CES-i kodukas teab täpselt mullust külastajate arvu (3673 ettevõtet, 160 498 inimest, neist 6575 ajakirjanduse esindajat), aga tooteesitluste kohta mainib laialivalguvalt "enam kui 20 000".

CES 2015 toimus 6-9. jaanuaril ja selle kokkuvõte numbrites alles valmib. Küll aga võib kindel olla ühes: tänavusel üritusel said enim tähelepanu ekraanid. Telerid, arvutimonitorid ja siis veel need, mis on nutiseadmete küljes. Ja üllatajad pealekauba.

Siin on kõik CES 2015 tähtsaimad ekraaniuudised, mis peaksid andma päris hea ülevaate, mida tänavu ja isegi järgmise aasta esimesel poolel selles vallas oodata. Suvalises järjekorras.

Virtuaalreaalsus

Milleks meile virtuaalreaalsust üldse vaja? Keegi veel ei oska veenvalt seletada. Aga üks põnev VR-toode oli CESil küll, Hewlett-Packardi oma.

Zvr Virtual Reality Display pole küll kergesti kaasaskantav nagu enamik VR-seadmeid, aga juba esmatutvusel mõttekam ja sisukam kui rivaalid.

See koosneb neljast kaamerast, 23,6tollisest puutetundlikust monitorist ja 3D-prillidest. Kandja näeb sisu ruumiliselt, mida saab hallata ekraanil pliiatsiga – osaliselt ka žestidega. Pealtvaatajate jaoks saab kuvada seda kahemõõtmelisena.

Süsteemist oleks kasu disainimisel, projekteerimisel ja teadustöös või õpingutes, et saaks objekte igast küljest uurida, selle osi liigutada ja suumida. Näiteks üks lahkab digikonna, teised vaatavad pealt, suud ammuli.

Ilmub aasta keskpaigas, hinda veel ei tea, aga HP vihjab, et odav see ei saa olema.

Televiisorid ja monitorid

Konkurents saab siin olema meeletu. Kui ekraan pole kaardus, ei paku 4K resolutsiooni ja/või veel mõnd silmapaistvat näitajat, siis on see juba ajast maha jäänud! Just eriti teleritootjad valmistuvad lahinguks: kõik püüavad teisi üle lüüa.

Kui mullusel CESil oli märksõnad UHD ja 4K, siis tänavu lisanduvad nende kõrvale 5K, 8K, OLED ja kõiksugu säravate kirjeldustega tehnoloogiad, et pildiilu veelgi tõsta.

Sony ja Sharp rõhuvad peenele pihale

Sony ja Sharp uued kallimad UHD telerid hooplevad oma õhukese talje ja Androidi opsüsteemi kasutamisega.

Sony kolm kulukamat Bravia mudelit, ekraanisuurused 55, 65 ja 75 tolli, on kohati (aga mitte täies ulatuses) kõigest 4,9 mm paksused.

Sharp ütleb oma 70-tollise Super Slimi kohta, et ekraanipaneeli paksus jääb "alla poole tolli" (alla 1,27 cm). Vot selline info.

Samsungil mõndagi huvitavat

Samsungi tänavune suund kallimate telerite vallas on SUHD, mis on nende sõnul loomulikult parem kui tava-UHD.

See tähendab värviesituse kvaliteedi tõstmist nanokristall-pooljuhtide abil. Eraldi lahendus parendab lisaks pildikontrastsust ja -eredust ning võimaldab samas energiat kokku hoida. Ja nagu kõigis tänavustes Samsungi telerites, jookseb opsüsteemina Tizen.

Samsung plaanib käiku lasta ka teenuse 4K-filmide allalaadimiseks, mis kasutab UHD Video Packi ehk teleritele lisatavat kõvaketast.

Milliseid 4K-filme, millal ja kus täpselt saab, on veel segane. Sõltub ilmselt ka sellest, kui edukalt äsjaloodud UHD Alliance oma tööd teeb.

