SSD kettad on juba nii heaks muutunud, et peale vähese andmemahu ja kalli hinna eriti muu pärast keegi kurta ei oskagi, kirjutab AM.ee.

Kuid Samsung viskas nüüd kivi vetikatega kaetud lompi ning teeb SSD- ehk välkmälukettad veelgi kiiremaks. Vähe sellest – ka energiatarvet saab oluliselt kärbitud.

Tarbijaelektroonikamessil CES 2015 esitletud PCIe 3.0 SSD-kaart SM951 ületas maagilise 2 GB/s piiri ja suudab lugeda kiirusega 2,15 GB/s. Kirjutamiskiirus kasvas 1,55 GB/s-ini.

PCI-Express 2.0 tüüpiline lugemiskiirus on 1,6 GB/s ja kirjutamiskiirus 1,3 5 GB/s, seega pudelikael hakkab tekkima siinil.

Selle uue pöörase kiirusega on ka paar probleemi. Toetavaid emaplaate on vähe. Vaid X99 emaplaadid ASUSelt, ASRockilt ja MSI-lt pakuvad 3. põlvkonna PCIe x4 M.2 slotte selle uue SSD ühendamiseks, võib-olla veel mõned üksikud lisaks.

Uus ketas on NVMe toega ja mõned emaplaadid ei suuda sellelt buutida ehk arvutit käivitada. Samsungi tehased siiski töötavad täisvõimsusel ja ilmselt tulevad arvutite OEM-tootjad kiiresti uuele tehnoloogiale järele.

Kolmanda põlvkonna PCIe liides aitab ka energiatarbe ülimadalale viia. Ooterežiimis tarvitab uus SSD vaid 2 millivatti – seda praktiliselt polegi, nagu lekkevool.

SM951 on uues formaadis M.2, mis on ligi seitsmendik tavalise 2,5-tollise sülearvutiketta suurusest. Seega mahub ka väga väikestesse mobiilsetesse seadmetesse (mobiilidesse ehk veel siiski mitte). Suurused on 128, 256 ja 512 GB ning isegi 1 TB.

Esialgu müüakse uut ülitiheda salvestusega, ülikerget (6 grammi!), ülikompaktset ja ülisäästlikku ning samal ajal tippkiirusega SSDd vaid OEM- ehk originaalseadmete tootjatele.

Need saavad sülearvutit projekteerida tänu 6grammisele "kõvakettale" nüüd nii, et jääks rohkem ruumi näiteks akule. Sest massmälu ei tarbi enam midagi – ei ruumi ega elektrit.