Teadlased panid kodukootud superarvutile nimeks „PS3 Gravity Grid” (e.k PS3 gravitatsioonivõrk) ja arvuti ehitamine läks neile maksma 6000 dollarit (ca 66 000 krooni). Superarvuti jaoks on see number tagasihoidlik.

Alabama ülikooli füüsikaprofessori Lior Burko sõnul oleks sama andmemahu ühekordne läbitöötamine mõnes arvutuskeskuses läinud maksma ca 5000 dollarit, kuid isetehtud süsteemiga said nad erinevate parameetritega simulatsioone jooksutada tosinaid kordi.

Kas siis mustad augud vibreerivad? Tuleb välja, et nii juhtub, kui need millegagi põrkuvad või midagi endasse imevad. „Mõelge näiteks kirikukellale,” seletas Burko. „Kell heliseb kuni jääb tasa. Koos helilainetega kaotab kell energiat. Must auk käitub gravitatsioonilainetega samal viisil. Võnkuv must auk tekitab gravitatsioonilaineid. Kui selline vibreerimine lakkab, on meil vaikne must auk.”

PS3 klastri abil simuleerisid teadlased musta augu, „häirisid” seda ja seejärel mõõtsid ära ajahetke, mil must auk jõudis „vaiksesse olekusse” tagasi.

Õpetuse, kuidas ehitada säästuajal superarvutit, leiab Forte eelnevast kirjutisest.