Eestis läheb kaubaks keskmiselt 400 000 uut telefoni aastas, millest 85% ehk umbes kuus seitsmest on nutikad.

"Õnnetusjuhtumite statistika näitab, et aastas leiab oma lõpu pea 20% telefonidest," ütleb Tele2 klienditeeninduse direktori Sirli Seliov. Ta toob mulluse statistika põhjal välja seitse peamist põhjust, mille tõttu nutitelefon kasutuks muutub.

Koduloomade tekitatud kahju

Nii kassid kui ka koerad on päris tublid nutiseadmete hävitajaid. Statistika järgi põhjustavad rohkem õnnetusi koerad. Tihti haarab koer nutitelefoni hambusse ja närib seda. Sagedased on juhud, kus koer ehmatab inimest, hüpates või jookstes teele ning telefon kukub maha.

On ka tavapärane, et kui kass hüppab kas lauale, aknalauale või voodile, siis seade kukub maha ja saab viga. Kassid armastavad ka nutitelefonidega mängida, eriti siis, kui seade on laadijas, see aga vigastab telefoni.

Käestpillamine

Kõige rohkem juhtub telefonidega õnnetusi siis, kui inimene võtab seadme taskust või kotist välja. Sagedased on ka õnnetused, kui telefoniga rääkimise ajal keegi rääkijat müksab või kui rääkija kaotab tasakaalu ja pillab telefoni käest.

Eriti palju juhtub õnnetusi bussi sisenedes, kui samal ajal toimub tunglemine bussi ukse poole ja telefon kukub käest maha. Harvad pole ka juhud, kui telefon jääb bussi rataste alla. Tihti tuuakse kukkumise põhjuseks higiseid käsi.

Laste hoogsus

Palju õnnetusi seadmetega juhtub just lastel, seda kas kooliteel või vahetunnis. Lapsed müravad või mängivad omavahel ja seade kukub põrandale, asfaldile või lumme. Kõige rohkem õnnetusi, kus telefon kogemata vanni või tualetti upub, juhtub samuti lastel.

Kukkumine

Tuleb välja, et eestlaste taskud on väga lahtised. Nutitelefon kukub taskust välja, kui inimene kummardab kingapaelu siduma, tõstab midagi maast üles või komistab.

Väga palju unustatakse telefone auto katusele ja kapotile ning kui auto liikuma hakkab, kukub telefon maha. Inimesed komistavad tihti ka laadimisjuhtme otsa või vibreerib telefon ennast ise kapilt maha ning saab kahjustada.

Vesi ja vedelikud

Veega seotud õnnetused on enamasti seotud vanni ja tualettpotiga, kuhu telefon õnnetul kombel kukub. Üha sagedasemad on ka vannitoas telefoni kasutamine ja sellest tulenevad veekahjutused.

Kevadel sagenevad õnnetused seoses veekogude, porilompide ja vihmaga, vihmakahjustus tekib üldjuhul väljas töötades. Veel kõrval tekitavad kahjustusi kohv, piim ja alkohol.

Raskused

Väga palju seadmeid hävib, kui nutitelefon unustatakse taskusse või diivanile ja inimene istub seadme peale. Esineb juhtumeid, kus telefone kallistatakse katki. Sagedased on juhud, kus seade jääb pagasiruumi luugi vahele ja saab hävitava löögi. Õnnetusi juhtub ka köögis, kus telefoni peale kukub taldrik, klaas või mõni muu raske nõu, mis purustab ekraani.

"Müstilised" põhjused

Tihti inimesel ei ole midagi juhtunud, kuid telefon lakkab ühel hetkel töötamast, kas hommikul ei lülitu sisse, mõni funktsioon ei toimi või taskust välja võttes on ekraan katki.

Tegelikult on põhjuseks mõni varasem õnnetus või kahjustus, mida ei pruugi teada või mäletada.