Samamoodi võib vanast arvutirondist teha võimsa graafikajõudlusega tipptasemel mängurimasina. Aga mis see kõik maksma läheb...

Välised graafikakaardid pole uus asi, neid on juba aastaid, kui mitte aastakümneid tehtud. Paraku on neil olnud üks suur pudelikael, mis muidu aeglast masinat vaid välise graafikamuskliga lippama ei pane - ühendus selle välise kaardiga, kirjutab AM.ee.

Kui ühendus on aeglane, siis venib masin endiselt ja 3D mänge, 4K videomontaaži või CAD-inseneeriat tehes neid kiirelt viljeleda ei saa. Kui aga ühendada arvuti, millel on piisavalt kiire port, näiteks Thunderbolt 3, USB Type C ühenduspesa teel välise ülivõimsa graafikakaardiga, siis saab tõesti panna ka vana sapaka kiirendusrajal lendama.

Üks selline supertuunimise vahend on USA firma Sonnet Technologies loodud eGFX Breakaway Puck väline graafikakiirendi, mis eeldab arvutilt Thunderbolt 3 porti.

Thunderbolt 3 pakub ühenduskiirust kuni 40 Gbit/s ja toidab kuni 100 W lisaseadet, seega võiks päris karmi graafikaga kasti selle ühenduse kaudu arvutile juurde lisada. Karta on, et sapakavanused arvutirondid Thunderbolt 3 ühendust ei paku, mis on antud lahenduse üks puudus.

Teine puudus aga on ilmselt ka hind – 450 dollariga ei hakka keegi oma olematu hinnaga arvutironti putitama, sest just nii palju maksab eGFX Breakaway Puck.

Foto: tootja

Kuid ei maksa meelt heita – sellel tootel on siiski turgu ja oma nišš on täitsa olemas. Õhukeste, kuid võimsate ultrabook'ide nišš. Tavaliselt on need kaasaskantavad kerged sülearvutid varustatud kõigi moodsate ühendustega, sealhulgas Thunderbolt 3-ga, ning kiire viimase põlvkonna protsessori ja ohtra mäluga, kuid puudu on vaid hea graafika.

Nii võibki kõiki muid tegevusi nautida, aga mängud on ikka madala reso ja madala kaadrisagedusega. Puudu on just see üks õige samm - võimas (AMD RX 560 või AMD RX 570) graafika.

Ehkki lisakast on üsnagi suur, pakub see siiski mõistlikku portatiivsust ja kaasa saab seda 0,5-meetrise Thunderbolti kaabliga võtta igale poole. Omaette toide ei kurna süleri akut ja toiteplokki, kolm DisplayPorti ja üks HDMI lubavad masina külge ühendada korraga kuni neli 4K monitori.

Tehnilistest andmetest ka pisut: eGFX sisaldab 4 GB videomälu, 45 W toiteplokki (mille teel saab ka arvutit laadida), kaalub 1,88 kilogrammi ja kaasas on lisaks toiteplokile poolemeetrine Thunderbolt 3 kaabel (USB Type C otsaga).

Ühildub Windowsi masinatega (kui on olemas Thunderbolt 3 ja Windows 10) ning beetaversioonina ka osade Macidega (macOS High Sierra 10.13 beetatugi välistele graafikakaartidele on osaline ja mitte kõik Macid ei sobitu).

Eestis ei paista seda mudelit veel müügil olevat, küll aga müüakse vanemat ja suuremat Breakaway Boxi.