Esiteks tõi Panasonic lagedale 9 uut kompaktkaamerat, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Neist kõige õhem DMC-XS1 on kõigest 14 mm paksune taskusõbralik aparaat 16,1 MP CCD sensori, 5x suumi ja optilise värinastabilisaatoriga objektiiviga. Tagaküljel on 2,7" LCD-ekraan, millelt sellel oleva 230 000 piksli tõttu väga selget ja teravat kadreerimisabi loota ei ole.

Uutest soodsaima DMC-SZ3 võib ristida säästukaameraks. Sensori ja LCD-ekraani poolest on see identne XS1 aparaadiga. Objektiiv suumib aga maailma poole lähemale ning korpus on 12 mm asemel tavaliselt 22 mm paksune.

Kui eelmisel aastal oli WiFi-ühendus veel tippklassi kompaktkaamerate ja hübriidkaamerate pärisosaks, siis 2013. aasta toob WiFi funktsionaalsuse ka soodsamatesse kaameratesse.

Nii ongi Panasonic pakkumas Euroopa turule ka versiooni soodsast DMC-SZ3 kaamerast, millele on lisatud nii WiFi kui ka GPS. Selle kaamera nimeks on Panasonic DMC-SZ9.

Fotodel vasakult: XS1 ja SZ3, HXA100, DMC-FT5 ja DMC-FT25

Panasonic HX-A100 on eelnevast täiesti erinev: kaamera reaalsetele uljaspeadele, selgitab Photopointi ajaveeb.

Action- ehk siis märulikaamerate populaarsus maailmas näitab stabiilset kasvu. Nüüd on samale kaamerarongile hüpanud ka Panasonic oma HX-A100ga.

Erinevalt GoProst ei pea seda kaamerat kinnitama kiivrile, vaid näiteks mugavalt kõrva taha, kasutades komplekti kuuluvat Earhooki. Mõistagi on komplektis ka paigalduspesa, mis lubab kaamerat kinnitada kasvõi kiivrile või seljakotile.

GoProst eristab Panansonicu kaamerat veel see, et salvestamine ei toimu kaamerasilmas, vaid kaabli abil ühendatud salvestusseadmes. Seal asuvad ka SD-kaardi pesa, aku, USB-ühendus ja WiFi ühenduseks vajalik.

Wifi ühendus võimaldab kaameras nähtavat spetsiaalse rakenduse abil otse üle kanda internetti, samuti juhtida kaamerat telefoni ehk mõne teise nutiseadme või arvuti abil.

f/2,5 objektiiviga varustatud kaamera võimaldab üles võtta videot erinevate resolutsioonide ja kaadrisagedustega: 1080p/60fps, 720p/120fps ja 620p/240fps.

Ainukeseks pilveks, mis seda kena uudist varjutab, on teadmatus, millal mainitud kaamera müügile tuleb, ning mis hinnaga.

Fotod: Panasonic

Panasonic tõstab CES 2013 messil lauale ka kaks värsket vee-, põrutus-, külma-, tolmu- ja survekindlat seikluskaamerat, vahendab Photopointi ajaveeb.

Uueks lipulaevaks on Lumix DMC FT5, mis läheb turvaliselt 12 meetri sügavusele, kukub kahe meetri kõrguselt, kannatab 10 kraadi külma ja sajakilose kodaniku pealeastumist.

FT5 suumiulatus on 28-128 mm ekvivalendiga, mõlema kaamera objektiividel on ka täiustatud stabilisaatorid Power I.O.S nii foto kui video jaoks.

Disainilt on Panasonic jäänud klassikalise nurgas asuva objektiivi juurde ja vähemasti FT5 välimus on igati oma turvanäitajate vääriline. Objektiivid on Leica klaasist ja lubavad omalt poolt igati korralikku pildikvaliteeti.

Soodsam Lumix DMC FT25 pakub laiemat vaatenurka, 25–100 mm. Võrreldes võimekama vennaga jääb FT25 ilma GPSist, WiFist, kiirest sarivõttest, HDMI pesast, kõlarist ja ka muud näitajad on mõnevõrra tagasihoidlikumad, seda nii vastupidavuse kui pilditegemise vallas.

Siiski on ka FT25 igati korralik kaamera vähem ekstreemsele loodusesõbrale.

FT5 oluline uuendus on spetsiaalselt veealuseks pildistamiseks loodud programm.

See võtab erilise tähelepanu alla punaste toonide taasesitamise, mis muidu veealustes tingimustes tugevalt pärsitud, ning vähendab nendes oludes tehtud piltide tüüpilist sinakashalli tonaalsust, andes loomutruuma ja värviküllasema tulemuse.

Oma GPS vastuvõtjate järgi suudab kaamera väidetavalt ise tuvastada, kui viibitakse veekogus ning sel juhul rakendub režiim automaatselt.

Teine FT5 märkimisväärne omadus on WiFi ühendus, mida toetab telefonidelt tuntud NFC standard – see lihtsustab wifivõrgu loomist ja piltide jagamist teiste seadmetega, asetades seadmed lihtsalt üksteise vastu.

Juhtmevaba süsteem võimaldab kasutada telefone ja tahvelarvuteid kaamera eemalt juhtimiseks, kuvades eelvaadet nutiseadme ekraanil – see võimaldab saata kaamera eriti ohtlikutesse pildistamissituatsioonidesse ise järgi minemata.

FT5 on varustatud GPS vastuvõtjaga geosildistamiseks, ja suudab nüüd näidata pildistamisaskukohti ka kaardil kaamera ekraanil. Kaamera toimib nii ameeriklaste GPS- kui venelaste Glonass-satelliitide najal.

FT5 intervallvõte võimaldab teha pilte kuni 30 minutiliste vahedega, lülitades kaamera vahe peal voolu säästmiseks välja – akust peaks niimoodi jätkuma umbes nädalaks, ning kaamera suudab pildid ise timelapse-videoks kokku panna. Uus pilditöötlusprotsessor luba sarivõtet 10 kaadrit sekundis.

Kaamera ekraan on eelkäijaga võrreldes kasvanud, nüüd on ta 3 tolline ja varustatud peegeldumisvastase katte ja laia vaatenurgaga, kuid piksleid vaid 460 000.