Järgnevalt heidame pilgu kõrvaklappide tüüpidele ja olulisematele omadustele, mida kõrvaklappe valides silmas pidada.

Vaata ka Euronicsi väljastatud ülevaateklippi, kus asjatundlikud Glen Pilvre ja Urmo Narbekov teemasse sukelduvad. (Allpool leiate teisegi klipi.)

Kõrvaklappide tüübid

Nööp- ja kõrvasisesed klapid

Nööpkõrvaklapid on kõige lihtsam ning soodsam kõrvaklapitüüp. Nende puhul jääb kuulmekanali ning kõlarielemendi vahele õhukiht, mis muudab bassiheli edastamise keeruliseks. Samuti ei pruugi nööpkõrvaklapid sõltuvalt kõrva ehitusest hästi kõrvas püsida.

Nii helikvaliteedi kui kõrvaspüsimise poolest on parem lahendus kõrvasisesed klapid. Nende otsikud paigutatakse otse kuulmekanalisse, edastades heli nööpkõrvaklappidega võrreldes palju täpsemalt ja kadudeta.

Kõrvasisestel klappidel on alati kaasas vähemalt kolm erineva suurusega silikoonist või vahtplastist otsikut, mille hulgast saate leida just teile kõige mugavama suuruse, tagamaks võimalikult suure mugavuse ja parima helikvaliteedi.

Kui nööp- ja kõrvasisesed klapid teile siiski ei sobi, soovitame tutvuda kompaktsete kõrvapealsete klappidega.

Kõrvapealsed klapid

Kõrvapealsete klappide põhiliseks eesmärgiks on ühendada kompaktne suurus ja kerge kaal võimalikult hea helikvaliteediga.

Nende kõrvapadjad toetuvad kõrvalestale, suunates heli kõrvakanalisse. Kõrvapealsete klappide suhteliselt suure kõlarielement võimaldab edastada kvaliteetset heli lihtsamalt kui kõrvasiseste klappide väga väikesed elemendid.

Paljud kõrvapealsed klapid on liigendmehhanismiga, mis võimaldab need väga kompaktselt kokku panna ning mahutada käekotti või suuremasse taskusse.

Suured kõrvaklapid

Suured, ümber kõrva paigutatavad kõrvaklapid võimaldavad edastada väga kvaliteetset heli.

Need on reeglina mõeldud kasutamiseks võimendi, ressiiveri või muusikakeskusega. Meediapleierites, tahvelarvutites ja nutitelefonides olevad väikese võimsusega võimendid võivad jääda suurte klappide toitmiseks liiga nõrgaks, mille tulemusena võivad kõrvaklapid mängida vaikselt ning helist kaob detailsus.

Siiski toodetakse järjest rohkem ka selliseid suuri kõrvaklappe, mis on disainitud spetsiaalselt sobima ka väiksema võimsusega seadmetega.

Suured kõrvaklapid on suunatud kuulajale, kes soovivad nautida maksimaalset kompromissideta helikvaliteeti.

Müra summutavad kõrvaklapid

Aktiivse mürasummutusega kõrvaklappides mõõdetakse ümbritsevat müra ning genereeritakse täpselt vastupidine heliväli, mis selle nullib.

Aktiivse mürasummutusega klappides kasutatakse toiteks patareisid või akut, mis muudavad klapid raskemaks.

Samuti võib aktiivne mürasummutus põhjustada teatud juhtudel helis minimaalseid moonutusi.

Siiski on aktiivse mürasummutusega kõrvaklapid parim lahendus neile, kes peavad tihti viibima mürarikkas keskkonnas, lendama või sõitma rongiga.

Passiivselt vähendavad müra suletud suured kõrvaklapid, mille materjalid on valitud looma võimalikult tihedat kontakti kõrvapadja ning keha vahel.

Samuti vähendavad hästi müra kvaliteetsete ja suuruse poolest hästi sobivate otsikutega kõrvasisesed klapid.

Müra summutavaid ja suure efektiivsusega müra vähendavaid kõrvaklappe ei tohiks kasutada liikluses, ümbritseva tänavamüra liigne vähenemine võib luua ohtliku olukorra.

Spordiklapid

Spetsiaalselt sportimiseks mõeldud kõrvaklapid on väikesed ja kerged, reeglina kõrvasisest tüüpi. Aktiivse liikumise juurest kõrvast välja kukkumiseks on spordiklapid enamasti varustatud kõrvalesta taha kinnituvate aasadega. Spordiklapid on enamasti ka niiskuskindlad, vältimaks higi ja vihma poolt tekitatavaid kahjustusi. Mitmed mudelid on ka pestavad.

Juhtmeta klapid

Juhtmeta kõrvaklappe toodetakse kahte tüüpi.

Koduseks kasutamiseks mõeldud suured juhtmeta kõrvaklapid kasutavad heli edastamiseks FM-modulatsiooni. See tehnoloogia võimaldab edastada kadudeta pakkimata heli, säilitades helikvaliteedi.

Kantavates juhtmeta kõrvaklappides kasutatakse Bluetooth-ühendust. Selle kaudu edastatakse heli pakituna, mis võib muuta helikvaliteedi juhtmega kõrvaklappide omaga võrreldes kehvemaks.

