Sony esitles sel nädalal Berliinis Delfile oma 2013. aasta tehnikauuendusi, mis kuu alguses esmakordselt Las Vegase CES-messil ilmavalgust nägid. Põhiline uuendus on tänavu 4K telerid, mis näitavad tõepoolest enneolematult teravat ja detailset pilti. Kahjuks ulatub nende hind praegu ikkagi röögatu 25 tuhande euroni.

Sisuliselt on tegu teleriga, mille ekraanil on punktikesi neli korda rohkem kui tavapärasel HD-pildiga teleril. Kui seni on 4K olnud digitehnikaga kinode, filmitegijate või teiste proffide töövahend, siis tänavu saab 4K teleri ka koju osta.

Kuna 4K ekraanidel on nii palju piksleid ehk üksikuid punkte, paisuvad ka telerite mõõtmed hiigelsuureks. Nii on võimalik endale tänavu soetada 65-tolliseid Sony või LG 4K telereid. See võib vabalt katta väiksema elutoa seina ja on suurem keskmise inimese käte siruulatusest. Nii suurt ekraani on mõtet vaadata vähemalt kolme meetri kauguselt, kuid ka meetriläheduselt ei erista silm üksikuid piksleid.

Kuna 3D-vaimustus on teleriturul möödunud, siis loodavad tootjad 4K-st uut hitti. Kahjuks on aga tänavused 4K-telerid veel sellises hinnakategoorias, et lähiajal need tavalistesse elektroonikapoodidesse ilmselt ei jõua. Sony 55-tolline 4K teler maksab 5500 eurot ja 65-tolline 8500 eurot. Lisaks saab tänavu endale koju vedada ka 85-tollised mudelid, millest eest tuleb Sony puhul letile laduda 25000 eurot, LG eest aga 20000.

Viis tuhat eurot on suur vahe eriti arvestades väidet, et tegelikult on ka Sony teleri sees LG toodetud ekraanipaneel. Sony väidet ametlikult ei kinnita ega lükka ümber. Kuid teleka protsessor ja tarkvara on Sonyl kvaliteetsem kui LG-l. Seda on näha näiteks 4K fotode vaatamisel, mida LG teler detailselt kuvada ei suuda, sest pilti töödeldakse madalama resolutsiooniga.

Peale kõrge hinna takistab 4K telerite levikut sisu puudumine. Praegu ei paku 4K mõõtmetele sisu ükski telekanal ega muu andmekandja, sest näiteks tavalisele Bluray kettale ükski 4K film ära ei mahu.

USA-s Sony 4K teleri ostjad saavad küll lohutuseks kaasa väikese promopaketi ehk mõned selles mõõdus filmid. Üks legaalne võimalus on Playstationi rakendus PlayMemories Studio, millega saab vaadata oma 4K fotosid ja videosid, kui kellegil peaks selliseid olema.

Muidugi suudab 4K teler näidata ka "kehva" HD pilti ja võrreldes LG mudeliga suudab Sony teler seda palju loomutruumalt suuremaks "venitada". Kuid see teeb mõttetuks 25 000 eurose tehnoloogia ostmise.

Tegelikult on 4K mõõdus filme ja videomaterjali maailmas üksjagu. Sony ise on palju Hollywoodi filme salvestanud 4K resolutsioonis ning ka kogu 2012. a Londoni olümpia salvestati 4K-s. Millal midagi sellest aga 4K teleritesse jõuab, pole teada.

Ajakirjaniku reisi kulud Sony Roadshow'le Berliini kandis Sony.

Parandatud 1.02.2013: artikli esialgses versioonis oli ekslikult kirjas, et Sony ja LG 4K telerite 65-tollised mudelid maksavad vastavalt 25000 ja 20000 eurot. Tegelikult kehtivad need hinnad 85-tolliste telerite puhul.