Microsoft tõi täna turule aga oma uusima ja viimase opsüsteemi Windows 10, mis oma eelkäija-väljalasked (lähi)tulevikus välja vahetab.

Kui ruttu Eesti pangad saavad oma Windowsi-põhised automaadid siis uuele Windows 10-le kolida? Kas pangaesindajad kiirustavad seda ruttu ära tegema?

Rasmus Reimo, Windowsi tootejuht Baltikumis, kommenteeris teemat Fortele nõnda:

"Pangaautomaadid on spetsiifiline seadmevaldkond, mida toetavad otse riistvara (konkreetse pangaautomaadi) tootjad. Ehk nende opsüsteemi-uuendamisel on oluline ka riistvara tootja poolne valmisolek ja riistvaraline tugi opsüsteemi vahetamiseks.

Milline on Eestis kasutuselolevate pangaautomaatide uuendamiskava, saavad ainult pangad ise kommenteerida."

Pangad räägivad ise enda eest

Seejärel võtsin ühendust kahe Eestis tegutseva suure pangaga, tänu mille automaatidele palju sularaha ringluses on.

SEB esindaja keeldus delikaatset teemat lähemalt arutamast. Nende põgus vastus kõlab: "Turvareeglitest tulenevalt ei kommenteeri me kasutusesolevaid lahendusi. Sealjuures kinnitame, et klientide andmed ja raha on turvaliselt kaitstud!“

Swedbanki esindaja oli info jagamise osas natuke lahkem. „Swedbanki pangaautomaatides on kasutusel spetsiaalselt kohandatud Windows XP-l põhinev operatsioonisüsteem ning käimas on Windows 7 operatsioonisüsteemile üleminek.“

Pangad ei kiirusta automaate uusimale Windowsile kolimast ilmselt heal põhjusel, et opsüsteem on veel uus ja selle potentsiaalsed nõrkused ja miinused uurimata.

Lühidalt võib siis kokku võtta, et lähitulevikus jagab teile sularaha (ja võtab seda vastu) pigem kuue aasta vanune Windows 7 kui uhiuus 10. Ja turvalisem ongi, teoreetiliselt.

Tausta kohta

Miks see teema üldse tähtis on? Tavakasutaja seisukohast ei olegi. Aga tehnoloogiahuvilisel on huvitav teada!

Loe ka Forte varasemaid lugusid, kas rahaautomaatides võiks just uusimat Windowsi kasutada ja mis ohte XP konkreetselt kätkeda võib.