Juhtiv kõvakettatootja, ameeriklaste Seagate Technology PLC on aga leidnud (esialgu teoreetilisi) võimalusi tavalised kõvakettad veel palju mahukamaks muuta.

Nad lubavad uute lahenduste toel 2025. aastaks juba kuni 100-terabaidiseid HDD-sid.

See on Seagate'i väitel võimalik tehnoloogia HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording), mis võimalikke andmemahtusid kohe kordades kasvatada suudab.

Nagu nimigi viitab, on salvestusprotsess seotud kuumusega. HAMR kuumutab kettamaterjali enne andmekirjutamist vähem kui nanosekundi jooksul, mille tulemusel saab seda salvestada palju tihedamalt.

Muidugi pole uudse tehnoloogia väljatöötamine kerge. Asjatundjad polnud veel viie aasta isegi ühel nõul, et kas HAMR annaks praktilisi tulemusi.

Uudsete lahenduste väljatöötamine on kallis, aga sellised HDD-d oleksidki vajalikud eelkõige firmadele ja asutustele. Tavakasutajale piisab ilmselt enamasti isegi vähem kui terabaidist.

Konsoolimängude mahtude kasvades – tänapäeval on juba tavaline, et need võivad paigaldamiseks nõuda enam kui 100 GB – kus võiksid mänguseadmed rõõmu tunda näiteks kuni 5-10 terabaidist.

Tootja lubab uue lahenduse abil esialgu 16 TB kõvaketast, siis järgmise kümnendi alguses 48 TB eksemplare ja 2025. a paiku siis kuni 100 TB-seid.