Taskuruuter on lihtne akuga võrguseade, mis kasutab 3G või 4G mobiilset internetti oma väikese wifi-võrgu loomiseks.

Tele2 raadiovõrgu juhi Tanel Sarri selgitab: "Taskuruuter näeb välja nagu keskmine nutitelefon. Selles on SIM-kaart ja sellega saab luua privaatse internetiühenduse peaaegu kõikjal ning ühendada võrku korraga kuni kümme seadet nagu telefon, süle- või tahvelarvuti, mängukonsool ja kaamera."

Kui ruuteri aku on laetud, tuleb vaid SIM-kaart sisestada, seade sisse lülitada ja juba mõne sekundi pärast saab internetis surfata. Muidugi peab tellima mobiilioperaatorilt ka internetipaketi.

Taskuruuter on ideaalne näiteks reisil või ringi liikudes, kodus, väikses kontoris või ka autos, saadaval on isegi spetsiaalseid wifi-seadmed autos kasutamiseks. "Enamik taskuruutereid on nii väikesed ja kerged, et saate selle mantlitaskus või käekotis kaasa võtta," räägib Sarri.

Eestis pole taskuruuterite valik suur; saab ka veebist osta, aga enne tasub oma mobiilioperaatoriga täpsustada, kas ruuter toetab siinseid sagedusi.

"Eestis on üks populaarsemaid mudeleid Huawei E5577, mis võimaldab võrku ühendada kuni kümme seadet ja mille aku peab keskmiselt vastu kuus tundi. Toetab paljusid sagedusi ja võimaldab kiirusi kuni 150 Mbit/s," selgitab Sarri.

Ta leiab, et taskuruuter on täiuslik lahendus, kui tasuta wifi puudub või kui võrku on vaja ühendada rohkem kui üks seade. Telefonides on ka võimalus mobiilset internetti jagada, kuid taskuruuteri aku peab oluliselt kauem vastu.