Projektorite hinnad on nüüd langenud kolmekohalisteks, need suudavad edastada heli kodukinosüsteemidesse ja näitavad ka 3D pilti. Üle-seina-3D on juba nagu kodune IMAX – tasub kulutada projektorile, mis muuhulgas näitab edukalt ka digiboksist tulevaid HD-kanaleid, kirjutab AM.ee.

AM.ee sai Aceri Ida-Euroopa esindusest testiks soodusprojektori H7550BD, mis muuhulgas suudab Full HD kvaliteediga ekraanil 3D pilti näidata.

Hind jääb alla 900 euro. Pole paha variant proovimaks, kas tasub väikesed teleriekraanid seinasuuruse pildiga asendada.

Kotist välja

Kastist väljavõtmise järel tuleb projektor välja tõsta mugavast helehallist kandekotist.

Alguses on soovitatav kõik kattekiled läikivalt ja sõrmejälgi koguvalt korpuselt eemaldada, sest need hakkavad levitama ilmselt kahjulikku sulakile lõhna, kui seade sisse lülitada ja see kuumaks läheb.

Ning kuumaks see läheb – ikkagi 210 W lamp sees. Jahutusventilaatorid toovad tuppa ka püsiva sahiseva heli.

Projektori ülessättimine on lihtne nagu ikka – kaabel taha ja seina ette paigale. Automaatne Keystone ajab esialgu trapetsikujulise pildi servad ka kohe sirgeks.

3D kallale

Huviäratavad on muidugi 3D logod karbil ja seadmel endal – kas tõesti suudab see lihtne projektor näidata ka ruumilist pilti? Uutel LED-telekatel on 3D näitamise võimalus juba ammu ja tavaliselt mõned 3D prillid kaasas, kuid telekaekraanist jääb tihti väheseks. Tõeline IMAXi-elamus on ikka 3D pilt üle seina suunata ja siis seda suu ammuli keset tuba vaadata.

Paraku on projektorite 3D natuke piiratum ja toetab kindlaid oma formaate. Aceri n-ö odava hinnaklassi “sisenemisprojektor” 3D maailma pakubki minimaalseid vahendeid. Nende vahendite hulka ei kuulu 3D prillid, mida vaatamiseks vaja. Siiski leiab menüüst hulga seadeid, mismoodi oma 3D sisu ekraanile manada.

Foto: AM.ee

Kuid koduse teleka 3D prillidega tavaliselt projektori ruumilist pilti vaadata ei saa.

Näiteks Samsung, Panasonic ja Sony kasutavad nn aktiivseid Full HD 3D RF prille ehk selliseid, mis vilgutavad vasaku ja parema silma klaaside läbipaistvusega vastavalt sellele, kumma silma pilt ekraanil on.

LG aga kasutab passiivseid polariseeruvaid prille, mis lasevad tänu polaroidefektile läbi õige silma pildi ja akut ei vaja.

Paraku meie testitavale Aceri projektorile kumbki süsteem ei sobi. Projektorid kasutavad omakorda standardi DLP Link prille, mis saadavad sünkroniseerimissignaali – üleni valge kaadri - kahe kaadri vahel prillidele ja see töötab telekates levinud prillidest hoopis teistmoodi. Ka projektorite prillid on aktiivsed ja vajavad akusid.

Kuna testimiseks polnud Acerile sobilikke prille kuskilt võtta, siis lasime ühel tuttaval seda proovida ühes teises linnas asuvas elektroonikapoes – tõesti, kui tahad korralikku 3D kinoelamust, siis viska mööbel elutoa kõige suurema seina eest kohe välja, krohvi sein täiesti siledaks, kata mati valge värviga ja asu oma kodust IMAX-i elamust nautima. Nii meile öeldi.

Kontori jaoks võib 3D-st ka kasu olla, aga kõige rohkem võidavad sellest haridusasutused teatud aineid õpetades – näiteks astronoomia on 3D-s ikka midagi hoopis muud kui lapikuna õppides. Ainult et klassitäit DLP Linki prille jaksab ehk osta vaid väga rikas erakool.

