Tehisintellekti kasutatakse kõiksugu otstarbeks - isesõitvate autode arendamiseks, ebasobiva veebisisu leidmiseks, süsteemide optimeerimiseks - kuid juustuburgeripiltide loomine ei ole ilmselt midagi sellist, mis võimalikest kasulikest eesmärkidest esimesena pähe kargaks.

QZ vahendab, et esimese tehisintellekti poolt "loodud" juustuburgeri genereeris 2016. aastal Google'i emafirma Alphabeti omanduses olev DeepMind. Toonane burger nägi pehmelt öeldes närune välja ja kui menüüs oleks selline pilt, siis paljud inimesed jätaksid ilmselt sellise eine endale ostmata.

2016. aasta burger vs 2018. aasta burger

Ajad on aga edasi läinud ja õnneks on edasi läinud ka tehisintellekti loodud väljamõeldud burgerid. Värsket üllitist vaadates võib juba söögiisu tekkida küll. DeepMindi eesmärgiks ei ole loomulikult ainult burgeripiltide loomine, vaid pikas perspektiivis peaks tegemist olema süsteemiga, mis aitab luua ettesöödetud andmete põhjal kõiksugu uusi fotosid. Näiteks kui anda tehisintellektile ette posu autosid, disainiks see uue pildi autost, arvestades eelnevaid pilte.

Tehnoloogia, mida konkreetselt nende piltide genereerimiseks kasutatakse, kannab lühinime GAN ehk generative adversarial network. Kasutusel on kaks algoritmi - üks genereerib fotosid, teine üritab hinnata, kas foto on võlts või mitte. Sellise pideva õppimise tulemusel õpib esimene algoritm koostama selliseid fotosid, mis näeksid välja võimalikult realistlikud.

Nagu öeldud, ei ole burgerid ainus asi, mida süsteem luua suudab. Siin on veel terve posu fotosid asjadest, mis tegelikult ei eksisteeri ja on tehisintellekti poolt loodud.

Tehisintellekti loodud kujutised