Ei aidanud isegi see, et Apple telefoniga tavaliste kõrvaklappidega kasutamiseks adapteri kaasa andis. Melomaanide solvumiskisa kõlas taevani, sest nüüd ei saanud nad oma hi-fi tasemel klappe telefoniga kasutada. Häbilugu, kirjutab Digitest.ee.

Pisut etteruttavalt võin aga öelda, et Apple’i poolt oli tegu õige taktikalise sammuga, sest tulevik on paratamatult juhtmevaba. Juhtmega klapid on tulevikus vaid mõnele äärmuslikule muusikagurmaanile. Selle väite suurepäraseks tõestuseks on Apple AirPodsi juhtmevabad kõrvaklapid.

AirPods-klapid said tõeliseks müügihitiks kohe peale turuletoomist. Tegelikult ei jätkunud neid pikka aega vabamüüki, sest tellimusi oli niipalju, et need pikki kuid letile ei jõudnudki.

Ameerikas läbiviidud rahulolu-uuringud näitasid, et kasutajad olid AirPodsidega isegi rohkem rahul kui oma iPhone’idega! See aga pole sugugi väike asi.

Välimus

Apple AirPods on Apple’i disainikeele apoteoos – minimalistlik, valge, läikiv, ilma teravate nurkadeta. Kõige rohkem meenutab klappide laadimiskarbi kuju esimesi iPode.

Ainukese puudusena võin öelda, et selline läikiv ümbris on varmas igasuguseid kriime koguma. Kuigi hoian seda telefoniga samas taskus, kus muud kola ei ole üldse, on see poole aasta jooksul kattunud arvukate kriimudega, mis õnneks pole eriti silmatorkavad.

Klapid ise aga meenutavad üks-ühele Apple EarPodse, milledelt kaabel asendatud väikeste valgete torukestega.

Klappide turuletulekul kostis mitmeid hääli, mis kritiseerisid neid torukesi väitega nagu jätaks see klappidest niimoodi äärmiselt friigiliku ja naeruväärse mulje. Reaalsus õnneks nii hull ei ole ning täna need klapid tänavapildis mingit tähelepanu ei tõmba.

Kasutamine

Siin tahaks taas tagasi disaini juurde pöörduda. Nimelt tunneb hea tootedisaini ära sellest, et toodet on hea kasutada. Ning tuleb tunnistada, et kuigi olen kasutanud kümneid erinevaid klappe, siis oma kasutusmugavuselt ületavad AirPodsid neid peaaegu mäekõrguselt.

Kõik algab sellest, et tänu juhtmete puudumisele sa praktiliselt ei tunnegi, et klapid on kõrvas. Klapid ise kaaluvad vaid mõne grammi ning kui kaablid neid füüsiliselt ei sikuta, siis vähemalt alguses tekib tunne nagu tuleks muusika sinu peast.
Foto: digitest.ee

Peale klappide turuletoomist väitsid mitmed hääled, et need klapid ei püsi kõrvas, vaid kaovad esimesel võimalusel. Well, ringi liikudes pole need klapid mul kordagi kõrvast kadunud. Aegajalt on mind külastanud tunne, et klapid kohe-kohe kukuvad, kuid reaalsuseks pole see veel saanud. Küll aga on klapp mõned korrad takerdunud kotirihma taha või riietesse, kui olen jopet selga pannud või seljast võtnud.

Küll aga on mul siin üks nõuanne, kui tunnete, et klapid vähegi ebakindlalt kõrvas püsivad – ärge hoidke klappe kõrvas kui te parasjagu muusikat ei kuula, sest siis te ei saa aru, kui klapp kõrvast lahkub.

Suvel palavaga pidin üle elama mõned hirmuhetked, kui avastasin, et higisest kõrvast oli üks klapp jalutama läinud peale ümberriietumist. Samas aga tean inimest, kes kasutab AirPodse peamiselt telefoni hands free'na ja ühte klappi korraga.

Internetis on saadaval hulgaliselt erinevaid lisandeid-abivahendeid, mis peaksid kindlustama klappide kõrvas püsimise, kuid olles mõnda neist proovinud, koguvad need nüüd mu sahtlis tolmu.

Mis puutub klappide funktsionaalsusesse, siis on need vahepeal seoses iOS 11 saabumisega üle elanud 100% funktsionaalsuse kasvu.

Ajal, kui AirPodsid minu kätte sattusid, oli võimalik vaid ühele klapile topeltkoputusega muusika peatada. iOS-i värskendusega saab teisele klapile koputades vahetada lugusid või aktiveerida Siri.

Valida tuleb aga üks funktsioon korraga, s.t kas lugude vahetamine (kas edasi või tagasi) või siis Siri. Paraku ei saa klappidega reguleerida helitugevust, kuid minul on selle juures abiks hoopis Apple Watch.

Apple’i kombeid tundes on mul ainult hea meel, et klappide funktsionaalsus töötab lisaks Apple Musicule näiteks Spotifyga. Aastaid varem poleks Apple ilmselt nii helde olnud.

Ise kasutan ma AirPodse peamiselt kodust tööle ja töölt koju liikudes ning klappide akuga pole seini veel mingeid probleeme olnud. Teatavasti piisab nende jaoks veerandtunnisest laadimisest, et kolm tundi muusikat esitada. Nii on mul pikemate jalutuskäikude puhul tulnud need vahel ka vutlarisse laadima panna.

Heli

Kõrvaklappide puhul ei saa helist üle ega ümber. Isegi selliste pisikeste kõrvatopitavate punnide puhul nagu Apple AirPods.

Kuigi suuremad melomaanid suhtuvad üldiselt sellistesse kõrvasisestesse klappidesse põlguse ja üleolekuga, siis olles kasutanud üle kümne erineva sedasorti klapimudeli, võin kinnitada, et ka sellise miniatuurse formaadi juures võib helikvaliteet erineda uskumatult palju.

Kui ma kunagi apgreidisin oma Shure 215 klapid Shure 535 peale, siis ei tahtnud naeratus mu suult esimestel kuudel kustuda. Üldiselt aga kasutajad sedasorti klappidele kuigi kõrgeid nõudmisi helikvaliteedi suhtes ei esita.

Apple on oma algoritmide abiga need tagasihoidlikud nõudmised igatahes mitmekordselt ületanud, klappidel on lihtne, kuid musikaalne signatuur, heli ei ärrita ega väsita kõrva.

Arvestades Apple’i suhteid Dr. Drega, võiks arvata, et klappide heli on märksa bassisem, kuid õnneks on Apple’i insenerid suutnud end talitseda.

Kohati on mul isegi tunne, et koostöös Apple Music’uga võiks nende heli vahel isegi valjem olla. Spotifyga ma sellist efekti täheldanud ei ole.

Kokkuvõtteks

Kui sul on iPhone ja sa kasutad sellega ka klappe, siis ei saa ma aru, miks pole sa endale veel AirPodse soetanud.

Isegi hinda ei saaks siin argumendiks tuua, eriti kui arvestada, et ka iPhone ise pole just säästuklassi telefon.

Need on nägusad, enam kui normaalse heliga ja suure tõenäosusega kõige mugavamad kasutada koos iPhone’iga. Siiski, juhul, kui sulle pole senini absoluutselt sobinud Apple EarPods-klapid, siis soovitan vaadata kuhugi mujale ja otsida midagi muud.