Arvestades seda kui tähtsaks on nutitelefonid ja tahvelarvutid inimeste jaoks saanud, võib MWC-d nimetada isegi suuremaks sündmuseks kui iga aasta jaanuaris USAs toimuvat elektroonikamessi CES.

Mõned lood on Fortes juba MWC 2015-el toimuva kohta ilmunud, loe neid ka (üle):

Kiibitootja Qualcomm topeltpauk: paneb nutiseadmed ise mõtlema ja viib ka näpujäljesensorid uuele tasemele

Oma tänavusi tipptelefone näitab Samsung (Galaxy S6 ja S6 edge)

Oma tänavust tipptelefoni näitab ka HTC (One, M9).

Microsoft hoiab tänavust lipulaeva veel vaka all, aga näitab oma uusi kaksikuid, toredaid keskklassi Lumiaid (640 ja 640 XL).

Et kõige kajastamine eraldi pole mõeldav, jätkan lühivormis ja panen palju põnevaid lugusid siia kokku.

Nokia tahvel N1 ei olegi ainult hiinlastele

Nokia tootis Hiina turule Androidi-tahvelarvuti N1, mis osutus suureks hitiks. Pidavat ka muidu väga hea seade olema, nii et Techradar naljatas selle kohta: "MWC 2015 parim tahvel on see, mida te osta ei saa".

Viimane väide on siiski nali, sest ka Google on N1 heaks kiitnud ja see jõuab tänavu Hiina kõrval ka teistes riikides müügile!

Kuhu ja millal täpselt, jääb hetkel selgitamata. Siiski tore, et N1 kui hetkel vist ihaldatuim Androidi-tahvel levib siiski ka üle maailma.

SanDiski uus dinosaurus

Arvasid, et 128 GB microSD mälukaart nutiseadmele on juba päris jurakas? SanDisk andis välja Ultra microSDXC UHS-I Premium Editioni, mis püstitab uue rekordi: 200 GB!

See ilmub aasta teises veerandis ja maksab USAs 400 dollarit; ega me odavalt saada ei lootnudki. Eurooplaselt küsitakse ilmselt siis 400 eurot.

Odavate pilveteenuste ajastul tundub enamikele nutiseadme-kasutajatele (ja isegi hobipiltnikele) kalli mälukaardi soetamine ilmselt ebavajalik. Aga noh, tore, et tehakse.

Lenovo nutitelefonil on liiga hea helisüsteem

Dolby kupeldab oma uut vinget surround-heli lahendust Atmos ka nutitelefonidele, mis paneb mu imestama ja kahtlevalt pead raputama.

Kui näiteks kodumaine kino Kosmos IMAX vajab Atmose pakkumiseks 23 + 3 kõlarit, kuidas siis väike nutiseade palju vähemaga sama(väärset) saavutab? Vähemalt on see optimeeritud kõrvaklappidega kuulamiseks, mis on juba pool vastust.

Igatahes, esimene Atmose heliga nutitelefon on Lenovo odavseade A7000, mis saab hinnaks USAs lepinguvabalt 169 dollarit.

Sellel on:

* 5,5-tolline ekraan (IPS LCD, 1280 x 800),
* 8-tuumaline kiip 1,5 GHz MediaTek MT6752m True8Core, graafika jaoks on ARM Mali-760 MP2 GPU,
* 2 GB muutmälu, 8 GB salvestusruumi,
* 8 MP tagakaamera, 5 MP esikaamera,
* Android 5.0 ja Lenovo kasutajaliides,
* vahetatav aku, kaks SIM-kaardi pesa, kuni 32 GB microSD pesa,
* paksus 7,9 mm ja kaalu 140 g.

Telefonide ja tahvlite eralduspiir ei taha püsida

Telefonide ekraanisuurused lõppevad ja tahvlite omad algavad 7 tollist, vähemalt nii on olnud üldine hoiak nii tootjate kui tarbijate seas.

See aga ei tähenda, et mõni tootja aeg-ajalt seda piiri ei ületa ja nii on ka Huawei otsustanud 7-tollise ekraaniga hiidtelefoni välja anda.

Üldiselt on MediaPad X2 väga sarnane oma eelkäijaga X1, nii et pikemalt sellele ruumi hetkel ei kuluta.

Google tahab meid maksma panna

Google tahab, et Androidi-telefonide kasutajad nende abil rohkem oste sooritaksid, mistõttu mobiilimakse-süsteemi Wallet kõrvale ilmub veel teinegi süsteem Android Pay.

Google ei taha veel väga seda lähemalt tutvustada, aga eesmärk on muuta äppide kaudu ostmist mugavamaks. Võimalused olla sarnased Apple'i Pay omadega, näiteks spetsturvamärkide (token) kasutamine krediitkaardinumbrite asemel.

Android Pay paistab olevat suunatud arenevatele turgudele nagu Hiina ja Aafrika, kus arendajad selle baasil innovatiivseid teenuseid loovad. Nii vähemalt Google loodab.

HTC arvab, et virtuaalreaalsusel on tulevikku

Veel üks virtuaalreaalsuse-peakomplekt! Ja uue tipp-nutitelefoniga One (M9) ei viitsinud nad ka vaeva näha. HTC arvab vist, et 2015. aasta on hea aeg loorberitele puhkama jääda...

Kokkuvolditav klaviatuur nutiseadmetele

Tuleb tunnistada, et pärast Windows 10 väljakuulutamist on Microsoft taas päris huvitavaks muutunud.

Vaadake või seda nutiseadmetele mõeldud klaviatuuri, mis on mõnusalt kaasaskantav niigi ja mida saab lisaks isegi kokku voltida!

Kuna ilmumisaeg ja hind pole veel teada, jääb üle vaid loota, et MS ei küsi liiga palju raha.

Sony tegi ka iPad Airi

iPad Airi peetakse üldiselt tahvelarvutite kunniks, nii et aeg-ajalt kerkib esile selle nõks odavamaid Androidi-koopiaid.

Xperia Z4 Tablet asendab mullust Z2 Tabletit (jah, Z3 jäi vahele). Kõik on, nagu oodatud, veidi parem. 10,1-tolline ekraan on 1920 x 1200 asemel 2560 x 1600 piksliga, neljatuumalise Snapdragon 801 protsessori asemel kaheksatuumaline 802, esikaamera 2,1 MP asemel 5,1 MP, kaal 439 grammi asemel 389 g (LTE lisab 4 grammi)... Aku on endiselt 6000 mAh, aga peab väidetavalt kuni neli tundi kauem vastu.

Hind on siiski kallis, Euroopas algab 559 eurost.

Xperia Z3 ja Z3 Compact saavad samuti troonipärija, Xperia M4 Aqua, mis maksab 299 eurot.