iOS 12 saab olema kiirem, personaalsem ja paneb rõhku sellele, et olla vähem sõltuvust tekitav

  • Kuna inimesed on järjest teadlikumad selle suhtes, kui palju aega nad nutitelefonis veedavad, on tehnoloogiahiiud hakanud tarkvarasse looma võimalusi, mis aitaks inimestel oma telefonisõltuvust kontrolli all hoida. Nüüd on seda teed läinud ka Apple. Uues iOSis on võimalik määrata ajalised piirangud rakenduste kasutamisele, vaadata raporteid, mis näitavad, kui palju aega oled nutitelefonis veetnud ning piirata laste nutiseadmete kasutust.
  • Kui tavaliselt tarkvarauuendused teevad vanu telefone pigem aeglasemaks, siis seekord on teisiti. Apple lubas, et nende uus iOS teeb kõik vanemad telefonid kiiremaks. Apple'i sõnul avaneks uue tarkvaraga näiteks 2014. aastal toodetud iPhone 6 Plusi kaamera lukustusekraanilt koguni 70 protsenti kiiremini. Rakendused avaneks samas telefonis 40 protsenti kiiremini ning klaviatuuril läheks ekraanile tekkimiseks 50 protsenti vähem aega. Lisaks vanade telefonide üles vuntsimisele peaks tarkvara mõjuma ka uutele seadmetele nii, et need tunduvad vanemate mudelitega võrreldes märgatavalt kiiremad.
  • iPhone X-i kasutajad saavad ligipääsu memoji-dele. Need on täpselt nagu varasemalt tuntust kogunud animoji-d, kuid on kasutaja poolt personaliseeritavad.
  • Uuenduse saab ka FaceTime. Nüüd toetab rakendus kuni 32 osalejaga grupivideokõnesid. Lisaks sellele integreeritakse FaceTime edaspidi iOSi sõnumirakendusega. Uus 32 osalejaga videkõnefunktsioon toimiks nii iOSil kui ka Apple'i arvutitel.

Apple'i virtuaalassistant Siri sai palju uusi funktsioone

  • Siri otseteed võimaldavad edaspidi siduda konkreetseid lühikesi häälkäsklusi, mis töötavad nii Apple'i enda rakendustega kui ka kolmandate osapoolte rakendustega. Sellised otseteed oleks kasutajate poolt eraldi loodavad ning igaüks saaks ise luua sellised otseteed nagu talle meeldib.
  • Siri õpib nüüd ka kasutaja tegevusest. Näiteks võib rakendus soovitada avada treeningurakendus, kui märkab, et oled trenni jõudnud. Või pakub Siri ise välja, et võiks toitu tellida, kui oled varasema käitumisega näidanud, et tellid kullerifirmast toitu kontorisse.
  • Siri muutub paremini kasutatavaks Apple Watchil. Enam ei pea ütlema "Hey, Siri", et Sirit välja kutsuda. Edaspidi piisab vaid randme tõstmisest ja rääkima hakkamisest, et virtuaalabilisele kellalt käsklusi anda.

Apple üritab Google'i pildirakendusele järgi jõuda

  • Otsingufunktsioon saab Apple'i Photos rakenduses palju paremaks: võimalik on otsida näiteks konkreetsete otsingusõnade järgi, näiteks "muuseum" või "lõbustuspark". Lisaks on kõik fotod organiseeritud nii aja kui ka pildistamiskoha järgi, võimaldades keerukamaid otsinguid, näiteks "pildid, mis on tehtud juunis Horvaatias".
  • "For you" vahekaart sisaldab Apple'i rakenduse poolt automaatselt tehtud albumeid, sarnaselt Google Photos-e poolt loodud albumitega.
  • Photos hakkab proaktiivselt soovitama, et jagada pilte kasutajatega, keda ta piltidel ära tunneb.

