Mullu iPhone 6-ga tekkis bendgate ehk kahtlus nagu suur ja õhuke telefon kipuks tagataskus kandes painduma. Kuulsaim on kindlasti iPhone 4-a antennagate ehk probleem, millega telefoni metalsest alumisest äärest hoides kippus telefoni levi halvenema.

Ükski neist pole osutunud tõsiseks mureks, mis oleks tähendanud suuremat tagasikutsumist või tooteuuendust. Ent sellise furoori tekkimine on justkui rusikareegel ja sama on ka iPhone 6s-iga.

Nimelt on tekkinud kahtlus, et kaks väliselt täpselt samasugust ja sama mudelinimega telefoni võivad olla erinevad. Nii võib pahaaimamatult osta endale aeglasema või kehvema akuga telefoni kui teine tarbija.

Probleemi olemus: kaks tarnijat

Lühidalt öeldes on asi selles, et iPhone 6s-e tähtsaimat komponenti protsessorit toodab kaks tehast ja toodangus on pisikesed erinevused.

Apple on erakordne firma peale oma kuulsa disaini ka selle poolest, et suudab ise välja töötada ka telefoni kõige keerukama osa – protsessori.

Protsessorite tootmine Apple'i juhiste järgi tellitakse aga väljast ja iPhone 6s-i protsessoril nimega A9 on kaks tootjat: Samsung Lõuna-Koreast ja TSMC Taiwanist. Juba see on erakordne fakt ja väärt eraldi analüüsi, aga siinsesse artiklisse ei mahu.

Kuid kaks tehast toodavad protsessoreid veidi erineva tehnoloogia abil ja seetõttu on Samsungi tehtud protsessor 96 ruutmillimeetrit, TSMC oma 104,5 ruutmillimeetrit.

Ent oluline erinevus pole mitte protsessori füüsiline suurus, vaid selle võimekus. Samsungi toodetud A9 protsessoriga iPhone 6s telefonid on näidanud nimelt selgelt kehvemat aku kestvust, kui telefoni testida GeekBenchi taolise tööriistaga.

Eelmise lause juures ongi oluline just see osa: GeekBenchiga testimine.

Lahendus: labor pole päris elu

GeekBench on nimelt tarkvaraline tööriist, mis sisuliselt kompab telefoni tehnilise võimekuse piire. Nii tekivad edetabelid selle kohta, milline telefonimudel on praegu mingi omaduse poolest kiireim, võimsaim või muidu parem.

Selline "laboritingimustes" testimine võib tõesti telefonide vahel välja tuua veidi ekstreemsed erinevused ja antud juhul on ilmnenud, et Samsungi toodetud protsessoriga telefoni aku tühjeneb varem.

Kuna selliseid mõõtmisi on hakatud massiliselt tõlgendama uudisena, et olemas "häid" ja "halbu" iPhone'e, oli isegi Apple sunnitud ametliku kommentaari andma.

"Teatud kunstlikud laborikatsed, millega kurnatakse protsessoreid pidevalt kõrge koormusega kuni aku tühjenemiseni, ei esinda päris elu telefonikasutust, kuna nendes katsetes on telefoni protsessor ebarealistliku perioodi kõrgeimas koormuses," teatas firma esindaja.

Apple'i teatel on iPhone 6s-i telefonide tavakasutuses aku kestvuse vahel 2-3 protsendine varieeruvus, isegi kui telefonide komponendid võivad erinevad.

Seega on selge, et erinevate komponentidega telefonide vahel võib olla jõudluses teatud varieeruvust, mis mõjutab ka telefoni aku kestvust. Erinevused jõudluses on isegi siis, kui tegu on ühest tehasest tulnud protsessoritega.

Et see aga täpselt selgeks teha, tuleks testida mitte ühte-kahte, vaid paljusid, võib-olla kõiki telefone. Seda jõuaks teha ainult üks firma.

Seesama, kes on need protsessorid allhankijatelt tellinud ja müüki paisanud. Kes on uue karbist võetud või tühjaks tehtud iPhone'i esimest korda käivitanud, teab ekraanile kerkivat küsimust: kas võime koguda telefoni diagnostikat (Diagnostics & Usage Data)?

Nagu Apple teatas, võib jõudluses olla erinevus 2-3% ja see ongi tolereeritud erinevus, mida tellija ehk Apple allhankijate ehk Samsungi ja TSMC toodangu puhul aktsepteerib.

Nagu soovitab Wired: parim viis meelerahu saamiseks on mõelda, et sinu taskus olev uus telefon on just TSMC kiibiga iPhone 6s.