Kui seni kuulusid Galaxy A perekonda võimsuse, näitajate ja muidugi hinna poolest erinevad A3, A5 ja A7, mis kõik kord aastas uue mudeli said, siis seekord valitseb nende osas vähemalt esialgu vaikus.

Tootja tutvustas hoopis mudelit A8 (2018) ja selle veidi kallimat õde A8+ (2018), mis viitab soovile hägustada piirid seni keskklassi esindanud A- ja tippe esindanud S-klassi vahel.

A8 (2018) sarnaneb kõigi kolme Samsungi tänavuse tippmudeliga nii nime poolest kui ka välimuselt: kumer disain, piklik alati aktiivne Infinity Display ekraan. Kes ei mäleta, siis tänavused tipud on S8, S8+, Note8.

Peamine uuendus, võimalus hinda madalamal hoida ja lisaks müügiargument on pakkuda tänapäeval levinud topelt-tagakaamera asemel topelt-esikaamerat. Taga on 16 MP sensor, ees 16 ja 8, lisaks tipumatest mudelitest tuntud võimalus Live Focus, millega saab pilditausta udustada ja seega bokeh-efekti luua.

Samsung pole kaugeltki esimene, kes topelt-esikaameraga telefoni müügile toonud. Fortele teadaolevalt ilmus taolisi telefone juba 2015. a lõpus, päris esimene võis olla Lenovo Vibe S1.

Foto: tootja

Küll aga omab A8 šanssi olla esimene topelt-esikaameraga müügiedukas telefon, kuna A-seeria on ikka üsna populaarne olnud.

Kaamera pakub uuenduseks ka digi-pildistabiliseerimist ja hyperlapse-režiimi, mis on nagu time-lapse, aga kiiresti liikuv. Ära muretse, kui need sõnad võõrad on, need ongi rohkem turunduseks. Jääme selle juurde, et kaamera on korralik.

Mis veel:

* A8 ekraan on 5,6-tolline, A8+ pakub 6 tolli, piksleid on 1080 x 2220. Super AMOLED ja Gorilla Glassi kaitsekiht lisaks

* opsüsteem on endiselt Android 7.1.1 "Nougat". Samsungile ei meeldigi miskipärast uusimat Androidi võimalikult ruttu kasutusele võtta. Et 8 "Oreo" ilmus juba nelja kuu eest, siis tuleb siingi jätkuvalt "Nougati" pakkumine siiski pettumusena.

* kaheksatuumaline kiip

* A8 sisaldab 4 GB töömälu, A8+ pakub kas 4 või 6

* andmeruumi on 32 või 64 GB, toetab ka kuni 256 GB mälukaarti

* tolmule ja veele vastupidav standardi IP68 kohaselt: kannatab kuni pool tundi kuni 1,5 m sügavuses ujuda

* A8 aku mahutab 3000 mAh, A8+ pakub 3500 mAh

* andmeside: 4G LTE, wifi ac, Bluetooth 5, GPS/A-GPS, NFC, USB-C 2.0

* sõrmejäljelugeja, Samsung Pay mobiilimakse

* põhikaamera on Samsungile ootuspäraselt hämaras pildistamise sõbraliku f/1.7 avaga, esikaamera samuti mõistlik f/1.9

A8 ja A8+ on muide esimesed Galaxy A telefonid, mida saab koos Samsungi VR-peakomplektiga kasutada.

Pressiteade lubab, et Eestis saab A8 (2018) osta alates jaanuari lõpust, aga hinda ei taha mainida. Ega need A-mudelid just odavad pole, nii et julgen maksumuseks ennustada 450-500 eurot.

Ilmselt veelgi kallim A8+ (2018) Eestis tõenäoliselt müügile ei jõua.