Eestis saab Aceri originaalprillid PC Experdist rohkem kui 46 euro eest. Amazonis maksab näiteks Pergear 144 Hz 3D DLP-Link nelja prilliga komplekt kõigest 40 eurot, kui viitsib paar nädalat paki saabumist oodata.

Räägime projektori muudest omadustest ka

Hääl tuleb Aceri projektori stereokõlaritesse üle HDMI, aga kui tahad korralikumat heli, ühenda Aceri heliväljundisse või Bluetoothi taha omakorda mõni muusikakeskus.

See on mugav HDMI-ga arvutite puhul – arvutist läheb sel juhul välja vaid üks juhe ja ülejäänu on alati kas lae all või mujal projektoripuldis seadistatud. Aga muidugi võib ka helisisendisse oma eraldi juhtme ühendada.

Foto: AM.ee

Teine võimalus heli edasi saata on Bluetoothiga. See on alati veidi seadistamist nõudev lahendus ning kui on kiire ja laval vaja hakata midagi kähku sättima, siis ei maksaks sellele väga loota. Aceri projektor näiteks käepärast olevaid tahvleid, telefone ja arvuteid ära ei paaritanud.

Teine omadus on Bluetoothi kaudu heli mõnda juhtmevabasse heliseadmesse edasi saata, kuid samamoodi tuleb enne hoolega proovida, kas mõni Bluetooth-seade haakub selle projektoriga.

Pilt teravaks ja suureks

Pildi saab teravaks suurest kangist jämedalt keerates ja objektiivi pöörates peenelt järelhäälestades. Näidata saab laest, põrandalt või peegelpildis läbipaistva ekraani tagant.

Pildi standardseks eraldusvõimeks on Full HD ehk 1920 x 1080 pikslit ekraanisuhtega 16:9 (maksimaalne 1920 x 1200). Seda saab näidata seinale ühe kuni 7,6 meetri kauguselt.

Väikseim ekraanisuurus on 762 mm, suurim 7,62 meetrit mööda diagonaali. Sellise hiigelekraani pealt on kodune 3D juba efektne nagu kinos või enamgi.

Ühenda juhtmega mida iganes

Tagaküljelt leiab igasuguseid ühendusvõimalusi alates VGA pesast kuni komposiitvideo ja HDMI-ni (viimaseid on kokku kolm). Ei leia aga USB-pulga ühendamise võimalust (on vaid USB-laadimine) ja traadita ühenduse jaoks peab korpuse lahti tegema ning vastava USB-kaardi seadmesse sisestama.

See on küll ebamugavam paigaldada, kuid juba paigaldatuna mugavam kasutada – projektori taga pole nii enam murdumakippuvat või lahtitulevat USB-pulka, vaid see on peidetud projektori sisse.

Foto: AM.ee

Üks HDMI on ka MHL-i toega ehk toetab ka näiteks HDMI-sse käivaid miniarvuteid või Chromecasti-laadseid nutiteleri striimimisseadmeid. Lisatoite jaoks on mini-USB pesa.

Ekraanipilt on 3000-luumenise lambiga üsna ere ja kirgas isegi päikesepaistelise päevaga ilma kardinateta ruumis. Muidugi võiks alati veel eredam olla, aga odava hinnaklassi projektori kohta on tulemus väga hea.

Lisaks saab menüüst valida, kui lased pilti toonitud seinale. Valikus on kollaka, sinaka, roheka ja roosaka/lillaka varjundiga seinad. Vastavalt seinale keeratakse värve nii, et pildi värvid tunduksid enam-vähem õiged.

Arvutist filmide ja slaidide vaatamisel on DLP projektor täiesti hea pildiga. Üksikud kiirelt liikuvad objektid said endale vikerkaarevärvilised sabad, aga see ongi kasutatava DLP tehnoloogia omapära.

