Fortele saadetud väljavõttes on näha, et lugeja internetikasutuse moodustab paarkümmend lühikest veebiseanssi, mille pikkused jäävad enamasti 4-9 sekundi vahele. "Enne reisi ma küsisin nõu ning nemad (Telia - Forte) soovitasid panna mul mobiilis rändlusteenus kinni, öeldes, et sellest piisab," kommenteeris lugeja Fortele. "Pärast reisi aga vastasid nad, et nemad ei tunne minu mobiili ega ei tea, mida mina teisel maal tegin ja ma oleks võinud ju enne reisi esindusest läbi käia. Nemad on nüüd saanud selle arve USAst ja minu kohustus on see ära maksta."

Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf selgitas Fortele, et tegemist on 4G-tehnoloogia eripäraga. "Tehnoloogia püüab mobiilseadmes luua pidevalt nn registreerimisseansse. Nii võib juhtuda, et isegi kui seadmes on rändlus kasutaja poolt kinni keeratud, toimuvad taustal siiski väikesed andmeside sessioonid. Nende sessioonide toimumine ei sõltu teenusepakkujast ega kasutajast, vaid ongi 4G tehnoloogiaga kaasas käiv omapära. Kui lühikesed need sessioonid on, sõltub olukorrast ja telefonis sisalduvatest rakendusest," selgitas Neudorf.

Tema sõnul on Telia omalt poolt sellised väikesed andmesidesessioonid kinni keeranud, kuid viitab, et olukord võib riigi erineda. "Meie senine praktika on näidanud, et enamikes maailma riikides on selline lähenemine rändluse vaates piisav ning kliendile nende sessioonide eest arvet ei esitata," ütles ta. Tema sõnul võivad sellised sessioonid siiski minna andmeside kasutamise alla, kui neid on väga palju või kui need on suuremahulisemad. Küsisime Neudorfi käest ka, kust jookseb suuremahulisuse piir, kuid pole sellele küsimusele veel vastust saanud.

Selleks, et ebameeldivaid üllatusi vältida soovitab Neudorf väljaspool EL-i kasutada nädala-ja päevapakette, mis aitavad fikseerida konkreetsel ajaperioodil kasutavaid mahuhulkasid. Teiseks võimaluseks on tema sõnul lülitada 4G telefoni seadetest täiesti välja, sellisel moel eelpool mainitud andmesidesessioone ei toimu.