SSD on mitmeti etem (kiirem, vastupidavam, tarbib vähem energiat ja on suuruselt kompaktsem), aga kõvaketas lööb seni alati soodsama hinna argumendiga.

Firmadele mõeldes pole odavus aga enam tingimata argument ja neile võib pakkuda nüüd juba SSD-sid, mis suhtlevad süsteemiga PCI-e liidese teel.

Enamik tavalisi SSD-sid kasutavad arvutiga andmete vahetamiseks SATA III liidest, mis võimaldab andmevahetust teoreetiliselt kuni 6 Gbit/s ehk 750 MB/s. See on juba piisavalt kiire, et mängud ja muud nõudlikud rakendused kenasti lippaksid ja opsüsteem end ruttu töökorda seaks.

PCI-e oli seni peamiselt graafika- ja muude laienduskaartide jaoks. See on juba võimsam liides, mis võimaldab teoreetiliselt andmevahetust kuni 15,75 GB/s.

See on juba nii uhke, et seda ei suuda ära kasutada ei kõvaketas, SSD (tavaline tulemus on kirjutada 500-520 MB/s ja lugeda 550 MB/s) ega tõtt-öelda ka praegused PCI-e SSD-d (vastavalt 1,5-3 GB/s).

Kindel on igatahes, et SSD-le hakkab SATA III võimekusest tasapisi väheks jääma; järgmine loogiline samm oleks uuele liidesele kolida. Antud juhul siis PCI Expressile, kuigi see poleks vast ainus variant.

Muidugi tuleb kiirusevõit kõrgema hinnaga, aga midagi röögatult kallist PCI-e SSD endast ei kujuta. Näiteks tava-SSD-de tipptootja Intel pakub Amazon.com'is 400 GB isendit 370 USA dollariga ja 1,2 TB variant on 1050 dollarit. See on andmekandja eest muidugi korralik väljaminek, aga mitte ulmeline.

Pigem on probleem, et:

* kiirusevõitu suudavad ära kasutada ainult seda silmas pidades loodud või kohendatud rakendused, mis kuuluvad eelkõige serverite valdkonda,

* vaja läheb uut kallimat emaplaati, kui graafikakaart või -kaardid on juba kõik PCI-e pesad ära kahmanud (mida nad ilmselt ongi),

* enamik seniseid emaplaate või BIOS-e (arvuti püsimällu salvestatud tarkvara, liidestab opsüsteemi ja välisseadmeid nagu kuvar, klaviatuur, hiir, kõvaketas jm) ei oskagi veel PCI-e SSD-d buutiva kettana arvutis tunnistada.

Ehk siis: kui sa just iga päev gigabaitide kaupa faile ei liiguta, igas mõttes "viimase sõna" arvutit ei koosta või mitut serverit koos varundamisega käigus ei hoia, käivad tavapärased SATA III põhised SSD-d küll.

Aga tore teada, et ka siin vallas midagi uut on toimumas!