Selgub, et organisatsioon on kulutanud viimastel aastatel 64 miljonit dollarit, et failijagajaid kohtusse kaevates 1,36 miljonit tagasi saada!

RIAA tegemisi jälgiv ajaveeb Recording Industry Vs. The People selgitas välja, et nad kulutasid näiteks 2006. aastal 19 miljonit dollarit juristitasudele ja 3,6 miljonit "uurivoperatsioonidele", et 455 000 tagasi saada. 2007. aastal olid need arvud vastavalt 21 miljonit, 3,5 miljonit ja tagasi kogutud summa 515 929.

2008. aastal rikastusid ainuüksi kolm seadustega tegelevat bürood RIAA arvelt umbes 17,6 miljoni dollari võrra. Tagasi saadud summaks on 391 000 dollarit.

RIAA boss Mitch "The Don" Bainwol on hakanud ka aina paremini palka saama, kui maksuameti andmeid uurida. Tema palk 2007. aastal oli 1,485 miljonit dollarit, aga 2008. aastal juba 2 032 072 dollarit. Tundub, et muusikaäri esindajatel on õigus, et piraatlus teeb nad vaeseks - aga ainult seetõttu, et nad sellega võitlemisele nii arutult kulutavad.

RIAA eesmärk polegi tegelikult üksikisikute vastu suunatud kohtuasjadest rahaliselt võita, vaid avalikkuse ees mingit hoiakut esindada.

Ühenduse avalike esindajate tippjuht Jonathan Lamy seletas TorrentFreaki saidile seda nii. "Enne kohtuasjade väljakuulutamist kulutasime aastaid harivatele kampaaniatele, reklaamidele, esinejate sõnavõttudele, Kazaa kasutajatele kiirsõnumitele jne. Me nägime vaeva, et fännidega suhelda ja neid seaduste kohta informeerida. Sellest oli vähe kasu."

Järgmine loogiline samm oligi ebaseaduslikele muusikafailide jagajatele kallale minna.

"See on lihtsalt inimloomuses, et mõned - ja ma ei väida, et kõik - tundsid kiusatust millegi järele, mis on kerge ja anonüümne, ja ehk ei jõua neile tõesti kohale, et see on ebaseaduslik. On väga raske nende käitumist muuta, ILMA tagajärgede suhtes hoiatamata."

Failijagamise jätkajate õnneks on RIAA lõpetanud üksikute piraatlusega tegelejate kiusamise. Nad leiavad, et piraatlus on piisavalt vähenenud ja uuringud näitavad, et rohkem inimesi ostab muusikat kui laeb seda ebaseaduslikult alla.

Üksikud õnnetud, keda nende vastu suunatud kohtuasjad on eluks ajaks rahaliselt laostanud, ei leia Lamylt erilist kaastunnet. "On tuhandeid inimesi, kes on muusikaäri vähenemise tõttu lahti lastud. See polnud neile ka meeldiv."