Jolla sündis 2011. aasta lõpus, kui mõned Nokias opsüsteemi MeeGo arendanud inimesed otsustasid ise nutiseadmete tootmist proovida.

MeeGo põhjal valmis uus opsüsteem Sailfish OS, aga seda jooksutavast telefonist ei saanud edukat toodet, nagu ka hilisemast tahvlist.

Esiteks seetõttu, et läänemaailmas õnnestub palju nutiseadmeid müüa vaid mõnel (suur)firmal, mille hulka Jolla ei kuulu.

Teiseks põhjusel, et Jolla seadmed polnud üleliia kasutajasõbralikud – telefoni omapärane kasutajaliides ajab nii mõnelgi proovijal juhtme kokku ja meelitas vandesõnad huulile. Ka eduka rahvarahastuse toel valminud tahvlile oli mõndagi ette heita, nii tarkvara kui ka muu osas.

Vahepeal tundus, et Jolla on kadumisele määratud, aga ei – nad on ikka elus. Tulekul on uus nutitelefon C. Kuna see on nende kolmas seades, siis sellest ka nimi C (tähestiku kolmas täht).

Foto: tootja

C ei püüa siiski niivõrd tavakasutajat kui Sailfishi arendajate kogukonna liikmeid. Küllap loodab Jolla, et nood midagi nii toredat välja mõtlevad, et maksab ka laiemale ringile pakkuma hakata.

Jolla C põhinäitajad on üsna tagasihoidlikud:

* Sailfish 2.0 opsüsteem
* 5-tolline IPS LCD ekraan
* neljatuumaline 1,3 GHz Snapdragon 212
* 2 GB töömälu, 16 GB failiruumi, loeb SD mälukaarte
* 8 MB taga- ja 2 MP esikaamera
* 2500 mAh aku

Kuna arendajatering on väike, siis toodab Jolla ainult tuhat eksemplari.

Kes tahab telefoni saada ning selle eest 170 eurot maksta, peab liituma vastava kogukonnaga Sailfish Community Device Program. Phonearena andemetel on 1000 liiget juba koos.

Eks näe, mida kogukonna innukamad esindajad välja mõtlevad, et Jolla pärandit elus ja lahedana hoida. Fänne sellel ilmselgelt leidub, kelle meelest ka Sailfishi vabatahtliku testija amet tore on.