Nordnet hankis Amelia eelmisel aastal eesmärgiga panka uusi kliente meelitada. Samuti pidi tehisintellekti tööks olema klienditeenindus. Nüüd lasti uus töötaja lahti, kuna ta ei suutnud kummagi ülesandega edukalt hakkama saada.

Nordneti tegevjuht Peter Dahlgren kommenteeris Dagens Industri nimelisele väljaandele, et firma hakkab nüüd otsima teisi valdkondasid, kus tehisintellektile kasutust leida: "Me oleme praeguseks Ameliat katsetanud klientide peal. Tulemused on küll normaalsed, kuid mitte head. Seetõttu otsimegi teisi valdkondasid, kus tehisintellekti rakendada."

Amelia välja töötanud USA firma IPsoft kirjeldab Ameliat oma kodulehel kui "digitaalset kolleegi". Hetkel kasutab sama tehisintellektimudelit kokku 50 erinevat firmat üle maailma. Digitaalsele kolleegile on tööd leitud nii finants-, tervishoiu-, haridus- ja tehnoloogiasektoris.

"Tal on vaatlusvõime, õppimisvõime ja ta mäletab kõike, mida sa küsid," tutvustab tehisintellekti IPsoft ise. "Ta on võimeline mõistma emotsioone ja konteksti, olenemata, kas vestleb kolleegidega või klientidega. Samuti ei piira ta võimekust erinevad suhtluskanalid. Ta on võimeline tegema üksluist tööd ning aitab seega kaasa oma inimkolleegide loovuse ja produktiivsuse arengule," selgitab firma.

Amelia ei pruukinud küll Nordnetile sobida, kuid Ameliat kasutab ka eestlastele rohkem tuntud pank - SEB. Tundub, et Rootsi pangandushiiglasel on oma virtuaalse töötajaga palju paremad suhted: eelmisel aastal sai firma lausa tehisintellekti kasutamise eest valdkonna spetsialistide poolt välja pandud preemia.