Uue iPhone’i lansseerimine on sügiseti sama kindel kui puulehtede kolletumine. Kui Steve Jobsi aegadel kuulutati välja korraga ainult üks telefon, mõni aeg hiljem kaks, siis sel aastal toodi avalikkuse ette lausa kolm uut mudelit (8, 8 Plus, X).

iPhone 8 on neist väikseim ja odavaim, makstes siiski sama palju või rohkemgi kui teiste tootjate tippseeria telefonid.

Öeldakse et kui asi pole katki, pole mõtet seda parandada. Tundub et Apple on sellest lähtunud ja sestap võib esmapildil iPhone 8 segi ajada nii eelmise aasta iPhone 7 kui ka vanemate 6S-i ja 6-ga.

See fakt juba näitab ära, et välimise visuaali uuendamisega pole Apple aastaid vaeva viitsinud näha. Sestap ei pruugi ainuüksi visuaal tekitada paar aastat vana iPhone 6 omanikes soovi telefoni vahetama hakata. Seda enam, et konkurendid nagu Samsung ja Huawei pakuvad oluliselt kaasaaegsema disainiga telefone.
Tänu suhteliselt lahtisele F1,8 avale on võimalik tekitada lähedalt pildistades mõnusalt udune taust ja objekti taustast eraldada.
Heas valguses pilti tehes on detailsus 12 megapikslisel kaameral väga hea. Detail ei ole isegi sisse suumides sodine, vaid pikslite kvaliteet on väga hea! Seda pilti kõlbaks isegi suhteliselt suurelt printida.

Vaadates välisest ilust kaugemale, leiame iPhone 8 seest aga mitmeid olulisi uuendusi. Ekraan, mille suurus, tihedus ja muud parameetrid on jäänud muutumatuks, on saanud juurde olulise uuenduse True Tone'i ekraani näol, mis on siiamaani olnud kasutusel ainult iPad Prodes.

True Tone tähendab seda, et ekraan suudab vastavalt ümbritseva valguse värvusele ehk temperatuurile muuta ka ekraani oma, et erinevates oludes kuvada silmale samasugust pilti.

Tegu on eriti kasuliku uuendusega fotoentusiastidele, kellede jaoks korrektsed värvid ekraanil on väga olulised. Tagasi iPhone 7 peale minnes tunnen ehk igapäevakasutuses just sellest funktsioonist enim puudust.
Kuigi iPhone 8 värvid on kirkamad kui varasematel iPhone'idel, on ikkagi värvigamma naturaalne ja meeldiv.
See pilt on hea näide, kuidas iPhone 8 suudab säritada korrektselt nii tugevalt varjus oleva osa seinast, kus ikka on ära tunda töötavad inimesed, kui ka heleda taeva, kus piltidel on ilusti olemas kontuurid.

Isegi otse päikesesse pildistades suudab iPhone 8 säritada korrektselt nii heledamad kui ka varjualad. Detaili on mõlemas piisavalt

Telefoni jõudlusest rääkides on Apple teinud taas kõva sammu edasi uue A11 kiibiga, mis erinevate testide järgi peaks olema juba samal tasemel odama otsa MacBook Proga võimsusega.

Tavakasutuses see ehk liialt tunda ei anna, kuna juba iPhone 7 oli veebis surfamiseks, piltide vaatamiseks ja video tarbimiseks piisavalt võimekas ning kohmekust ei kohanud pea kuskil.

Samas on jõudluse kasvu tunda raskema graafikaga mängude mängimise ja piltide töötlemise puhul, kus uus mudel 8 vanemale vennale kiiruses ja sujuvuses ära teeb. Erinevates fotoprogrammides piltide eksportimine võtab selgelt vähem aega ning mängud avanevad kiiremini ja sujuvamalt.

See tohutu võimsus on tore lisa, kuid kindlasti ei tohiks olla argument, et oma iPhone 7 või isegi iPhone 6S maha müüa ja uus osta. Samas tundub et uus protsessor suudab suure võimsuse kõrval töötada ka optimaalsemalt kui eelmised mudelid.

Uuel iPhone’il on väiksema mahutavusega aku (1821 mAh) kui iPhone 7-l (1960 mAh), kuid tuginedes kogemusele, peab uue aku isegi pisut kauem vastu kui vanal. Kindlasti ei jää ta iPhone 7-le selles osas alla.

Kaheksal on aga akuga seoses kaks suurt uuendust - juhtmevaba- ja kiirlaadimine. Mõlemad on Apple’i telefonide puhul esimest korda kasutusel ning nagu õunafirmale kombeks, küsitakse mõlema riistvaralise uuenduse eest lisaraha.

