Debati keskmeks on küsimus, milline tehnoloogia asendab maailmaturul LCD telerid.

Kuigi OLED-telerid on selgelt pildikvaliteedi poolest üle, on Quantum Doti telereid odavam toota ja nende pildikvaliteet on märkimisväärselt parem kui LED telerite oma.

Mis on Quantum Dot?

Lühidalt on Quantum Dot tavalise LCD teleri tehnoloogia modifikatsioon. LG Quantum Dot kasutab 2-10 nanomeetri suurusi nanokristalle, mis kõik eraldavad eri värve, olenevalt oma suurusest.

QD-kihi lisamisel LCD taustavalgusele paraneb oluliselt teleri värviproduktsioon ja üldine eredus, võrreldes tavalise LED-teleriga.

Mis on OLED?

OLED aga on täiesti uus tehnoloogia - tõeline alternatiiv LCD-le. Kasutades orgaanilisi valgust eraldavaid dioode, paneb OLED iga pildielemendi eraldi helendama, ilma LCD ekraanidel kasutatavat taustvalgust vajamata.

Seeläbi on OLED teleril veeldi eredam ja värvilisem pilt kui ühelgi teisel turuloleval teleril. Painduvatest materjalidest valmistatud OLED ekraan on ka veidi nõgus, et tekitada kaasahaarav vaatamiskogemus iga nurga alt.

Tänu taustavalgustuse mittevajamisele on võimalik toota eriti õhukesi OLED telereid.

OLED on kallis

OLED telerite hinnad on alates nende saabumisest langenud keskmiselt rohkem kui 70%, seega on ka nende müük kasvanud. Eksperdid ennustavad, et järgmisel aastal saab OLED-ist üks telerituru suuri sõnu.

Kuid kuna OLED on täiesti uus tehnoloogia, mis vajab uut tootmisprotsessi, on seda kallim toota.

Quantum Doti telereid saab valmistada olemasolevates tehastes, tehes tootmisprotsessis vaid väikeseid muudatusi. Seega on selliseid seadmeid odavam ja lihtsam toota, muutes ka hinnad odavamaks.

Kuid kallis hind, mis on alati olnud OLED telerite puudus, alaneb samuti pidevalt. OLED telerite liider LG langetab hindu igal aastal.

Näiteks 55-tolline Full HD OLED mudel maksis mullu turuletuleku ajal 15 000 dollarit, samas juba septembris 2014 müüdi sarnast mudelit vaid 4000 dollariga.

Järgmisel aastal ennustatakse hinnalangust juba 2000-3000 dollarini, mis on peaaegu võrreldav suuremate LED telerite maksumusega.

Kumba ostjad eelistavad?

Tundub, et tarbijad kalduvad pigem OLED telerite poole. OLEDil on LCD ees mitmeid eeliseid. Pikas perspektiivis tulevad tehased protsessiga kaasa ja uuendavad süsteeme OLED telerite tootmiseks, seega alaneb ka nende hind.

OLED teleritel on kirkam ja värviintensiivsem pilt, nad on paindlikud ja neid võib toota isegi läbipaistvana. Seega pakub see tehnoloogia tõelist evolutsiooni ning OLEDil ei ole turul ideaalsete mustade toonide, kontrastisuhte ja õhukese Art Slim disaini osas vastast.

Saab näha, kas Quantum Dot jätkab LCD telerite võidukäiku ja jätab OLED telerid oma tootmisprobleemidega seljataha või seljatab uus võimas OLED kõik teised ning alustab uut ajastut.

Hetkel on LG ainus, ettevõte, mis pakub kõiki erinevaid suure ekraaniga telerite tehnoloogiaid - LCD, OLED, 4K Ultra HD, nõgus 4K OLED ja uusim tehnoloogia Quantum Dot.