Milline telefonikaamera teeb paremat pilti – selline, mis pakub kõrget resolutsiooni ehk palju piksleid, või selline, mis laseb rohkem valgust läbi?

Kui nii mustvalgelt valima peab, siis asjatundjad eelistaksid teist, aga Sony väidab, et nende uus telefonikaamerasensor IMX586 (see on CMOS-tüüpi ja pakub rekordina 48 MP jagu piksleid) võimaldab mõlemat.

48megapiksline sensor on juba peegelkaamerates kasutuselolevatega võrreldav. See on samas telefonisõbralikku mõõtu (diagonaalis 8 mm) ja kasutab hämaras lahendust, mis lähestikused pikslid neljakaupa kokku liidab, et müravabam ja eredam tulemus saavutada.

Lahendus kannab nime Quad Bayeri värvifiltrimaatriks (ingl color filter array). See annab tavalisega võrreldes kaks korda kõrgema pikslitiheduse – 0,8 mikroni asemel 1,6 – mis on juba parem tulemus kui Google’i tipptelefoni Pixel 2 XL oma (1,4 mikronit). Viimane on üks parimaid hämaras pildistamise telefone, seega eeskuju kõigile teistele.

Pikslite neljakaupa kokkupanemine muudab pildi muidugi neli korda pisemaks ehk 12 MP suuruseks, aga telefonikaamerale polegi selle suhteliselt väikeste mõõtmete tõttu tingimata rohkem vajagi.

Quad Bayer tundub üldjoontes Huawei tipptelefonis P20 Pro kasutatava Pixel Fusioni nimelise lahenduse moodi olevat. Ka P20 Pro on üks paremaid telefone nii üldse kui ka just hämarates oludes pildistamiseks.

Sony signaalitöötlustehnoloogia lubab uue sensoriga varustatud telefonikaameral ka lahedat videot salvestada: 4K resolutsiooniga 90 kaadrit sekundis (4096 x 2160 @ 90 k/s) või täiskõrglahutusega 240 k/s.

48 MP sensori esimene partii peaks valmima septembris ja Sony tahab tõenäoliselt need esialgu oma telefonides käiku lasta, näiteks järgmises Xperia X pere tippmudelis. Aga hiljem saavad muidugi teised tootjad ka.