Nende näol on tegu olnud põhimõtteliselt kummipaelaga, mille keskel on väikse ekraaniga arvuti, mis jälgib kasutaja aktiivsust, näitab kellaaega, teavitusi ning on alati või vahel ühendatud nutitelefoniga, mille vastava äpi vahendusel saab näha oma treeningute statistikat jpm, kirjutab Kuvar.ee.

Fitbit näitas aasta alguses toimunud CES-elektroonikamessil uue mudeli Blaze avalikustamisega, et aitab küll väikese ekraaniga aktiivsusmonitoridest ehk nutivõrudest. Ta proovis siseneda nutikellade turule, aga omal moel. Kas see on neil ka õnnestunud?

Käel olles on Blaze enamiku ajast pimeda ekraaniga. Kui pöörata kell enda näo poole, läheb ekraan käima ning näidatakse esimest slaidi. Seal on kellaaeg ja kuupäev.

Järgmine on “Today”, kust näeb tänase päeva jooksul astutud samme, keskmiseid südamelööke, läbitud kilomeetreid, põletatud kaloreid ning viimaseks ka seda, kui palju treppe on päeva jooksul ümberarvutatult läbi kõnnitud, mis on kohati väga ebatäpne, kuna pole defineeritud, kui pikk on see trepp, millega neid arvutusi tehakse.

Järgmine slaid on Exercise oma valikutega – jooksmine, jalgrattasõit, jõutõstmine, jooksulint jms. Kõik need on pisut erinevalt seadistatud, et kõige täpsemini jälgida konkreetset spordiala.

Kui ühele neist vajutada, ilmub ekraanile tekst “Let’s Go” ning selle all asuvale ikoonile vajutades hakataksegi jälgima treeningut.

Sealjuures tuleb meeles pidada, et kuigi sammud, pulss, kalorid ja umbkaudne vahemaa suudetakse ainult kellaga salvestada, siis GPSi abil liigutud trajektoori ja täpsema informatsiooni saamiseks läheb siiski vaja telefoni.

Kui trenn on tehtud, tuleb vajutada pausi ikoonile ja äsja ilmunud finiši ikoonile. Ja ilmubki nähtavale kokkuvõte treeningust – sammud, kilomeetrid, südamelöögid jm. Info püsiks niiviisi ekraanil lõpmatuseni, kuid peale sulgemist seda enam Blaze’i ekraanilt näha ei saa, küll aga saab näha kogu päeva kokkuvõtet.

Rohkemat infot saab näha telefonist, mille juurde jõuame varsti.

Järgmine slaid kellal on FitStar – see on treeninguabi. Valikus on soojendusharjutused, 7-minuti-treening ja kõhulihaste treening. Kui ükskõik milline neist avada, hakatakse kindla aja jooksul erinevaid harjutusi ette näitama ja näidatakse ka, kui palju aega on veel nende tegemiseks.

Järgmise slaidi all on kaks praktilist tööriista – stopper ja taimer. Mõlemad on väga lihtsasti üles ehitatud, aga mis peamine – need töötavad hästi.

Eelviimane slaid on alarmid. Seda avades näeb telefoni kaudu loodud äratusi, mida saab kella ekraanil aktiveerida või deaktiveerida. Kahjuks ilma telefonita uusi äratusi luua ei saa.

Viimane slaid on sätted, kus on olemas mõned kiired seadistused. Näiteks kiirvaade (kui välja lülitatud, ei näidata midagi liigutuse korral ja peab kella nägemiseks nuppu vajutama), ekraani heledus, Bluetoothi režiimid, südamelöögid, kella välja lülitamine jms.

Blaze on tegelikult üks imeväike plastkarp-arvuti (nagu teisedki nutikellad), mille sees on kõik vajalik – ekraan, protsessor, sisemälu, muutmälu, pulsiandur ja muu.

Käekella laadseks tooteks muudavad selle metallraami külge kinnitatud rihmad. Niimoodi on väga mugav näiteks kellarihmu vahetada. Kui Blaze on raami ja rihmade küljes ja soovid seda eemaldada, tuleb selle mõlemale äärele veidi vajutada.

Valikus on lisaks standardsele silikoonile ka nahast ja metallist versioonid – kõik vajalik, et sobiks erineva keskkonna ja riietusega kokku.

Kellaraamil (ja Blaze’il endal) on kokku kolm füüsilist nuppu, kuigi ekraanil saab kõik tehtud. Vasakpoolsest nupust lülitatakse kell sisse.

Paremal poolel on kaks nuppu, mille funktsioonist ei õnnestunudki aru saada. Need peaksid aitama menüüs valikuid teha, kuid ei toiminud, töötas puuteekraan.

Kella välimuse muutmiseks eriti palju valikuid pole. Fitbiti äpi kaudu saab valida ühe neljast sihverplaadist, mida on üllatavalt vähe. Igal kujundusel on lisaks kellaaja näitamisele näidik, mis kuvab pulssi, samme, kaloreid või muud lisainformatsiooni.

Foto: Kuvar.ee

Tõsine osa

Blaze peaks toimima osaliselt ka nutikellana ehk siis andma teada kõnedest, sõnumitest ja kalendrisündmustest. Kahjuks ei suutnud kell kuu aja jooksul ühtegi teavitust edasi anda.

See on mõistetav, kuna vaikimisi ei ole kell kogu aeg telefoniga ühenduses. Näiteks uue info nägemiseks äpist tuleb vajutada “värskenda” nuppu, mis ei tee seda, mida sooviks.

Selle asemel, et kohe kellast transportida info telefoni, paneb telefon tegevuse n-ö ootejärjekorda ning täpne aeg, mil infot telefonist näha saab, pole ette teada.

Mitmel korral ei toiminud ka äratused seetõttu, et telefon ei saatnud kellale infot, kuigi kõik oli valitud ja äratus oli lisatud ootejärjekorda. Tihti ei aita ka see, kui uuesti vajutada nupule “värskenda”.

Valikus on ka teine Bluetoothi valik – Classic. See on alati telefoniga ühenduses. Ka see ei teinud soovitut. Kuigi kell oli telefoniga ühenduses, ei saadetud infot edasi.

Selle seadme puhul reklaamitakse uhe funktsioonina ka muusika juhtimist otse randmelt, kuid seegi ei toiminud nii nagu peaks, ehkki sai testitud erinevate telefonidega. Aku on see-eest vähemalt keskmine – peab vastu 3 päeva, ei rohkem ega vähem.

Kokkuvõte: ilma toimivate funktsioonideta liiga kulukas nutivõru

Fibtit Blaze tundus esimest korda käele pannes päris korralik, kuid hiljem hakkasid ilmsiks tulema probleemid teavitustega – need ei tulnud lihtsalt kohale.

Äratust pole mõtet üldse kasutada, sest tõenäoliselt see Blaze’i kohale ei jõuagi.

Kui telefoniga ühendumine toimiks, siis võiksid tulla Blaze’i ka näiteks Facebooki sõnumid ja teavitused, et ei peaks telefoni pidevalt taskust välja võtma.

Blaze maksab umbes 230 eurot, mis on liiga palju ekraaniga nutivõru eest, mis isegi teavitusi ei suuda näidata ning ka äratused ei toimi alati.

Varasemalt testitud 150 eurot maksev Fitbit Alta on tunduvalt toimivam seade, mille võiks hoopis Blaze’i asemel soetada.

Korralikud nutikellad on ka näiteks Garmini tootevalikus ning Samsung näitas samuti mõned kuud tagasi Gear Fit 2, mis on paljulubav.

Seadme laenas testimiseks Klick.ee, mis seda ka müüb