Elatise hagi on juriidiline dokument, mille abil on võimalik teiselt lapsevanemalt nõuda lapse kasvatamiseks vajalikku rahalist toetust. Miinimumelatis Eesti Vabariigis on 250 eurot kuus ühe lapse kohta ja seda on õigustatud taotlema lapsele vanem, kes last kasvatab ja tema eest hoolitseb. Ideaalis toetab lapsest lahus elav vanem lapse kasvatamist vabatahtlikult, kuid kui sellest kohustusest kõrvale hoitakse, saab elatise maksmist nõuda kohtu kaudu.

Alates tänasest saab aga elatise nõudeid lasta koostada robotjurist Juural, kes vestluskaaslase vastuste põhjal koostab kohtule esitamiseks hagi ning teeb seda täiesti tasuta.

Eesti Õigusbüroo tegevjuhi Artur Fjodorovi sõnul on see järjekordne samm selleks, et õigusabi oleks inimestele kättesaadavam. “Meil on väga palju inimesi, kes ei saa endale juristi abi lubada. Elatise välja mõistmiseks tuli tänaseni inimestel tasuda õigusbüroode juristidele hagi koostamise eest, kuid mis saab nendest lastest, kelle vanemal ei ole raha juristile tasumiseks? Oleme suutnud taaskord ühe olulise mure lahendamise automatiseerida ning täpselt selline saabki olema õigusabi tulevik meie platvormis - lihtsamad probleemid lahendab robot ning keerukamad kaasused suunatakse juristidele," sõnas Fjodorov.

Vestlus robotjuristiga

Fjodorov lisab, et kuna inkasso nõudeid vähendav robot on esimese kahe kuu jooksul saanud väga head tagasisidet ning on tänaseks abistanud juba 800 inimest, siis andis see positiivne näide Eesti Õigusbüroo juristidele piisavalt innustust, et üheskoos arendada robotjuristile uus ning väga nõutud oskus.

Robotjurist Juura oskab koostada nii elatise hagiavaldust kui ka hagi tagamise avaldust. Hagi tagamise avaldus võimaldab saada kohtumenetluse ajal elatist 100 eurot kuus ühe lapse kohta kuni viis kuud. Hagi tagamise avalduse puhul tuleb tasuda riigilõiv summas 50 eurot.

Juura koostab hagi nii siis, kui vanem on kantud sünnitunnistusele kui ka siis, kui vanemat sünnitunnistusel pole ning põlvnemine tuleb alles tuvastada.

Täna suudab robot koostada hagi 250€ elatise sissenõudmiseks kalendrikuus ühe lapse kohta. Kui soovitakse suuremat elatist nõuda, soovitab robot pöörduda juristi poole.

Robotjurist Juura toimib läbi Facebooki Messengeri rakenduse ning temaga saab suhelda Eesti Õigusbüroo kodulehe kaudu või Eesti Õigusbüroo Facebooki lehel vestluse aknas.