Jobs usub, et iPad ja iPhone ei vaja paljukasutatud Flashi toetust ning enamgi veel – meelitavad inimesi Flashist loobuma. Praegune takistus lahenevat aja jooksul ise.

Apple on suutnud tema sõnul korduvalt vananenud lahendused ajaloo prügikasti saata: flopikettad (mida ei saa iMacil kasutada), mitmesugused vanad andmepordid, CD-plaadid (iPod, iTunes Store, CD-rebimise programmid, "Rip, Mix, Burn" kampaania), CCFL-tagavalgustusega vedelkristallekraanid (Apple kasutab nüüd valgusdiood-tagavalgustust)... CD-plaate puudutav väide on kõige kaheldavam, sest 80% albumitest müüakse 2009. aasta seisuga endiselt CD vormingus.

Mis on siis Õunamaja motiivid? Flash kujutab juba rohujuure tasandil ohtu tulusale mobiilirakenduste digipoele App Store, mis on iSeadmete kommertsedu üks alussambaid. Kui Apple võtaks Flashi omaks, võiks paljud rakenduseloojad seda kasutama hakat ega peaks enam Apple'i esitatud App Store'i nõudmistega tingimata arvestama. See rikuks App Store'i eksklusiivsuse ja muudaks Apple'i vingema riistvaraga mobiilseadmetele haavatavaks. Flashi kasutajad saavad lisaks Hulu.com saidilt tasuta telesarju vahtida ega pea neid enam Apple'i iTunesist ostma.

Jobs tahab muidugi seda dilemmat teisiti serveerida, sest ausus on kole asi, nii tavainimeste seas kui ärimaailmas. Ta pööras mõjukale ajalehele The Wall Street Journal antud intervjuus tähelepanu sellele, et Adobe'i arendatav tehnoloogia on protsessorile koormav (täpne väljend oli CPU hog) ning sisaldab palju turvaohte. "Me ei kuluta palju energiat vanale tehnoloogiale," torkas ta.

Jobs väidab, et Flash pole lihtsalt piisavalt hea. See jooksutab Macid pange, on tema maitsele liiga aeglane ja - mis kõige hullem - vähendaks iPadi akukestvuse lubatud kümnelt tunnilt 1,5-le.

Netisisutootjatel oleks tema sõnul tühiselt kerge Apple'i tahtele järgi anda ja Flashipõhine sisu asendada H.264-põhisega. See on tõsi, et H.264 / HTML5 liikumine kogub jõudu, aga Apple'il on teatav huvide konflikt ka tegelikult HTML5-ga. See toetab tasuta Ogg Theora koodekeid, kuigi Apple tahaks H.264-le rõhuda.

Flashi ülemvõim ei meeldi samuti Microsoftile, mis on toonud areenile konkureeriva vormingu Silverlight. Nad ei julge siiski Flashile surma kuulutada ning hoolitsevad korraliku toe jätkumise eest nii Windowsi arvutitel kui taibutelefonidel.

Eestlaste seisukohalt on küllap suurim puudus micro-SIM kaardi kasutamise vajadus, mida ei paku meie maal esialgu keegi.

Vot selline jutt JobsPadi, vabandust iPadi, teemal.