Esiteks muidugi hinnateema, sellest ei saa üle ega ümber.

Hind

Öeldakse, et Mac on kallim, aga selle omamine kokkuvõttes odavam.

See on tõsi, aga tegelikult tähendusrikkam ettevõtetes, kus töökindlus-turvalisus mõjutavad IT-toele eraldatud summasid. Macid on turvalisemad (viirused ja muu pahavara on pea tundmatud), aga Microsoft pingutab juba aastaid selle vahe vähendamiseks, ja ka Windows 7 on turvaline.

Win7'ga esineb häirivad hangumisi ja muid probleeme siiski rohkem kui Snow Leopardiga, mis põhineb kurikuulsalt vanal ja kindlal BSD süsteemil.

Muidugi, OS X peab toetama väikest arvutigruppi (Apple'i omi), Windows aga töötama paljude tootjate, mudelite ja konfiguratsioonidega.

Riistvaranõudliku töö või ajanappuse puhul soovitame kokkuvõttes siiski Maci, kui panna võrdluseks kõrvale umbes samade näitajatega PC.

Kasutuskergus

Windows 7 on kindlasti seni kõige kasutajasõbralikum Windows, aga Snow Leopard edestab seda.

See ilmneb eriti lisarakendustes nagu Windows Live Essentials vs iLife: Apple'i tarkvara on külalislahkem ja palju lihvitum.

Erinevus on umbes sama nagu Ford Mondeo ja tipp-BMW vahel: Ford teeb töö muidugi ära, aga BMW's on toredam istuda.

Lauaarvutid

Maci lauaarvutid pole PC omadega eriti võrreldavad, vaid meenutavad siin pigem sülearvuteid (väike vorm mahutab palju sisu).

PC lauaarvutid kasutavad tavaliselt standardseid kujutegureid, korpusi ja komponente. See muudab need odavaks ja võimaldab näiteks saada iMaci baasmudeli hinnaga saada ülikiire PC-lauaarvuti. Ka PC täiendamine on tavaliselt odavam ja lihtsam.

Netisülearvutid

Apple'i lähim vaste netbookile ehk peamiselt netikasutuseks mõeldud sülearvutile on MacBook Air, aga see võib maksta vabalt üle 10 000 krooni rohkem kui PC-netikas.

Sellised masinad on mõeldud aga olema kerged ja kaasaskantavad, nii et kuigi MacBook on tublisti kallim, on tegemist tõelise Maciga, mõeldud korraliku töö tegemiseks ja vastava hinnaga.

Tavasülearvutid

MacBookid ja MacBook Prod on suurepäraselt disainitud ja kauakestva akuga seadmed, aga kui otsite puhast jõudlust vähema raha eest, peate kindlasti valima PC.

Tarkvara

Tuntud-tunnustatud tarkvarapaketid eksisteerivad paralleelselt mõlemal platvormil (Office, Pro Tools, Lightroom, Ableton, AutoCAD, Photoshop, InDesign), kuid Macil on ka eksklusiivseid maiuspalasid (iLife, Final Cut Studio, Logic Studio, iLife, Aperture jm). Loovtüübid eelistavad seega tihti Apple'it.

Mõlemale eksisteerib ka tuntud vaba tarkvara nagu Google Docs, Picasa, OpenOffice.org jms.

Programmide hinnad on üldiselt sarnased.

Saame näha, kas ja kuidas parandab Apple'i positsiooni peatselt avatav e-pood Mac App Store.

Videomängud

PC omas enne ja omab nüüdki suurt eelist, aga Valve'i Steami platvormi jõudmine Macile toob ka Apple'i arvutid uude ajastusse.

Tõsi, paljusid PC-mänge saab Macil proovida tänu Boot Campile, aga see tähendab ikkagi Windowsi leeri jäämist ja väljub praeguse diskussiooni ruumist.

Arvuti täiendamine

PC kohendamine-täiendamine on Macist palju kergem nii riistvaraliselt kui opsüsteemi tasandil. Riistvara osas sõltub see Macide unikaalsest disainist, mida Apple tahab tingimata säilitada.

PC sees midagi muuta on kerge: avage kast, eemaldage vana jupp, pistke asemele uus. 2010. a iMacis soovitatakse ise ainult muutmälu lisada - kõige muu puhul vajate teadmisi, kogemusi ja ka õnne.

Kokkuvõte

Uue arvuti valikul võivad põhiteguriks kujuneda praegused vajadused - kui kasutate-vajate kulukaid tarkvarapakette, maksab nende asendamine palju, ja failide konverteerimisega on tükk tööd. Ei saa ka eeldada, et sama programmi leidub nii PC kui Maci keskkonnas.

See on Macil väiksem probleem, kuna Windowsi opsüsteemi saate lisada Boot Campi kaudu. Siiski pole ka selle ostmine odav.