ARKit 2.0 loob virtuaalse liitreaalsuse maailma, kus saab sõpradega lõbutseda

  • Kõige olulisem muudatus on see, et nüüd on võimalik virtuaalselt loodud "mänguplatsi" sõpradega jagada. Mitu inimest saab samaaegselt viibida samas virtuaalreaalsuses ning sealsete esemetega mängida.
  • Lisaks on loodud rakenduses funktsioon, mis jätab objektid liitreaalsuses sinna, kus kasutaja need jättis. Näiteks: kui jätad virtuaalse objekti televiisori kõrvale, võid olla kindel, et ka hiljem on see veel seal, isegi kui kaamera televiisori pealt eemale pöörad.
  • Uus, Pixariga koos loodud USDZ-failiformaat võimaldab virtuaalobjekte luua Adobe'i Creative Cloudi rakendustes ning teeb seega nende loomise lihtsamaks.

macOS ja iOS ei ole üheks platvormiks sulandumas

  • Vaatamata sellele, et platvormid ei muutu üheks, on Apple siiski loomas lahendusi, mis võimaldaks arendajatel tuua iOS-i rakendusi macOS-ile ja vastupidi. Kahjuks ei saa arendajad portimislahendusele veel ligipääsu. Allikate kohaselt ei juhtu see enne 2019. aastat.

Uus macOS sisaldab tumedat teemapaketti, paremaid organisatoorseid tööriistu ning uue disainiga rakendustepoodi

  • Kogu süsteemi hõlmav tume teemapakett (inglise k. dark mode) aitab vähendada silmade väsimust, eriti nende jaoks, kes teevad tööd pimedas ja/või öösel. Lisavidinana on lisatud isegi taustapilt, mis liigub tsükliliselt ööst kuni päevavalguseni, olenevalt sellest, mis kell arvuti süsteemis parajasti näitab.
  • Maci rakendustepood on muutumas sarnasemaks iOSi rakendustepoele. Näiteks sisaldab rakendus nüüd artikleid, mis avavad erinevate rakenduste taustu ja tagamaid ning rakendused on jagatud uutesse tegevustele keskendunud kategooriatesse nagu loo, tööta, mängi, arenda (inglise k. create, work, play, develop)
  • Organiseerimise poolest lähevad asjad lihtsamaks. Töölaual on võimalik nüüd jagada failid erinevate tunnuste järgi "hunnikutesse". "Hunnikule" klikkamine avab kõik seal sisalduvad failid ning võimaldab kasutajal nendega opereerida. Finder äpis on nüüd galerii-tüüpi failibrauser, mis võimaldab näha dokumentide eelvaadet täismahus ning näitab isegi failide metadatat.

WatchOS 5 toob uuendused ka Apple'i kellale

  • Uus raadiosaatja funktsioon, mis võimaldab kella kasutajatel operatiivselt omavahel suhelda: kui kontaktile on antud nõusolek, saavad kaks kellaomanikku omavahel kiirelt saata helisõnumeid, täpselt nagu raadiosaatjaga. Sõnumi vastuvõtjale saadetakse enne sõnumi ettemängimist heli- ja värinasignaal.
  • Podcastid tulid nüüd ka Apple'i kellale ning neid on võimalik otse kellalt mängida.
  • Hea uudis unustajatele: Apple'i kellale tuleb nüüd ka funktsioon, mis võimaldab kellal ise ära tunda, millal kasutaja treeninguga alustas. Lisaks hakkab kell ka ise aru saama, millal treening lõpetati. Füüsilise aktiivsuse kohapealt toob uuendus ka kasutajatevahelised väljakutsed, kus on võimalik oma sõprade ja tuttavatega sportlikes saavutustes mõõtu võtta.

tvOS ja CarPlay said samuti paar uuendust

  • tvOS hakkab toetama Dolby Atmos heli. Lisaks toob Apple turule lahenduse, millega tunneb Apple TV ära teenusepakkuja, millega see ühendatud on ning logib seejärel automaatselt sisse kõigisse kättesaadavatesse TV-rakendustesse. Tõenäoliselt on see lahendus aga mõeldud pigem Ameerika Ühendriikide turule.
  • CarPlay toetab nüüd ka kolmandate osapoolte navigeerimisrakendusi: edaspidi on võimalik kasutada nii Waze'i kui ka Google Mapsi.