Nimelt on iPhone 8 pakis kaasas ainult tavaline iPhone’i laadija koos juhtmega, mis ei võimalda kiirlaadimist. Selleks, et uusi funktsioone kasutada, peab ostma uued laadijad.

Juhtmevaba laadimise võimaldamiseks on uue iPhone’i tagakaas klaasist, mis pole küll nii põrutuskindel kui eelnev alumiiniumsulam, kuid pole käes nii libe ja püsib sestap ka paremini haardes.

Kasutamiskogemuse juures erilisi muudatusi ei ole, olemas on sõrmejäljelugeja ja kodunupp ning uuendused mis iOS 11-ga saabusid ka teistesse mudelitesse.

Muudatusi on tunda aga kaameras. Kuigi ka eelmise aasta iPhone 7 oli juba võrdlemisi hea kaamera, siis viimastel aastatel on kunagise telefonikaamerate turu valitseja Apple’i kandadele astunud nii Samsung, HTC kui ka Huawei.

iPhone 8 proovib turuliidri positsiooni taas haarata ning halba tööd ta siinkohal ei tee. Paberil pole muudatused just eriti silmapaistvad. Kasutusel on 12 megapiksline sensor koostöös f/1.8 objektiiviga, kuid sensor on füüsiliselt suurem kui eelmisel mudelil, mis peaks tähendama suuremate pikslite tõttu paremat pildikvaliteeti, eriti pimedas.
Pilt tehtud iPhone 7-ga täis-automaatrežiimis. Valge balanss on pisut sinakam ja meeldivam, kuid detailsus on kõvasti kehvem kui iPhone 8 oma
iPhone 8 pilt on automaatrežiimis natukene kollakam kui 7 oma, kuid detailsus on pimedas tehtud pildi puhul väga hea. Isegi nurkades on pilt terav! Optiline stabilisaator teeb väga head tööd.

Kaamera on tõesti parem kui aastavanusel mudelil. Peamiselt on vahet tunda pimedas pildistades, kus iPhone 8 piltides on detailsust oluliselt rohkem kui iPhone 7 omades.

Samamoodi on iPhone 8 piltide dünaamiline raadius oluliselt parem kui eelnevatel mudelitel. Seda on tunda eriti hästi keerulistes valgusoludes, kus piltidel on nii väga heledad kui ka tumedad osad, näiteks päikese tõusu ja loojangut pildistades.

See tuleneb nii paremast sensorist kui ka faktist et uuel iPhone’il on HDR automaatselt sisse lülitatud.
iPhone 8 HDR-režiim, mis on automaatselt juba sisse lülitatud, suudab HDR-pildi kokku panna väga kiiresti. Nii jäävad isegi liikuvad objektid piltidel ikka ilusti teravad, ja dünaamiline ulatus on väga hea!
Isegi sisse suumides ja kehvema valguse käes on iPhone 8 pildid hea detailsusega

Keerulistes valgusoludes, kus valge balanssi on paljudel telefonidel keeruline korrektselt paika saada, tuleb iPhone 8 hästi toime. Värvid näevad ilusad ja korrektsed välja ka tehisvalguse käes.

Detailsus ja dünaamiline raadius on küll uuel telefonil eelmisest paremad, kuid minu jaoks pole vahe nii suur, et kukuksin oma eelmise aasta mudelit müüma.

Kahju on sellest, et kahe kaameraga süsteemi on Apple lisanud ainult oma suurematele mudelitele (8 Plus ja X), kuid mitte käepärasele 8-le.

Videovaldkonnas on uuenduseks 240 fps full-HD ning 60 fps 4K videosalvestuse võimalused. Viimane on eriti vinge uuendus, arvestades et isegi paljudes videokaamerates selline võimalus veel puudub.

Uus iPhone 8 ja küllap ka suurem vend 8 Plus on parimad telefonid, mis praegu Apple’i tooterivist saadaval on.

Uuendused nagu juhtmevaba laadimine, True Tone'i ekraan ja parendatud kaamera on küll kasulikud, kuid uut mudelinimetust 8 need ikka ei vääri. Pigem on tegu parendatud 7-ga, ehk 7S-iga.

Mind kui praegust iPhone 7 omanikku vahetama see ei kutsu. Seda enam, et hind on võrreldes 7 ostuhinnaga tõusnud veelgi 50 eurot! Küll aga võiks see huvi pakkuda 6 või 6S-i omanikele, kes müügile tuleva iPhone X-i hinda enda jaoks õigustada ei suuda.
Panoraamvõte töötab iPhone'idele omaselt väga hästi ja kiiresti. Ka siin on näha iPhone'i tugevat dünaamilist ulatust, kuna isegi valges pilvises taevas on olemas kontuurid