Vastupidi, sellised seadmed on nüüd äärmiselt levinud ja ka eri "hellitusnimesid" saanud nagu phablet, hiidtelefon või labidas. Ka Apple hüppas 2014. a sügisel lõpuks "rongile".

Hiidtelefonide ajastu hakkab nüüd põhimõtteliselt juba läbi saama, kahel põhjusel.

Esiteks peetakse nendega seostuvaid ekraanisuurusi juba tavaliseks, aga mitte hiiglasliku nime väärivaks (ütleme 4,5-6,5 tolli). Teiseks ei saa kasv enam jätkuda, 6 tolli on siiski ebamugav käes hoida ja edasi algab juba tahvelarvutite territoorium.

Uus trend on püüda suurelt seadmelt ka võimalikult palju vaatamisruumi "välja pigistada", peamiselt ekraani ümbritseva ala vähendamise ja/või uudse kuju abil, kuhu võib lugeda ka näiteks trendikad kaardus isendid.

Vaatame siis viit mudelit, mis labidate ajastut enim mõjutasid.

Dell Streak 5

Labidate vallas julge teerajaja – pioneerlabidas, kui soovite. Kui tootja selle 2010. aasta juunis väljastas, oli mõte 5-tollise ekraaniga moodsast nutitelefonist praktiliselt ennekuulmatu.

Paljud käsitlesid seda pigem pisitahvelarvutina, mida niisama tasku juba ei topiks, sealhulgas Dell ise.

Seade oli paraku liiga ebakäepärane ja madala resolutsiooniga (800 x 480, 186 pikslit tollile), et suurt edu saavutada. Aga see näitas suunda, kuhu nutitelefonid edasi liiguvad: suur ekraanipind, millelt (liikuvat) pilti nautida.

Jah, HTC väljastas 5-tollise telefoni Advantage juba 2007. a, kuid see polnud tavapärases mõistes moodne nutitelefon, vaid Pocket PC.

Dell Streak 5 (Foto: tootja)

Samsung Galaxy Note

2011. a oktoobri lõpus ilmunud algupärane Note on siiani hiidtelefonide postripoiss, mille põhjal seda nähtust kirjeldada.

Ajal, mil 4,3-tollist ekraani peeti veel suureks, pakkus Galaxy Note 5,3 tollist pinda ja suutis esimese moodsama nutitelefonina puutepliiatsile mõistlikku rakendust leida.

Samsung Galaxy Note III

Kui algupärane Note tõestas, et hiidtelefonidel on turgu, siis Note III kinnitas lõplikult, et neist võivad saada tõelised müügihitid.

Selle 4,8-tolline ekraan oli 2012. a peavoolu-telefoni kohta massiivne ning avaldas veebis surfajale ja veebivideote vaatajale muljet.

Lisades isikupärase disaini, hea jõudluse ja palju turundusalast toetust, pole üllatav, et Note III tekitas Androidi-maailmas furoori.

Huawei Ascend Mate

Huawei oli üks esimesi tootjaid, kes pakkus telefoniekraani juba julgelt vähemalt 6-tollisena, täpsemalt 2012. a veebruaris.

6,1 tolli muutsid seadme tõepoolest pigem tahvlit kui telefoni meenutavaks. Seda on raske ühe käega hoida või kasutada.

Aga see saabus õigel ajal, mil massid hakkasid just kobakate vastu huvi tundma, et kõik arvutialased vajadused ühe enam-vähem taskukohase aparaadiga rahuldada.

HTC Butterfly

Ilmus 2012. a detsembris. Eri turgudel tuntud ka nimedega J Butterfly ja Droid DNA.

HTC võttis labida väljastamiseks kenakesti hoogu, aga kompenseeris viivituse fännidele stiilipunktidega. Seadmel on täis-HD kaamera (tollal haruldane) ja hea terav pilt.