Aastal 2005 ostis eBay Skype'i selle asutajate Janus Friisi ja Niklas Zennströmi käest 3,1 miljardi dollari eest ära. 2007. aasta sügiseks oli ettevõttel läinud nii „hästi", et oksjoniettevõte hindas suhtlusteenuse 1,1 miljardi dollari võrra odavamaks. Selleks ajaks olid eBay Skype'ist läinud ka mõlemad selle endised omanikud ja endiste ning uute omanike suhted olid läinud üpris närviliseks, kirjutab New York Times.

Kuigi Skype'i eesotsas on alates 2008. astast uus tegevjuht ja teenus on viimastel aastatel omadega päris hästi hakkama saanud, soovis eBay seda siiski maha müüa. Paljud huvilised on ostutehingust loobunud, kuna pidasid eBay soovitud hinda liiga kõrgeks.

Üheks peamiseks põhjuseks, miks Skype'i müük pani inimesi kulme kergitama, on eBay vaidlus suhtlusteenuse endiste omanikega partnervõrgutehnoloogia kasutamise üle, millest tänaseks on välja kasvanud kohtuasi.

Kui Zennström ja Friis Skype'i maha müüsid, säilitasid nad kontrolli teenuse tuumaks oleva P2P-tehnoloogia üle ja mida eBay litsentsi alusel sai Skype'i jooksutamiseks edasi kasutada. Kuigi täpseid detaile kogu vaidluse kohta pole teada, seisneb Skype'i endiste omanike kaebus peamiselt selles, et eBay on omal käel nimetatud tehnoloogiat muutnud ja sellega rikkunud litsentsitingimusi. Kohtus nõutakse, et Skype lõpetaks tehnoloogia kasutamse, mis päris elus tähendaks Skype'i sulgemist. Esimene kohtuistung toimub 2010. aastal.

Seega Skype'i müügi taga peituks nagu suur saladus - miks oldi valmis maksma ühe teenuse eest nii palju raha ajal kui asja ennast ähvardab sulgemine? Üheks vastuseks on see, et ostjatel Andreessen Horowitz'il, Silver Lake Partners'il, Index Venturs'il ja Canada Pension Plan'il on raudsed närvid. Teise põhjusena võivad nad midagi teada, mida peale nende keegi veel ei tea.

Eesti inimestele peaks teada olema, et Skype polnud Friisi ja Zennströmi esimene äri, vaid selleks oli 1999. aastal asutatud kuulus partnervõrguettevõte Kazaa. Kazaa pidamine muutus lõpuks meelelahutustööstuse juriidiliste püssitorude ees kahele mehele liiga kurnavaks ja sellest vabaneti. Ometigi Kazaa kogemus vormis Zennströmi ja Friisi suhtumist ettevõtlusesse. Pidev kohtuhirmus tegutsemine pani neid kiivalt omi saladusi hoidma ja pea eales ei ole tegelased suhelnud ajakirjandusega. Samuti hoiavad nad oma tehnoloogiaid äärmiselt kiivalt varjus. See on ka üks põhjused, mis nad tegid enda loodud partnervõrgutehnoloogia omanikuks oma uue ettevõtte Joltid.

Luues 2003. aastal Skype'i, sai Kazaa tuumiktehnoloogast ka suhtlusteenuse kandev osa. Partnervõrgutehnoloogiast sai vahend kuidas arvutikasutajad omavahel ühendusid ja kuidas loodi suurem võrk. Kuid Skype see tehnoloogia ei kuulunud kunagi Skype'ile vaid oli Joltidi omanduses.

Miks eBay sellise pooliku tehinguga nõustus, kui kaks aastat hiljem Skype'i ära ostis, jääb vist igavesti saladuseks. Seniajani kui kaks meest olid osa eBay perekonnast, polnud lahti midagi. Kõik muutused, mis nimetatud partnervõrgu tehnoloogias tehti, olid nende poolt heaks kiidetud.

