Etteruttavalt võib öelda, et selle ülesandega saab Fenix 5 kenasti hakkama, kirjutab Digitest.ee.

Järgnevalt süüvime lähemalt Garmin Fenix 5S-i hingeellu. Tegu on viienda põlvkonna Fenixite trio edevaima mudeliga, mis ei tee kompromisse funktsioonide osas, mahutades oma kauni korpuse sisse kõik mis seeriavend Fenix 5.

Lisaks multisport- ja GPS-funktsionaalsusele saab Fenix 5S hakkama aktiivsusmonitori ülesannete ja nutifunktsioonidega – see pakib enda sisse kõik, mida vajad ja rohkemgi.

Disain

Võrreldes Fenix 3 HR-iga on 5. seeria silmnähtavalt väiksema ning kergema disainiga, olles seeläbi igapäevasel kandmisel käel tunduvalt mugavam.

Eelkäija robustsemate killast 51 mm läbimõõduga korpuse on üle võtnud vaid mudel Fenix 5X ning Fenix 5 jääb seejuures tagasihoidlikuma 47 mm korpuse juurde.

Meie testitud mudel Fenix 5S eristub teisest märkimisväärselt just nimelt disaini poolest – sellel on “kõigest” 42 mm läbimõõduga korpus.

Tegemist ei ole loomulikult spordikellade seas kõige kergema ja kompaktsema kellaga, aga Fenixi funktsioonipagasit olekski keeruline näiteks Garmin Vivomove'i sarnase sisse mahutada.

Fenix 5S minetab korpuselt paksu raami ja kruvid ning sobib suuruselt ideaalselt peenemate randmete ümber. See on käel mugav ega karju “spordikell” ning näib käel loomulik ka siis, kui trenniriided on seljast heidetud.

Fenix 5S on varustatud värvilise 1,1-tollise 218 x 218 pikslise ekraaniga, mis on kergesti vaadeldav ka otsese päikesevalguse käes ning tänu taustvalgustuses ka pilkases pimeduses.

Kella funktsioonides orienteerumine käib viie nupu kaudu, mille tundmaõppimine võtab alguses veidi aega, kuid nädalase kasutuse järel võiks menüüs surfata juba une pealt.

Need nupud on veel ehk ainsad, mis Fenix 5S-i klassikalisest käekellast veidi robustsemaks teevad, samas hindasin neid nuppe külmematel novembripäevadel väga, sest kella opereerimiseks ei olnud vaja kindaid käest võtta.

Fenix 5S istub käe ümber silikoonist rihmaga, mida saab erinevat värvi või materjali rihmade vastu vahetada. Tänu Garmini kinnitusmehhanismile QuickFit on kellarihmade vahetamine seejuures imelihtne.

Fenix 5S on oma seeriavendadest pisim ning seetõttu mahutab endasse ka veidi väiksema aku. Garmin lubab kella vastupidavuseks üheksa päeva nutikellana kasutades ning 14 järjestikust tundi GPS-i kasutades.

Tavapärasel kasutamisel mitmete treeningutega nädalas, suutsin kellast nädala jagu kasutusaega ikka välja venitada.

Funktsioonipagas

Kas on midagi, mida Fenix 5S ei tee? See oli küsimus, mille üle ma esimestel kella tundmaõppimise päevadel korduvalt mõtisklesin.

5S-i funktsioonipagas on uhke! Kell pakub treeningrežiime jooksmisest rattasõiduni, veespordist talispordini ja kõike, mis nende vahele jääb.

Režiimivalik ei ole küll nii lai kui näiteks Polari spordikelladel, aga lihtne võimalus ise täiesti uus treeningrežiim luua pakub tohutult treeningvõimalusi.

Uute treeningute loomisel ja olemasolevate seadistamisel jätab Garmin kasutajale väga vabad käed – uuele režiimile saab seadistada soovitud märguandeid, automaatse pausi, 3D-vahemaa, metronoomi ning valida, milliseid ja kui palju parameetreid soovid treeningu kestel kella ekraanilt näha.

Fenix 5S on asjalik treeningpartner kahtlemata kõigile. Välitreeningute tarbeks on Fenix 5S varustatud nii GPS-i kui ka GLONASSiga, mis tagab kiire GPS-signaali leidmise ja täpse treeningmarsruudi. Rohkeid funktsioone saavad nautida nii jooksjad, suusatajad, ujujad kui ka matkajad.

Jooksjatele mõeldes on 5S varustatud kõigi olulisemate jooksuparameetritega: sammu sagedus, sammu pikkus, kokkupuuteaeg maaga, vertikaalne ostsillatsioon, VO2 max, kui vaid mõned nimetada.

Treeningukoormuse funktsioon hindab, kas oled möödunud nädalal piisava koormusega treeninud või mitte ning soovituslik taastumisaeg nõustab, kui kaua peale trenni kergemalt võtma peaksid.

Talisportlaste rõõmuks mõõdab kell nii kiirust, distantsi kui ka vertikaalset langust ning teeb automaatselt pausi, kui parasjagu mäel liftiga üles sõidad.

Ujumisel loeb 5S distantsi, kiirust, tõmmete arvu ning sõudmisel tõmbeid, tõmbe kiirust ja ka tõmbe distantsi.

Kuigi seeria tõsisem matkakell on mudel Fenix 5X, saavad matkahundid ka Fenix 5S-i oma kasuks tööle panna.

Tänu integreeritud altimeetrile, baromeetrile ja kompassile oled rajal pidevalt kursis läbtud tõusude ja langustega ning tänu baromeetrile on lihtsam hinnata lühiajalisi ilmamuutusi. Kompass kindlustab selle, et kodutee ikka üles leiaksid.

Meie Fenix 5S-i testmudel sai näha mitmeid matkaradu ning kõige hinnatumaks funktsiooniks osutus võimekus kella sisse gpx-marsruute laadida ning metsas olles kella juhiste järgi rännata. Tänu UltraTrac-režiimile saab pikemate rännakute ajal ka kella akut korralikult säästa.

Fenix 5 hinnad algavad Photopointis 579 eurost.