Analüüsides inimeste silmadest tehtud skanneeringuid, suudab Google'i ja selle tervisetehnoloogia ettevõtte Verily teadlaste loodud tarkvara üsna täpselt määrata näiteks inimese vanuse, vererõhu või koguni selle, kas tegemist on suitsetajaga või ei, vahendab The Verge.

See info on omakorda kasulik, et välja selgitada, kui suur oht on sellel inimesel südame- ja veresoonkonna haigusteks - mis on vähemalt läänemaailmas ühed enim eluiga lühendavad ja surma põhjustavad haigused.

Tehisintellekti treenimiseks "söötsid" Google'i ja Verily teadlased sellele 300 000 patsiendi andmed ja ka silmaskanneeringud. Algoritm lõi seejärel seosed nende piltide ning patsientidele iseloomulike terviseaspektide vahel, mis teatud riskitasemele viitasid.

Algoritmile näidati näiteks kahe inimese silmapilte, kellest ühel on südamega järgneva viie aasta jooksul probleeme. 70% juhtudest suutis see ära tunda, kumb inimene on kumb.

Väidetavalt on tarkvara sama täpne kui praegused haiguste riski hindamiseks kasutatavad meetodid. Uue algoritmiga on aga arstidel potentsiaalselt võimalik seda kiiremini ja lihtsamini teha - patsiendilt ei ole vaja isegi verd võtta, piisab ainult talle otsa vaatamisest.

Ajakirjas Biomedical Engineering avaldatud uuringu järgi on siiski vaja algoritmi veel katsetada, enne kui arstid seda päriselt kasutama hakata saavad.

"Selle asemel, et arste asendada, üritatakse selle tehnoloogiaga laiendada ja hõlbustada seda, mida praegu inimesed teha suudavad," öeldi The Verge'ile kommentaariks. Niisiis jäävad tehisintellektidest arstid valgetes kitlites vähemalt veel lähitulevikus ulmevaldkonda.