Tänaseks on ka FullHD vaimustus möödas – see on eilne, igav ja tavaline. Hoopis uueks standardiks on 4K lahutusvõime, kirjutab Photopointi ajaveeb.

4K ehk Ulta High Definition ehk UHD viitab ekraani lahutusvõimele, ehk siis pikslite arvule.

Kui FullHD on 1920 x 1080 pikslit, siis 4K on 3840 x 2160 - see on neli korda rohkem piksleid. Vaataja jaoks tähendab see väga realistlikku pilti, nii realistlikku, et võib tõesti tunduda, et tegemist ei ole ekraaniga.

Näiteks tundub sellisel ekraanil kuvatud õlilõuend ruumilisena ja tekib tahes-tahtmata kiusatus näpuga tekstuuri tunnetada.

Foto: ekraanitõmmis

Tänavune IFA tehnikamess näitab selget trendi, mis näeb ette, et selline tehnoloogia õige pea ka tavakasutajate kodudesse jõuab.

Jah, esialgu on sellised telerid üsna krõbeda hinnaga, aga nagu tehnikamaailma ajalugu on näidanud, siis võivad need hinnad üsna pea ka tavainimesele taskukohaseks muutuda.

Sellele viitab ainuüksi asjaolu, et iga viimane kui üks endast lugu pidav teleritootja on sellise lahutusvõimega teleri valmis teinud ja välja pannud ning ilmselt ka tootmisse lasknud.

See aga tähendab turul tõsist konkurentsi, mis omakorda tähendab, et hinnad üsna tõenäoliselt langevad.

Et aga maha mängida 4K videot, on vaja salvestusvahendeid, mis sellise resolutsiooniga videot üles võtaks.

Foto: blog.photopoint.ee

Kui seni oli sellisteks vaid käputäis kinokaameraid (RED näiteks), siis tänavusel IFA tehnikamessil oli telerite kõrval näha nii keskklassi videokaameraid, mis 4K lahutusvõimega videot filmivad, kui ka üksikuid tavakasutaja pisiseadmeid: Samsung Galaxy Note 3 ja Acer Liquid S2.

See aga tähendab omakorda, et tulevased klassilõpetamised ja peresündmused võetakse juba õige pea üles nutitelefoniga, mis salvestab 4K videot ja maha mängitakse see elutoas ilutsevas 4K teleris.

Ja miks mitte UHD 3D-s – jah, Ultra High Definition 3D teleris.