Haier viib nutitelerid uuele tasemele

Vahetatavate juppidega nutitelefonid on peagi tulekul, aga kuidas oleks sarnase teleriga? Hiina firma Haier laseb ekraani vahetada – täis-HD või UHD.

Aga see pole veel kõik. Seade lisab terminile nutiteler uusi tähendusi.
See mis reguleerib vastavalt ruumi valgustasemele pildi eredust, hoiatab ekraanile liiga lähedal või halvas asendis istumise eest jm.

Haier nimetab seda hetkel prototüübiks, ei teata hinda ega ilmumisaega. Aga Aasia tootjad on alati nobedad uut kraami turule tooma.

Foto: tootja

Panasonic semmib tulirebasega

Panasonic paneb UHD-telerisse Firefox OS-i, mis on julge samm, sest seni kogub uus mobiili-opsüsteem pigem kriitikat.

Firefox OS võimaldab nii veebiäppe jooksutada kui ka Firefoxi brauserist või sellega ühilduvast äpist teleriekraanile sisu saata.

CES 2015 põhjal võib öelda, et mobiilsete opsüsteemide võitlus kolib nutiseadmetest nüüd ka teleritesse.

Philips, Sharp ja Sony kasutavad Androidi, osad LG mudelid webOSi, kõik Samsungid Tizenit. Saame näha, kas tulirebasest siin suures maadluses tolku on.

Tere tulemast, 8K

Sharpi 80-tolline teler AQUOS Beyond 4K Ultra HD TV ei rahuldu 4K-ga, vaid laseb erilahendusel pikslid pooleks lõigata ning alapikslitel omad väärtused luua.

Tulemus on seega juba 8K vääriline. Täpsemalt 7680 x 4320. Küsite, miks? Aga miks koer oma käppi lakub?

Sharp lubab, et hind pole teiste tipptelerite omast (oluliselt) kõrgem, kui ligi-8K-elukas aasta lõpus turule jõuab. Lisaks on parandatud võimekust pildiresolutsiooni kõrgemaks muuta (upscale) ja LED-taustvalgustust.

Rabava mulje jättis ka Samsungi 8K-teler, millel on 110-tolline ekraan ja mis esitab prillivaba 3D-pilti. Sel on nanokristall-LED-paneel nagu tootja SUHD-seerial. See on hetkel pigem prototüüp kui tootmisseminekut ootav uudistoode.

55-tollist 8K-telerit näitas ka LG, mis samuti on valmis lähitulevikus selle tootmisse laskma.

Kuna meil pole ikka piisavalt võimalusi 4K-sisu ostmiseks-vaatamiseks, vähemalt taskukohase hinnaga, ei soovita 8K-teleri ostmisega muidugi kiirustada.

Kõik on parem koos laseritega

Philips parandab oma Smart Laser Backlight Ultra HDTV telerite värvide kuvamist nii LED-valgustuse kui ka laseritega. Sest kõik on parem koos laseritega!

Lisaks on seadmel kaks täisraadius-vertikaal-kõlarit, mida saab ära võtta, kuigi paraku on nad juhtmega kinni.

Laser-TV ilmub mais 58- ja 65-tollisena, hinnad USAs vastavalt 3000 ja 3500 dollarit.

Teisi tähelepanekuid

* LG 77-tolline telerimudel 77EG9900 pakub vastavalt nupuvajutusele lamedat või kaardus ekraani. Ja lisaks on see 4K OLED!

* Sharp näitas ka oma ebatavalise kujuga ekraane, millest Forte on juba pikemalt kirjutanud. Autodes näete neid alates 2017. aastast.

* Kohal olid ka 5K monitorid, tootjad HP (küsib selle eest märtsis 1299 dollarit) ja Dell.

* LG suur tänavune missioon paistab olevat OLED-telerite massidesse toomine (nende eesmärk on varustada sellistega vähemalt miljon kodu).

Kuna Sony on teleritootmisest eemaldunud ja Samsung ei suuda OLED-revolutsiooni alustada, panustab LG julgelt sellele. Tao rauda, kuni see kuum on.

***