mikrofoniotsiku ühendada taas üheks 3,5“ otsikuks. See võimaldab klappe kasutada näiteks nutitelefoniga.

Kahjuks polnud komplektis USB-otsikuga kaablijuppi, mis oleks olnud ehk loogilisemgi. Mikrofon on piisavalt rohmakas ja mitte teisaldatav, mis ilmselt muudaks klappide kasutamise näiteks tänaval pisut koomiliseks.

Foto: Digitest.ee

Klappide koostekvaliteet on roccatilikult kõrge, esmapilgul jätab vaid üks detail vääritult odava mulje – klapikaare all olev rihm, millele klapid peas toetuvad, tundub olevat tehtud paksemat sorti vakstust.

Tõenäoliselt on tegu igati vastupidava materjaliga, kuid käe all see paraku eriti usaldusväärne ei tundu. Samuti jätab see odava mulje ka visuaalselt.

Roccat Renga puhul on tegu n-ö avatud klappidega, mis tähendab, et need ei summuta täielikult klappidest tuleva heli imbumist ümbritsevasse keskkonda.

Ühtlasi tähendab see, et ka ümbritsevast keskkonnast jõuavad helisignaalid siiski klapikasutajani. Kõik sõltub muidugi signaalide võimsusest.

Avatud klapid on kerged (vaid 210 g) ning ebamugavustunnet ei teki ka pikemal kasutusperioodil, tänu sellele, et avatud klappides on tagatud õhu vaba liikumine, s.t normaalne ventilatsioon.

Alguses kummastas mind veidi klapikaabli pikkus – 2,5 meetrit. Lugedes karbilt aga, et klapid sobivad kasutamiseks ka Sony PS4-ga, mõistsin ma pika kaabli vajadust. Elutoas võivad distantsid olla pisut erinevad kui arvuti taga istujal vaja läheb.

Kasutades klappe aga oma PC või telefoniga, võib liigse kaabli kokku lapata ning kinnitada komplekti kuuluva takjapaelaga.

Mikrofoni kuuldavus on igati hea, ning see sobib väga hästi ka telefonikõnedele vastamiseks. Klapipuldil olevast nupust võib mikrofoni vajadusel sisse/välja lülitada, samuti saab puldist reguleerida helitugevust.

Muusika kuulamise ajal soovitan mikrofoni välja lülitada, sest sisselülitatud mikrofoniga on heli rohkem summutatud ja tagaplaanil.

Isiklikult oleks igatsenud sinna puldile ka nuppu, millest klapiheli momentaalselt vaigistada, kuid vaadates toote hinnaklassi, siis tundub selline nõudmine kapriisitsemisena.

Kui n-ö keskmiste mänguritele mõeldud kõrvaklappide puhul rõhutakse pigem virtuaalsele või mitte virtuaalsele 5.1 või 7.1 efektile kui helikvaliteedile, siis Roccat Rengal on julgust vastuvoolu ujuda ning erinevate heliefektide asemel pakkuda esmaklassilist Heli. Heli, mis julgesti mitmekordselt ületab antud toote hinnaklassi.

Kui klapimaailmas kehtib üldiselt rusikareegel, et sa saad, mille eest maksad, siis viimastel aastatel on tekkinud üllatajaid, kes pakuvad üllatavat helikvaliteeti vägagi üllatava hinnataseme juures. Nüüd on nende seas vähemalt minu jaoks ka Roccat.

Foto: Digitest.ee

Aga räägime siis muusikast. Roccat Renga helipilt on avar ja õhuline. Erinevalt viimasel ajal massihüsteeriaks kujunenud hullusest, kui klappide üle otsustatakse, kui vägevat bassi see suudab edastada, on Renga helipilt pigem neutraalne, kuid mitte analüütiline.

Saan aru, et see on lõivumaksmine massimaitsele, s.t popmuusikale, kuid õnneks on elu helipilt märksa mitmekesisem ning Roccat on sellest hästi aru saanud. Ja väga hästi teostanud.

Kuna olen aastate jooksul on kõrvu hellitanud erinevate ja Roccat Rengast kuni kümme korda kallimate klappidega, siis ei saa ma paraku nõustuda Roccati enda väitega, et tegu on stuudioklassi klappidega.

Selleks napib Rengal nii heli detailsusest kui ka helipildi sügavusest. Aga rõhutan taaskord, et oma hinnaklassi kohta on tal seda enam kui kuhjaga.

Kuulasin nende klappidega muusikat seinast-seina, v.a heavy ja raskema otsa müdistamist. Klapid saavad võrdselt hästi hakkama nii klassikalise kui pop-, nii jazz- kui folkmuusikaga.

Siiski tuleb tõdeda, et mida minimalistlikum helipilt, seda parem tulemus. St erinevad sümfooniad, ooperid või muud massiivsema helipildiga teosed polnud paraku tema tugevaim külg. Vähemalt koolitatud kõrvale. Popmuusikaga harjunud ning leplikum kuulaja aga ei leia kindlasti ka sümfoonilise muusika puhul midagi häirivat.

Kohal on nii madalad, kõrged kui ka keskmised sagedused. Kõrged kipuvad kohati ehk liiga teravaks muutuma ning keskmised liiga tagasihoidlikuks jääma. Bass seevastu oli igati rahuldustpakkuv, ilma liigse domineerimiseta oli teda just piisavalt ja seal kus vaja.

Kuigi Roccat Renga on tehtud mänguritele, on see mudel suunatud siiski rohkem melomaanidele. Või vähemalt melomaanikalduvustega mänguritele, kes valdava osa ajast arvuti taga muusikat kuulavad ja vahetevahel ka kambakesi kollide või lihtsalt pahadega kaklema lähevad.

Fanaatilist mängurit ei pruugi rahuldada klappide stereoheli olukorras, kus iga väiksema krõbina järgi tuleb vastase asukoht täpselt kindlaks määrata ja siis tuld anda.

Külla aga ajavad need klapid asja kenasti ära MMO-des, kus reididel käies on oluline eeskätt lihtsalt ühendus kaaslastega, et ühistegevust korrigeerida. Ning reididel tihti ettetulevate ootepauside ajal rahulikult mussi kuulata.

Kahtlustan, et tegu on hetkel ehk parima hinna-(heli)kvaliteedi suhtega avatud over ear klappidega.

Roccat Rengat kasutada on sulaselge lust, need on mugavad ja hästi istuvad klapid ka pikematekst ’istungiteks’. Avatusest hoolimata isoleerivad need vajadusel eeskujulikult välishelisid, mis on vahel oluline kasvõi arvuti taga töötegemiseks.

Annan omalt poolt Roccat Rengale kerge südamega maksimumpunktid. Ostes need klapid omale vähem kui 50 euro eest, võite olla kindlad, et sama raha eest paremat kvaliteeti saada on praktiliselt võimatu.

Mis muud kui meeldivat kuulamist!