Täna saate lugeda HTC uhiuue telefoni arvustust, kirjutab Tehnikapilk.ee.

Väljanägemine

Kui telefon esimest korda kätte võtta ja seda lähemalt uurida, torkavad silma põhilist kaks asja.

Esiteks istub telefon väga hästi kätte tänu ümaratele äärtele, mis enamasti nutitelefonidel sellised ongi, kuigi näiteks Sony Xperia Z5 on pigem tuntud kui “kandiline telefon”, sest selle ääred ei ole kumerad.

Minule istub see telefon väga hästi kätte ning tänu ümaratele äärtele saab telefoni mugavalt hoida.

Teiseks, et telefon näeb välja täpselt nagu Apple'i nutitelefonid iPhone 6 ja 6s. See on ju hea, sest iPhone’i disain meeldib kõigile.

Seade on sarnaselt ehitatud kvaliteetsest alumiiniumist, taga on kaks antenne eraldavat triipu ja kaamera näeb välja väga sarnane.

Foto: tehnikapilk.ee

Välimuselt eristavad seda telefoni iPhone’ist külgedel olevad nupud. Selleks, et seade poleks täpne iPhone’i koopia, on näiteks iPhone’il paremal küljel olevad SIM-kaardi pesa ja vasakul olevate helinuppude kohad ära vahetatud.

Samuti eristavad A9-at iPhone’ist HTC logod (pole midagi imestada) ning ka teistsugune kodunupp, millest saad allpool rohkem teada.

Helinupud asuvad minu jaoks täpselt õigel kohal, sest neid saab vajutada ilma käe asendit muutmata ning need pole telefoni all paremas ääres nagu Xperia Z5-el.

Riistvara

HTC nutitelefoni One A9 hoiab töös Snapdragon 617 kiibistik, kus on neljatuumaline 1,5 GHz Cortex-A53 ja neljatuumaline 1,2 GHz Cortex-A53 protsessor.

16 GB mäluga mudelil on muutmälu 2 GB, aga 32 GB mudelil on 3GB. Mälukaardipessa saab sisestada kuni 200 GB mahutavaid MicroSD kaarte.

Tagukaameral on 13 megapikslit, esikaameral on megapiksleid 4. Telefoni mõõtmed on 145.8 x 70.8 x 7.3 mm ning kaal on 143 grammi.

Corning Gorilla Glass 4 kaitsekihi all peitub 5-tolline ekraan, mille resolutsioon on 1920 x 1080 (Full HD).

Tarkvara

Tarkvara osas kasutab A9 uusimat Androidi 6.0 Marshmallow, mille peal on HTC kasutajaliides Sense 7.0.

Väga palju see Androidi ei muuda, põhiliselt on HTC muutnud lihtsalt rakenduste ikoone, lisanud taustapilte ja oma rakendusi (nt BlikFeed, Zoe ja HTC spikker).

Kõige märgatavam lisa peitub menüüs, kus avaneb vaade kõikidele rakendustele. Tavaliselt oleme harjunud Androidis menüülehekülgede vahetamiseks sõrmega ekraanil paremale ja vasakule tõmbama, aga Sense’is tuleb kerida ülevalt alla ja vastupidi.

Tarkvara kokkujooksmise üle ei saa ma midagi kurta. Ainult paar korda, kui väga palju rakendusi lahti oli, jäi telefon natukeseks “mõtlema”, aga muidu toimib hästi.

Kui jooksutasin jõudlustesti Geekbench 3, siis Single-Core'i skoor oli 746 ja Multi-Core'i tulemus oli 3091.

Single-Core tulemus pole midagi erilist ning antud skoorist kõrgemal on näiteks Samsung Glaxy Note 4 400 punktiga ja iPhone 6S 2000 punktiga.

Multi-Core testis suutis seade ületada umbes 200-punktise vahega Galaxy Note 4, aga Samsung Galaxy S6 Edge+ist sai 300 punkti vähem ning iPhone 6s-ist õnnestus saada koguni 2000 punkti vähem.

Foto: tehnikapilk.ee

Kaamera

Paljud inimesed teevad enamiku oma fotodest telefoniga, sest kaamerad on muutuud juba piisavalt heaks. Ütlen kohe välja, et tavakasutaja One A9 kaamerakvaliteedis pettuma ei pea. Fotod on piisavalt head.

Tagakaamera asukohaga on tootja n-ö puusse pannud, sest kui telefon pildistamiseks kätte võtta, siis sõrmed jäävad kaamerale ette.

Sarnaselt iPhone’iga ulatub kaamera telefonikerest natuke välja.

Tagakaamera kõrval on kahest LED-valgustist koosnev välklamp, mis töötab väga hästi ning pimedas suudab peaaegu terve toa ära valgustada.

Tagakaamera teeb 13-megapiksliseid fotosid avaga 2.8. Päevavalguses pole probleem teha ilusaid fotosid, aga pimedamas võivad need jääda mõnikord pikema säriaja tõttu udused.

Selleks, et pildid ja videod oleksid võimalikult selged, on kaameral optiline stabilisaator. Kahjuks ei salvestagi seade 4K videot, mis on nii uue seadme kohta väga halb.

Mulle A9 kaamerarakendus väga meeldib, sest see on väga arusaadav ja näeb hea välja. Seal ei leia nii palju valikuid kui Sony Xperia Z5 kaamerarakendusest, aga kas keegi üldse neid kõiki kasutaks?

Foto: tehnikapilk.ee

Vaikimisi režiim on “tavakaamera”, kus pole erilisi seadistamisvõimalusi peale HDR-i sisselülitamise.

