Esimene traadita internetiga ühenduv Roomba - Roomba 980 - tuli müügile kaks aastat tagasi. The Verge kirjutab, et lisaks tasakesi põrandal ringi vurisemisele on see oma sensoreid kasutades ka ruumide ja kodude kohta infot kogunud ja WiFi abiga saaks robotimeja selle ka hõlpsalt kusagile keskserverisse saata. Selge on, et infot koguma robottolmuimeja peabki, muidu poleks see ju oma tööks ehk iseseisvalt kodus ringi sõitmiseks ja kraamimiseks võimeline.

Aga siin tulebki konks sisse: kui tavaettekujutuse järgi peaks robottolmuimeja kasutama kogutud teavet selleks, et kodu põhiplaaniga tutvuda ja enda koristusmustreid seadistada, siis Angle`i meelest võiks selle infoga - muidugi kasutajate endi loal - muudki peale hakata. Näiteks saaks selle maha müüa nutikodu teenuseid ja seadmeid pakkuvatele tootjatele ja seeläbi kodust asjade internetti parendada, kuna paljud selle seadmed on tema meelest veel üsna rumalad.

"On terve ökosüsteem asjadest ja teenustest, mida läbi nutika kodu lahenduste paremini pakkuda saab, kui kodust on olemas detailirikas kaart, mida kasutaja on jagada lubanud," ütles ta Reutersile. Mees lisas, et andmeid ei müüdaks ilma kasutajate loata, kuid ütles, et suurem osa kasutajaid annaksid kindlasti oma nõusoleku.

Nagu metroos istuv turist

Cornelli ülikooli robootikaprofessor Guy Hoffman tõi pooldava näite öeldes, et pidevalt uuendatavad kodukaardid oleksid nutikodu jaoks oluline läbimurre. "Praegu töötavad nutikodu seadmed sarnaselt turistile New Yorgis, kes kordagi metroost välja ei lähe," võrdles ta. "Mingi info on tal linnast olemas, aga ta jääb paljuski kontekstist ja sellest, mis väljaspool jaamu toimub, ilma."

Pidevalt uuendatavate kaartide abil võiksid näiteks kodused helisüsteemid end ruumide muutuvast akustikast lähtuvalt ümber tuunida, konditsioneerid saaksid reguleerida õhuvoolu ja nutikas valgustus saaks end ise timmida lähtuvalt akende asukohast ja kellaajast, ütles Hoffman. Suurtootjad saaksid lisaks klientidele kodukaupu soovitada.

Kellele tolmuimeja koostatud kodukaart müüa? Reutersi teatel võiks iRobotilt paari järgmise aasta jooksul neid osta niisugused nutikoduseadmete suurtegijad nagu näiteks Google, Apple ja Amazon. Roomba on juba Amazon Alexa ja Google Home`iga ühilduv.

Peen kiri

Iseasi, kes muidugi soovib, et teave tema kodust - mis teatavasti on ikkagi iga inimese isiklik kindlus - kusagil rahaks tehakse. Sealjuures on iRoboti privaatsuspoliitika tingimuste ehk nn "peene kirja" seas märge, et ettevõttele jääb õigus kasutaja isiklikku infot jagada, märgib The Verge. See info on küll peidetud tüsedate juriidilise keele massiivide alla, ent Gizmodo osundab, et järgneva klausli järgi võiks iRobot kogutud infot ka luba küsimata müüa: "(Me võime jagada su isiklikku informatsiooni) kolmandate isikutega, kui see on seotud ettevõttega seotud tehingutega nagu firmade ühinemine, osa või kõigi ettevõtte varade või aktsiate müük, reorganiseerimine, rahastamine (jne)." Ehk - kui mõni ülalmainitud suurfirmadest peaks iRoboti mingil põhjusel alla neelama, omandaks see ka suure hulga infot paljude-paljude kodude kohta ja täiesti legaalselt.

Andmete kogumise ja nendega äritsemise aina tähtsamaks muutumist on ennustatud ka autotööstusele: et autod on üha enam ja enam sensoritega varustatud, võiks nende reaalajas kogutavat infot koguda ja müüa. Näiteks kasvõi seda, kas mõnes parklas on parasjagu vabu kohti või mitte. On ennustatud, et paari lähema kümnendi jooksul võib just andmete müük autotööstuse põhiliseks tuluallikaks olla. Ja ei saa välistada, et ka robottolmuimeja põhitöö pole peagi enam ainult pühkimine, vaid "silmade" lahti hoidmine.