Ki aga asjad hapuks hakkasid minema ja kaks endist omanikku eBayst lahkusid, kõik muutus. Kui eBay jätkas partnervõrgu koodi timmimist, milleks oksjoniettevõtte enda kinnitusel neil litsentsitingimuste alusel on ka õigus, asusid kaks osapoolt läbirääkimiste laua taha, mis aga kuhugi välja ei jõudnud. 2009. aasta märtsis kaebasid ettevõtted üksteist kohtusse.

Samal ajal üritasid Skype'i endised omanikud mitmete investeerimisfirmade toel oma endise ettevõtte tagasi osta. Miks aga nende plaan ei õnnestud, jääb taas selgusetuks. Ebay kinnitab, et kõiki ostasoovijaid on võrdselt koheldud ja kaotajad ei pakkunud lihtsalt nii palju raha kui võitjad. Samas Skype'i asutajate toetajad räägivad teist juttu sellest, kuidas nende pakkumised karmi käega eBay investeerimispankurite poolt tagasi lükati. Kuu aega tagasi kirjutati isegi eBay'le ka kiri milles protesteeriti, et nende pakkumistega ei ole arvestatud.

Arvatakse ka, et ilmselt üritasid Joltidi mehed Skype'i odavalt kätte saada. Kuid siiski peetakse tõenäoliseks, et asutajad oleksid lõpuks käinud välja ka eBayle sobiva hinna.. Takistuseks osutus aga asutajate ja eBay vahele kogunenud vastastikune äng.

Ja siis mõned kuud tagasi sadas selgest taevast alla Andreessen Horowitz'i ja tema partnerite kahe miljardine pakkumine. Ostulepingu alusel võtab eBay küll enda kanda 50% kõigis kohtuprotsessiga seotud kuludest ja nõuetest, mis siiski ei vähenda see võimalust, et Skype'i asutajad kohtuprotsessi võidavad ning teenus kinni pannakse.

Anlüütikud pakuvad seletuseks välja mitmeid teooriaid - näiteks seda, et ostjatel on raudsed närvid ja nad on kindlad, et kohtuprotsess Skype'i endiste omanikega võidetakse.

Selline asi pole aga väga tõenäoline, sest ükski suur varahaldusettevõte ei paiguta niisama 2 miljardit mingisse ärisse, kui ettevõtte kohal ripub väiksemgi sulgemise oht. 

Tehingu ühe rahastaja Index Ventures'i mõne kuu tagustest liigutustest võib aga üht teist välja lugeda. Tuleb välja, et ettevõte nimetas mitte väga kaua ennem Skype'i pakkumise tegemist oma nõukokku mehe nimega Michelangelo A Volpi, kõrgelthinnatud Cisco endise tegevjuhi, kes - hmmmm - kunagi istus Skype'i nõukogus. Volpi meeldis Skype'i asutajatele niivõrd, et ta palgati juhtima nende uut äri Joost (internetivideoteenus, mis pole osutunud eriti edukaks). Joost muuseas toetub samale partnervõrgu tehnoloogiale nagu Kazaa ja Skype.

Seega võib osutuda tõenäoliseks, et tänu Volpi sõprusele Zennströmi ja Friisiga suudetakse vastuolud kohtuväliselt lahendada, millele on tehing ka rajatud. Tehnoloogiaringkondades liiguvad ka juba kuuldused, et Index Ventures on Joltidiga juba kokkuleppe saavutanud.

Kolmas võimalus on see, et Andreessen ja tema kambajõmmid on välja nuputanud lahenduse, kuidas ilma Joltidi omanduses oleva partnervõrgu tehnoloogiata Skype tööle saada. Samas tähendab spetsialistide kinnitusel uuele tehnoloogiale ülemineks Skype'i kasutajate jaoks tõsiseid katkestusi teenuse töös ja selle arendamine on raske ning kallis. Kui teenuse kasutamises tekib vähegi pikem paus, võib see senised kasutajad minema peletada.