„Eriti tähelepanelik tuleb olla laeva- ja lennureisidel,“ rääkis Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov. „Sellistel juhtudel võib telefon lülituda satelliitside võrku, mille vahendusel interneti tarbimine on üldjuhul väga kulukas ning üllatusarve võib tekkida ka väikesemahulisest andmesidesessioonist.“

Euroopa Liidus ning majanduspiirkonna riikides saab laevas või lennukis rännelda koduturule kohaselt vaid juhul, kui ollakse ühendatud maapealse mobiilsidevõrguga. Satelliitsüsteem aga nimetatud võrgu osaks ei ole. Ühe megabaidi hind satelliitvõrgus võib ulatuda ligi 20 euroni, samas kui maismaavõrgus maksame ühe megabaidi eest 0,007 eurot.

„Ka Rootsi kruiisil käies peab oleme ettevaatlik, kuna telefon võib end automaatselt ühendada just satelliitside võrku,“ hoiatas Seliov ning lisas, et paraku seda aeg-ajalt juhtub. Operaator ei saa satelliitvõrgu tarbimise kohta infot koheselt ning pole välistatud olukorrad, kus kliendi arvele lisandub lõpuks oluliselt suurem summa, kui seadistatud krediidilimiit.

Tele2 klienditeenindusdirektori sõnul tasubki satelliitside puhul meeles pidada, et selle kasutamisest tingitud kulud pole reguleeritud RLAH regulatsiooniga ning ka laevades ja lennukites pakutav tehniline lahendus, kus WiFi võrku saab kasutada läbi satelliitside, et ole operaatori poolt reguleeritav. Samuti ei ole satelliitvõrgu tarbimine tavapärase andmesidepaketi kuutasu osaks.

Seliov soovitab reisile minnes oma telefonis seadistada andmeside alati käsitsi ning valida võrk, mis on tuntud või tuttava nimega. Kui aga telefon valib automaatselt võrgu, tuleb olla tähelepanelik ja jälgida, et seade poleks end ühendanud kahtlase või võõra nimega võrku, mis võib potentsiaalselt olla satelliitvõrk.