Starmani digiboksist üle sellesama HDMI telekanalite vaatamine on HD-kanalitega ka ilus, tavalise standardkvaliteediga telepilt aga venitatakse suurel seinal üsna karvaseks.

Pole ka ime – tavalisel telepildil ei jagu piksleid tohutult suure ekraanipinna jaoks ning projektor pole LED-nutiteler, mis oskaks neid piksleid sama hästi juurde mõelda. Teleriasendajaks projektor sobib, kuid pigem HD-kanalite vaatamiseks.

Foto: AM.ee

Kaasa tulnud valge pult teeb kõik hädavajaliku ära, kuid Aceri kasutajamenüü on natuke segasevõitu ja vajab harjumist.

Osa funktsioone puldil ei tööta - näiteks juhtmevaba pildi edastamine. Helivaljust saab reguleerida paremale-vasakule nooltega. Esialgu seda ka üles ei leidnud, sest eraldi helinuppe pole.

Osta siis või mitte?

Kui sul on kodus hea nutiteler, mis näitab vahel harva ka 3D pilti ja on piisavalt suur, pole projektorit eraldi vaja.

Kui aga oled filmimaniakk, vaatad tihti 3D-d, tahad HD-pildist saada iga viimsegi kui detaili ja oled nõus selle nimel hämaras elama, siis tasub projektorit kaaluda. Selle saab kindlasti odavamalt kui 80-tollise LED teleri. Ja suure ekraani puhul muid variante enam eriti polegi.

Tõsi, on üks puudus veel - Full HD võib filmientusiasti jaoks juba väheks jääda. Äkki peaks 870-le eurole mõned sajad juurde koguma ja ootama ära 4K projektori, mis näitab 3D-d...

Ja ära muidugi projektorit valides elektriarvet unusta: see Acer on küll ökonoomne, kuid tarbib ikka ligi 400 vatti, mis on sama kui mitukümmend LED-pirni sinu kodus.

TEHNILISED ANDMED
3D-valmidusega projektor Acer H7550BD

Hind: 870 eurot (Digizone)
Projektsioonisüsteem: DLP
Projektori asend: Seinale, lakke, ekraani ette või ekraani taha
Videoühilduvus: EDTV, HDTV, NTSC, PAL, SDTV, SECAM
Arvutiühilduvus: Mac, Windows
3D ühilduvus: DLP 3D (vajab DLP Link prille)
Teravustamine ja suurendus: käsitsi
Ekraanidiagonaal: 762 mm kuni 7,62 m
Projektori vahemaa ekraanist: 1 kuni 7,6 m
Lamp: OSRAM, 210 W (1 tk), 4000 tundi (öko 6000)
Normaalne eraldusvõime: 1920 x 1080 pikslit (maksimaalselt 1920 x 1200)
Heledus: 3000 lm
Pildisuhe: 16:9 või ka 4:3
Kontrastisuhe: 16 000:1
Keystone-korrektsioon: -40°/+40°
Kõlarid: 2, stereo, 10 W
Liidesed: 3x HDMI, USB, komposiitvideo, komponentvideo, S-video, VGA In/Out, Audio In/Out
Energiatarve: 399 W
Müra: 30 dB (öko) või 33 dB (standardrežiimis)
Kaal: 3,4 kg

Projektori plussid ja miinused teleriga võrreldes

+ Suurem pilt kui mistahes teleril
+ Silmasõbralikum
+ Võtab vähem ruumi
+ Sa kuuled kõike parema heliga, sest projektor vajab helisüsteemi

– Kõige parem pilt on hämaras toas
– Projektori eest läbi jalutamine varjab pilti (mängukonsoolidega mängimine on ebamugavam)
– Projektorikaablite vedamine ja paigaldamine on tülikas
– Hind on kallim kui teleritel
– Projektorilambid kuluvad ruttu ning on kallid
– Projektor teeb müra, sest kuumenev lamp vajab jahutamist
– LED teler võtab hulga vähem energiat kui projektor