Hiinlased on kogu ülejäänud maailmale tellimuse peale aparaate vorpides paraku nii kiireks ja osavaks muutunud, et kipuvad kõiki teisi edestama, mis puudutab uute ideede enne müügikõlbulikuks vormistamist.

Nii ka nüüd. Veebis on kõmutatud, et Apple ja Samsung eksperimenteerivad oma uutes nutitelefonides sõrmejäljesensori paigutamisega ekraani alla - nii et korpusel seda eriti näha polegi.

Hiina tootja vivo sai sellega aga hakkama esimesena, olgu siis oma suuremaid rivaale kopeerides või ise selle idee peale tulles.

Firma tutvustab eile Hiinas alanud suurel mobiilimessil MWC Shanghai 2017 oma telefoni Xplay 6, mis ilmus algupärasel kujul möödunud novembris, aga on nüüd ekraanialuse sõrmejäljesensori külge saanud.

Isikutuvastuseks piisab siin sõrme asetamisest ekraanile (sõrmejälg peab eelnevalt muidugi telefonis registreeritud olema). See võib toimida terve ekraanipinna piires, mitte ainult kindlal alal, aga viimane variant oleks odavam.

Vivo kasutas Qualcommi uut tehnoloogiat, mida müügilolevates seadmetes veel pole. See sobib kuni 1,2 mm paksuste OLED-ekraanide alla ja toimib ka siis, kui seade vee all on. Sensor võib peituda ka muu materjali all, nt metalli.

Nutiseadmete kiipide tootja Qualcomm kinnitab, et säärane lahendus toimib sama kärmelt kui senised, aga näiteks messil viibiv Engadgeti ajakirjanik ütleb, et see on siiski märgatavalt aeglasem.

Ekraanialuse sõrmejäljelugejaga Xplay 6 tingimata müügile ei ilmu, tootja tahab hetkel lihtsalt lahenduse toimivust tõestada.