Kõrgema hinnaklassi Bluetooth-ühendusega klappides on kasutusel uusimad heli pakkimismeetodid AAC ja AptX, mis võimaldavad edastada heli senisest märgatavalt parema kvaliteediga.

AAC ja AptX töötavad siiski vaid juhul, kui lisaks kõrvaklappidele toetab seda standardit ka heli edastav seade.

Bluetooth-kõrvaklappidel on harilikult ka juhtnupud loo vahetamiseks ja helitugevuse reguleerimiseks ning mikrofon ja kõnele vastamise nupp telefoniga kasutamiseks.

Mõned Bluetooth-kõrvaklapid omavad ka juhtme kasutamise võimalust, juhuks kui klappide aku on tühjaks saanud.

Pilvre ja Narbekovi videoülevaade jätkub:

Klappide omadused

Avatud ja suletud disain

Suuri kõrvapealseid kõrvaklappe toodetakse avatud ja suletud disainiga.

Suletud klappidel on kõlarielemendi tagumise külg kaetud ja isoleeritud. Suletud kõrvaklappidest ei kostu heli ümbritsevasse ruumi, suletud disain summutab üsna efektiivselt ümbritsevat müra. Suletud kõrvaklapid edastavad tihti ka võimsamat bassi kui avatud klapid.

Avatud disainiga klappidel on kõlarielemendi tagumine pool osaliselt või täielikult isoleerimata. Avatud klappide eeliseks on laiem, naturaalsem helipilt ning enamasti ka kergem kaal.

Samuti tuleks liikluses kasutamisel ohtlike olukordade vältimiseks eelistada avatud disainiga kõrvaklappe.

Mugavus ja kaal

Nahast kõrvapadjad tagavad väga hea heliisolatsiooni, seega kasutatakse neid väga tihti suletud disainiga kõrvaklappide puhul. Samas takistavad nahast kõrvapadjad õhu liikumist, mis võib põhjustada pikemal kuulamisel kõrvade higistamist ja ebamugavat kuumust.

Tekstiilist kõrvapadjad summutavad vähem ümbritsevat müra, neid on nahaga võrreldes keerulisem puhastada, kuid eeliseks on õhu parem liikumine ja mugavus pikemal kuulamisel.

Suurte kõrvaklappide peatoel võiks olla pehmendus, mis vähendab survet peale ning muudab pikema kasutamise palju mugavamaks.

Kõigil suurtel ja kõrvapealsetel klappidel on reguleeritav peatugi, mille abil saate seada kõrvaklapid just teile sobivaks.

Vastupidavus

Kõrvaklappide valimisel tuleks eelistada vastupidavaid materjale. Peatugi võiks olla valmistatud metallist või tugevdatud plastikust.

Välitingimustes kasutatavad kõrvasisesed ja kõrvapealsed klapid peavad tihti taluma karmi kohtlemist, seega tasuks erilist tähelepanu pöörata selliste klappide materjalide kvaliteedile.

Juhtmete disain ja pikkus

Kõrvaklappide juhe võib olla ühepoolne (ning kinnituda ühe kõlarielemendi külge) või kahepoolne (kinnitudes mõlema kõlarielemendi külge). Tegemist on erinevate disainilahendustega, mis ei oma mingit mõju helikvaliteedile.

Suurtel kõrvapealsetel klappidel on kaasas üleminek kantavatel seadmetel kasutatavalt peenikeselt 3,5 mm pistikult võimenditel kasutatavale 6,3 mm pistikule, seega saab neid klappe kasutada mõlemat tüüpi seadmetega.

Suurtel kõrvaklappidel on otsene I-kujuline pistik. kõrvasiseseid ja kõrvapealseid klappe toodetakse ka nurgaga L-kujulise pistikuga, mis sobib ideaalselt juhul, kui teie nutitelefonil on küljele paigutatud kõrvaklapipesa.

Välitingimustes kasutamiseks mõeldud kõrvaklappidel on reeglina suhteliselt lühike 1-1,2 meetri pikkusega kaabel, mille puhul on arvestatud ulatamaks püksitaskus või seljakotis asuva seadmeni.

Suurtel kõrvaklappidel on reeglina 3-3,5 meetri pikkused juhtmed, mis on tehtud arvestades levinud kuulamiskaugust võimendist või muusikakeskusest.

Mitmetel kõrvapealsetel klappidel on lühike juhe ning komplektis ka pikendusjuhe.

Paljudel kõrvasisestel ja kõrvapealsetel klappidel on juhtmel juhtnupud ja mikrofon nutitelefoniga kasutamiseks.

Tehnilised andmed

Sagedusala

Praktilised kõik kõrvaklapid katavad inimese maksimaalse kuuldeulatuse 20-20000 Hz.

Siiski võimaldab suurem sagedusvahemik edastada kvaliteetsemat heli, kuna aitab vähendada moonutusi kuuldavas sagedusalas.

Takistus oomides

Väiksema takistusega klappe on lihtsam toita, seega sobivad väikese takistusega klapid paremini väikese võimsusega kantavate seadmetega. Suurema takistusega klapid võimaldavad tihti siiski edastada kvaliteetsemat heli.

Tundlikkus

Tundlikkus detsibellides väljendab kõrvaklappide efektiivsust. Sama takistuse ja väljundvõimsuse juures mängivad suurema tundlikkusega klapid valjemini.