Üks probleem on SSDde puhul aga lahendamata: andmete säilivus. Kui ketast igapäevaselt kasutad, ei pruugi seda märgata, aga kui seisab tegevuseta, võib see paari nädala pärast juba ise tühjeneda.

ExtremeTechis ilmus põnev artikkel, mis viitab, et andmepeetus on probleem tavalise SSD puhul ja veelgi suurem probleem äriturule suunatud SSD puhul.

Andmepeetust mõjutavad eri tegurid, näiteks ümbritseva keskkonna kuumus, aga ka töötemperatuur (kraadides Celsiuse järgi). Toome konkreetse testi abil näite.

Kui SSD elab 25kraadises keskkonnas ja töötab 40 kraadi juures, säilivad andmed loodetavasti ligi kaks aastat (umbes 105 nädalat). 30 kraadi puhul lüheneb säilivus juba poole võrra.

Ärikliendi-SSD on juba palju nõudlikum. Hoia seda 25kraadises keskkonnas ja 40kraadise töötemperatuuri juures: andmed säilivad kõigest 20 nädalat ehk viis kuud. Halval juhul toimib kõik vaid mõne päeva jooksul.

Nagu öeldud, igapäevase kasutamise juures ei pruugi seda probleemi ette tulla, aga asi on tähtis pikas plaanis. Ei saa näiteks SSDd vahetades vanemat eksemplari sahtlisse panna ja loota, et andmed on alles ka pika aja jooksul. Ka on halb mõte välist SSDd näiteks mõneks päevaks autosse jätta, kus võib päris kuum hakata, kui päike kütab.

Kõvakettal olevatele andmetele ei valmista seevastu üldse muret näiteks kaks aastat vahepeal sahtlis istuda.

Mida siit siis kõrva taha panna?

1) SSD eluiga on tavaliselt 1-2 aastat

2) Andmete säiluvus sõltub ka temperatuurist (kõvakettad on siin vähem nõudlikud, neile sobib suht iga püsiv "kliima" vahemikus -40 kuni +70),

3) Kui SSDd ei kasuta, võivad andmed sellelt peagi haihtuda

4) See on ärikasutajale eriti valus, sest seaduse põhjal peab äriandmeid kindla aja jooksul säilitama

Õnneks on meil nüüd palju tasuta või odavaid pilveteenuseid, et andmete talletamine ei peaks sõltuma SSDde või kõvaketaste tervisest.

Ükski andmekandja pole täiuslik ja kui käesolevas artiklis väljatoodud probleem kõrvale jätta, on SSDdel kindlasti suuri plusse.

Lihtsalt, igasuguseid andmeid on mõistlik mitmes eri kohas säilitada.

[HILJEM LISATUD] See läks nüüd küll nihu! Kõigest päev pärast artikli avaldamist viitas Forte lugeja artiklile, mis eelneva teksti kummutab. Loe täpsustusi. SSDde omanikud ei pea muret tundma, küll need andmed säilivad!