Coolpad Modena on meil juba testitud, järgmisena ette võetud Porto kohta ei osanudki alguses öelda, kas see on lipulaevam kui Modena või siiski mitte, kirjutab AM.ee.

Aga igal juhul näeb telefon hea välja. Väga soliidne ja šikk korpus on õhuke (vaid 7,9 mm kõige paksemast kohast keskel), sile ja metalsete äärtega. Suurus on samuti just käe järgi, ehkki ekraan võiks natuke suurem olla.

Ajame siis näpuga tehnilistes parameetrites järge ja tõepoolest, silmi ridadest üle libistades ei leiagi Modenast eriti mingit erinevust.

Mõlemal telefonil, nii Modenal kui ka Portol, on neljatuumaline 1,2 GHz protsessor, 2 GB operatiivmälu, napp 8 GB välkmälu (saadaval sellest 4,5 GB), microSD pesa, kahe SIM kaardi kasutamise võimalus, 8 MP kaamera taga.

Siiski, esimesed erinevused juba selguvad: Porto on parema selfie-kaameraga ehk 2 MP asemel 5 MP. Ja käeshoidmisel alguses tunne ei petnud – Porto on küll sama pikslihulgaga, 540 x 960, kuid väiksema ekraaniga (5,5 asemel 4,7-tolline). Väiksusest tingitult on aku pisem ja kõneaega vähem.

Hind on samuti sulanud alla 150 euro. See ju iseenesest on elegantse telefoni kohta soodne diil. Kuid vaatame sisse ka.

Ekraanitundlikkus on Portol kehvem kui keskmistel tänapäeva telefonidel – lukustus-kuva eest saamiseks tuleb tavaliselt mitu korda viibata, et ekraan avaneks.

Hiljem menüüdes toimetades on juba parem, kuid ka siis on reageerimiskiirus natuke alla selle, mida ühelt uuelt kiirelt Androiditelefonilt ootaks.

Kasutajaliides on sile ja lakooniline nagu enamikul Hiina telefonidel. Mõnede meelest ilus, mõnede jaoks liiga lihtne ja iphone'ilik.

Odava telefoni kohta on üllatuslikult olemas kallimate telefonide paar head lisaomadust. Esiteks muidugi micro-SIM ja Micro-SD kaardi tugi, mis lahendatud nagu eelmise Coolpadi telefoni puhul omapärase universaalsahtlikesega.

Kuna tagakaas ei eemaldu, on kaks kaarti ühes sahtlis. Netist leiab ka sama mudeli kahe SIM-iga versiooni – siis on sahtlis mõlemad kohad vaid SIM-kaartide jaoks valtsitud.

Teine hea lisaomadus on infrapuna-LED. See töötab täitsa hästi – 150 euro eest oled endale saanud ka alla 8 mm paksusega universaalpuldi.

Juhtida sai digibokse, telekaid, isegi ühe vana muusikakeskuse tundis IR-tarkvara edukalt ära.

Kuna eelmine Coolpad jõudlustestides just ei hiilanud, sai neid käivitama asutud raske südamega – kuna ka kasutajaliides oli natuke uimane, mida siis numbrid näitavad?

Jõudlustestid:

* Quadrant 2220 p
* Geekbench 3 1345 p

Android 5.1.1 peal jookseb Coolpad Porto sama protsessoriga enam-vähem sama kiiresti, mida oligi oodata. Või siis sama aeglaselt, kui teistega võrrelda. Ja edetabelis on Porto üsna vanade telefonidega ühel pulgal, jäädes uutest kaugele maha.

Kaamerast ei maksa ka palju oodata, aga proovipildid hämaras olid siiski mitte halvad. Tubli keskmine. Aga arvesta pildistamisel heade valgustingimustega, kui tahad paremat tulemust saada. Kliki pildil, näeb originaali:

Foto: AM.ee
Foto: AM.ee

Kokkuvõtteks

Lihtne on kokku võtta: kolm sõna ütlevad kõik. Odav, rahulik (ehk aeglane) ja ilus telefon. Natuke väike, aga mõnedele sellised just meeldivadki. Nuhvi ihalejad vaatavad sellest mööda. Kiirus pole ka suurem asi, aga kes väga mängida ja äppidega tegeleda ei armasta, sellel ajab asja ära. Sest helistamiseks ja uudiste lugemiseks ju sobib. Koduseks universaalpuldiks ka. Ja kui hind määrab kõik, siis tee kompromisse - kiiruse, ekraanisuuruse ja pildikvaliteedi arvelt.

TEHNILISED ANDMED
Coolpad nutitelefon Porto

Hind: 149 eurot (Elisa)

* Kiibistik: Qualcomm Snapdragon 410, 1,2 GHz, 64-bitine neljatuumaline MSM 8916

* Mälu: 8 GB ROM, 1 GB RAM, Micro SD (kuni 32 GB)

* Võrk: 4G LTE FDD: sagedusala 20 (800), 8 (900), 3 (1800), 7 (2600), allalaadimine 150 Mbit/s (LTE Cat.4), üleslaadimine 50 Mb/s (LTE Cat.4), 3G UMTS: 900/2100 MHz, allalaadimine 42 Mbit/s, üleslaadimine 11 Mbit/s (DC-HSPA+), 2G GSM: 900/1800/1900

* OS: Android 5.1.1 (Lollipop)

* Ekraan: 4,7-tolline, qHD, IPS

* SIM-kaart: micro SIM

* Kaamera: põhikaamera 8 MP, automaatne teravustamine, BSI-andur, f/2.0, käivitusaeg 1 s, 28 mm lainurkobjektiiv, 1080 full HD salvestus. Eesmine kaamera: 5 MP, BSI-andur, f/2.2, käivitusaeg 1 s, 28 mm lainurkobjektiiv ja 720 HD salvestus

* Ühenduvus: Bluetooth 4.0 + LE, WiFi (802.11 g/n), A-GPS + GLONASS, 3,5 mm stereoheli pistikupesa, micro-USB 2.0 (5 viiguga) port, WiFi-tööpunkt / jagamine, FM-raadio

* Andurid: Keskkonnavalguse andur, Lähedusandur, Kiirendusmõõdik, Infrapunaandur

* Multimeedia: Heli taasesitus: MP3, AAC/AAC+/eAAC+, MIDI, WAV, AMR-NB, AMR-WB, OGG. Video taasesitus: MPEG-4, H.263, H.264

* Aku: 1800 mAh. Kõneaeg: kuni 8 tundi (2G) / 6 tundi (3G). Ooteaeg: kuni 240 tundi (2G) / 200 tundi (3G)

* Mõõdud: 139 x 67,8 x 7,99 mm

* Kaal: 119 g