Eile õhtul otsustas Vabariigi Valitsus, et pärast 2014. aasta 16. oktoobrit välja antud ID-kaartide teoreetiline turvarisk on muutunud liiga käegakatsutavaks ning ID kaartide sertifikaadid peatatakse täna südaöösel, see on reedel, 03.11.2017 kell 24.00.

Alternatiivse valikuna soovitab Vabariigi Valitsus klientidel kasutada Mobiil-ID-d. Teenuse aktiveerimise lihtsustamiseks avavad PPA ja Elisa laupäeval 4 teeninduspunkti, kus kliendid saavad kohe kohapeal Mobiil-ID teenuse avada ja aktiveerida.

Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomanni sõnul on Politsei- ja Piirivalveamet valmis saanud arendusega, mis võimaldab PPA ametnikul ise kliendi eest MID taotluse kinnitada ja seeläbi teenuse aktiveerida. „Tänu sellele saame riigi ja operaatori koostöös avada kolmes Eesti suuremas linnas 4 teeninduspunkti, kus Elisa sõlmib kliendiga kohapeal M-ID teenuslepingu ning PPA ametnik aktiveerib kohe ka teenuse,“ selgitas Mailiis Ploomann.

PPA ja Elisa ühised teeninduspunktid asuvad:
Tallinnas Politsei- ja Piirivalveameti P. Pinna teeniduspunktis aadressil P.Pinna 4,
Tallinnas Politsei- ja Piirivalveameti Tammsaare teeninduspunktis aadressil A. H. Tammsaare tee 47,
Tartu Politsei- ja Piirivalveameti teeninduspunktis aadressil Riia mnt 132 ja
Pärnu Politsei- ja Piirivalveameti teeninduspunktis aadressil Aida 5

Tänase päeva jooksul saavad kõik - nii uuendatud kui uuendamata ID kaardid - kasutada PIN 1, PIN2 - igale poole sisse logimiseks, allkirjade andmiseks jne. Homsest, 4. novembrist alates see võimalus uuendamata ID kaartidele peatatakse ning iga kord, kui klient seda teha üritab, saab ta vastuseks, et tema ID kaardi sertifikaat vajab uuendamist.

Elisa kliendid, kel jäävad pärast 2014. aasta 16. oktoobrit väljastatud ID-kaardi sertifikaadid uuendamata, saavad homsest alates Iseteenindusse sisenemisel kasutada 3 alternatiivset võimalust:
kasutada Elisa ITBsse sisse logimiseks alternatiivseid variante (nt panga kaudu, paroolikaardiga)
tulla Elisa esindusse, kus asub maksekiosk ja tasuda arve kaardiga läbi maksekioski
tulla Elisa esindusse ning vormistada endale Mobiil-ID