Järgmine režiim on “autoportree”, millega saab teha endast selfiesid. Siin on huvitav võimalus lasta rakendusel nägu reaalajas töödelda: meikida ja nahka pehmemaks muuta.

Kolmas režiim on “panoraam”, mis laseb üsna lihtsalt teha panoraamfotosid. Järgmine režiim on “Pro”, kus saab seadistada ise särikompensatsiooni, valge tasakaalu, ISO väärtust, säriaega, fookust ning on võimalik salvestada RAW faile, mis on mõistlik, kui soovite fotosid järeltöötluses ilusamaks muuta.

Eelviimane režiim on Hyperlapse, millega saab teha kiiresti liikuvaid time-lapse kaadreid – selle vahega, et liigute ise koos telefoniga.

Viimane režiim on "aegluubis video", millega saab teha 60 k/s aegluubis klippe.

Aku

pole kahjuks midagi hiilgavat. Kui telefoni päeva jooksul vähe kasutada, siis on võimalik üks päev ära elada.

Aga kui mängida ja filme vaadata, siis juhtub tihti, et õhtuks on akulaetusest järgi vaid 10-20%.

Kodunupud

Kas minuga on midagi juhtunud, et teen arvustusse eraldi osa ainult telefoni kodunuppudest? Ega muidu ei teekski, aga A9 omad on mõnevõrra erilised.

Seadme alläärelt leiame nupu, mis paistab olema kodunupp. Nii see ka on. Selle puudutamisel on kuulda ja tunda ainult nõrka vibratsiooni, sest see on puutetundlik.

Lisaks puutetundlikkusele on nupul sisseehitatud sõrmejäljelugeja, jällegi nagu iPhone’il. Kuna A9 on Androidiga nutitelefon, siis oli HTC-l vaja kuhugi ära mahutada ka tagasimineku- ja hetkel avatud rakendusi näitavad nupud.

Minu jaoks on arusaamatu, miks ei võiks kodu-, tagasi- ja avatud rakenduste nupud puutetundlikud olla ja alumisel äärel sõrmejäljelugeja juures asuda.

Sõrmejäljelugeja töötab fantastiliselt. Selle kiirus on võrreldav iPhone 6s-i omaga, kui kiirem ei ole. Kui pöialt kodunupu/sõrmejäljelugeja peal hoida, siis tunnetab seade seda ja ekraanilukk avanebki enne, kui jõuad silma pilgutada.

Foto: tehnikapilk.ee

Kõlarid

Kõlarite poolest on One A9 teinud allakäigu, sest eelmistel One'i tippmudelitel olnud BoomSound-stereokõlaritele need järgi ei jõua.

Mõned kõlaripilud asuvad lisaks täpselt seal, kuhu ma tavaliselt filmide vaatamise ajal enda parema käe nimetissõrme toetan. Nii pole võimalik sõrme tagant peaaegu üldse heli kuulda.

Kahjuks ei ole kõlarid ekraani kohal, aga vähemalt telefoni ots on kõlarite jaoks parem koht kui tagakülg.

Kui helitugevus keerata põhja, siis on võimalik ka teel möödavihisevate autode kõrval kuulda telefonist tulevat heli.

Helikvaliteet ei ole parim, sest madalate toonide esitamisega jääb kõlar hätta ja õiget kinoelamust ma ei kogenud (mida saab tunda varasemate One-seeria telefonidega).

Foto: tehnikapilk.ee

Spetsifikatsioonid

* Android 6.0 Marshmallow operatsioonisüsteem
* 5-tolline 1920 x 1080 (Full HD) ekraan
* Neljatuumalised protsessorid Cortex-A53 (1,5 ja 1,2 GHz)
* 16 GB sisemälu (saadaval ka 32 GB mudel)
* 2 GB muutmälu (32 GB mudel sisaldab 3 GB)
* 13 MP taga- ja 4 MP esikaamera
* Mõõtmed: 145,8 x 70,8 x 7,3 mm
* Kaal: 143 grammi
* Sõrmejäljelugeja
* Osta saab: Elisa veebipood (püsikliendihind 589 eurot)

Plussid ja miinused

+ Tippklassi koostekvaliteet
+ Piisavalt hea kaamera
+ Erinevalt iPhone’ist on sellel telefonil mälukaardipesa
+ Kasutajaliides HTC Sense toimib endiselt hästi ja tarkvaraga probleeme ei olnud
+ Sõrmejäljelugeja toimib täiuslikult
+ Sisselülitamisnupp on kaetud krobelise pinnaga, mis muudab selle sõrme all paremini tuntavaks
+ Seade istub väga hästi kätte.

– Akukestvus võiks parem olla
– Kasutusel võiks olla uuem protsessor
– Kõlarid ei ole kuigi head ning asuvad ebasobiva koha peal
– Hind on liiga kõrge.

Kokkuvõte

Mina selle telefoniga päris rahule ei jäänud. HTC on üritanud teha väga hea disaini, hea tarkvara ja korraliku kaameraga seadet, aga teistele komponentidele pole kahjuks erilist rõhku pandud, sest protsessor on vana ning aku on otse välja öeldes nõrk.

Kui seadmel oleks palju parem aku, uuem protsessor, paremad kõlarid, parem kaamera ning sama hind, siis saaks ostmist õigustada, sest One A9 on parima disainiga Androiditelefon. Aga praegu, kui sisu pole kuigi eriline, siis kahjuks ma seda soovitada ei saa.

Ainsad inimesed, kellele see telefon sobiks, on minu arvates suurimad HTC fännid.

Lugu oleks teine, kui hind oleks näiteks 400 eurot, aga praeguse hinna juures jään oma arvamusele kindlaks.

Foto: tehnikapilk.ee